Les donacions de sang cauen un 30% durant l’estiu

El nivell òptim és tenir reserves per a 10 o 12 dies. En l’actualitat hi ha sang per cobrir les necessitats dels hospitals els pròxims 7 dies

Per . Actualitzat el

Durant els mesos d’estiu, les donacions de sang a Catalunya i a la província de Tarragona cauen un 30% en relació a la resta de l’any. Això fa que en l’actualitat les reserves de sang al país es trobin en un nivell baix en comparació a altres èpoques de l’any. Avui en dia, el Banc de Sang i Teixits de Catalunya disposa de reserves de sang suficients per satisfer la demanda dels hospitals del país durant els pròxims set dies, quan el nivell òptim de reserves hauria de situar-se en l’horitzó dels 10-12 dies. Especialment preocupants són les reserves de sang de tipus A–, ja que ara mateix només n’hi ha per a 4 dies. Per aquest motiu, quan la gran majoria de famílies han retornat a l’activitat habitual amb l’inici del curs escolar i la feina, des de les autoritats sanitàries es fa una crida a la ciutadania perquè recuperi l’hàbit de donar sang.

Des del Banc de Sang i Teixits, que a la demarcació de Tarragona té la seva seu central a l’hospital Joan XXIII, es recorda que tant les plaquetes com els glòbuls vermells caduquen al cap de pocs dies de l’extracció. És per això que, per mantenir les reserves en un nivell acceptable, es necessita un flux constant de donacions al llarg de l’any. A l’estiu, com a resultat del canvi d’hàbits per les vacances, les donacions baixen de l’ordre d’un 30%. Aquest estiu les donacions a Tarragona fins i tot han estat inferiors a les de l’estiu de 2015 i, en canvi, les necessitats dels hospitals s’han incrementat. Això ens situa en ple mes de setembre amb uns nivells de reserves que, tot i que no són alarmants, sí que obliguen el Banc de Sang i Teixits a incrementar les seves campanyes de captació amb unitats mòbils. A la ciutat de Tarragona, tot coincidint amb l’inici de les festes de Santa Tecla, se celebra la Marató de la Sang, amb la qual s’aconsegueix que al voltant d’un miler de persones donin sang durant una jornada en unes instal·lacions habilitades al Teatre Tarragona, a la Rambla Nova de la capital tarragonina.
Si bé el nivell de les reserves de sang ha millorat sensiblement en les darreres dues setmanes, des del Banc de Sang i Teixits es treballa amb l’objectiu de recuperar nivells òptims abans d’afrontar la campanya vacacional de Nadal, l’altre període de l’any en què el nombre de donacions es redueix dràsticament.
Segons la doctora Virgina Callao, directora del Banc de Sang i Teixits Camp de Tarragona-Terres de l’Ebre, «l’objectiu a Catalunya és assolir les mil donacions diàries. Per això és tan important fer campanyes de conscienciació de manera continuada i, en especial,  a través dels centres de salut i els seus professionals que estan en contacte directe amb els usuaris». Callao també destaca les campanyes mòbils a llocs de màxima afluència de gent. «A la Costa Daurada fem molta feina durant l’estiu amb unitats mòbils a les platges, fet que ens ajuda a compensar la baixada que es registra a altres punts de Catalunya durant les vacances».

30.000  donacions anuals a la demarcació
Segons dades del Banc de Sang i Teixits, l’any 2015 a la província de Tarragona es van registrar unes 30.000 donacions (unes 29.000 de sang i unes 700 de plasma), un 7,6% més que l’any anterior, la qual cosa situa la província com la que més ha crescut de Catalunya. De fet, els punts de donació de Reus, Tortosa i Joan XXIII se situen entre els cinc amb més creixement de tot al país. El 2015 a Catalunya el nombre total de donacions es va aproximar a les 260.000 (250.000 de sang i unes 9.000 de plasma), un 63% per cent de les quals es van aconseguir a través de campanyes concretes amb unitats mòbils, mentre que el 37% restant, a través dels 12 punts fixos de donació repartits per la geografia catalana.

Gran èxit de la Marató de la Sang a Tarragona per les festes de Santa Tecla
La XII Marató de Donació de Sang de Tarragona, que ha coincidit una vegada més amb l’inici de la festa major de Tarragona, ha estat plenament satisfactòria per a l’organització. Des del Banc de Sang i Teixits de Catalunya, empresa pública que té la responsabilitat de tots els processos transfusionals que es realitzen als 15 centres hospitalaris que hi ha a la demarcació de Tarragona, s’ha informat que al llarg de la jornada un total de 1.232 persones es van presentar al Teatre Tarragona amb la intenció de fer una donació de sang. D’aquests, un total de 1.118 van fer donacions efectives, el que representa un 15% més que en la marató celebrada per les festes de Santa Tecla de 2015 (llavors es van registrar 970 donacions efectives).

La Marató de Donació de Sang de Tarragona s’ha consolidat, doncs, com un dels actes previs als dies forts de les festes de Santa Tecla, i cada vegada gaudeix d’un índex de participació ciutadana més alt i, també, de més repercussió en els mitjans de comunicació de proximitat.