L’espectacle més gran del món

La Tarraco Arena Plaça (TAP), a punt per a la gran cita bianual del món casteller en la seva 26a edició, la més participativa de la història

Per . Actualitzat el

Vídeo concurs 2014: Tomàs Varga

El cor de Catalunya tornarà a bategar amb força aquest cap de setmana a Tarragona amb una nova edició del Concurs de Castells, el 26è, que transforma la Tarraco Arena Plaça en una magnífica demostració de tradició, cultura i passió catalanes a ulls del món. Les millors colles del país competiran com cada dos anys per demostrar la seva vàlua en una plaça que estarà plena com mai. Una vegada més, el gran repte de les colles tarragonines i vallenques serà competir fins al final pel triomf amb els Castellers de Vilafranca, l’autèntic rival a batre i guanyador de les darreres edicions del concurs.

I és que, entenguis o no de castells, la trobada d’aquest cap de setmana a la TAP és un espectacle únic al món que val la pena seguir en directe. Cada concurs, ple de simbolisme per la munió de territoris catalans escenificats en un únic espai, deixa records per a la història i imatges que literalment donen la volta al món. Enguany fins i tot encara més, ja que per primera vegada una colla d’un altre continent, els Xiquets de Hanghzoum de la Xina, participaran en «l’espectacle casteller més gran del món». Atents al seguiment que l’esdeveniment tindrà a l’Àsia. I, a més, ho faran obrint la plaça en la jornada de dissabte. Un ingredient més per seguir amb detall la trobada castellera més esperada de l’any.

Les 12 millors colles, a la recerca de la glòria

Milers de persones procedents de tot Catalunya vindran aquest cap de setmana a Tarragona per seguir en directe les dues jornades del Concurs de Castells, que aquest 2016 es preveu molt competit entre les colles favorites a endur-se el triomf final. Amb l’absència, una vegada més, dels Minyons de Terrassa (que no participen en el concurs perquè no comparteixen l’esperit competitiu del certamen) són les grans colles de Valls i de Tarragona les que aspiren a posar fi a la supremacia dels Castellers de Vilafranca. Els verds s’han adjudicat la victòria en tots els concursos dels darrers anys. Cal remuntar-se fins a l’edició de l’any 2000 per recordar una victòria no vilafranquina. En aquella edició va ser la Vella de Valls la que va conquerir la plaça.

Les principals colles del país arriben fortes a aquesta vint-i-sisena edició del Concurs. Els castells de gamma extra estan garantits i no es pot descartar que alguna de les aspirants al triomf soprengui amb l’intent d’alguna construcció mai no vista. Per tot això, però, caldrà esperar fins a la jornada de diumenge, en la qual les 12 millors agrupacions de Catalunya donaran el màxim per lluir-se davant del nodrit públic que omplirà la Tarraco Arena Plaça (TAP).

En cas de no disposar d’entrada, exhaurides el mateix dia que es van posar a la venda, es podrà seguir l’espectacle casteller més gran del món a través de la televisió i per internet, ja que la cobertura mediàtica serà de primer nivell.

Badalona, els grans triomfadors de la primera jornada

El Concurs de Castells 2016 va començar diumenge passat amb força en la primera jornada celebrada al pavelló Sant Jordi de Torredembarra. La diada va ser notable, amb la majoria de les agrupacions provant els millors castells del seu repertori. És la primera vegada que aquesta jornada veu un castell de vuit pisos i, d’altra banda, set colles van fer la seva millor diada de la temporada. Finalment els guanyadors d’aquesta primera jornada, en la qual van participar un total de 13 colles amb alt nivell, van ser els Castellers de Badalona La jornada va servir, a més, per estrenar el nou sistema de rondes encavalcades que, unit a la predisposició de les colles participants, van fer la diada durés, aproximadament, tres hores i mitja.

El director del Concurs de Castells, Xavier Gonzàlez, ha destacat que «després que fa dos anys la pluja obligués a deixar la diada a mitges, en aquesta ocasió hem pogut copsar la dimensió real d’aquesta diada. Cal agrair especialment l’actitud de les colles per portar els seus millors castells a plaça».

Per la seva banda, la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Torredembarra, Núria Batet, es va mostrar satisfeta per la bona acollida del pavelló Sant Jordi com a escenari de la diada, enlloc de la plaça del Castell. El trasllat es va decidir  el dia abans a causa de les previsions meteorològiques incertes.