El Concurs de Castells 2016 comença aquest cap de setmana

L’espectacle casteller més gran del món s’enceta amb la prèvia d’aquest diumenge al matí a la plaça del Castell i amb la participació de 13 colles

Per . Actualitzat el

El món casteller ja ho té tot a punt per viure dos caps de setmana consecutius de plena emoció amb l’arribada del Concurs de Castells 2016, la trobada bianual per excel·lència que enguany assoleix la seva vint-i-sisena edició. El primer plat del denominat «espectacle casteller més gran del món» es viurà aquest diumenge 25 de setembre a partir de les 10 del matí a la plaça del Castell de Torredembarra. Es repeteix així la fórmula de l’any 2014, en què per primera vegada la diada castellera de Torredembarra, el Concur7, es va incorporar formalment al Concurs de Castells.

En la trobada del diumenge 25 de setembre participaran un total de 13 colles castelleres procedents de tot el país distribuïdes en tres grups: el grup G, el grup H i el grup I. Començarà a les 10 del matí a la plaça del Castell de Torredembarra i s’actuarà en solitari si es prova un castell igual o superior al 7d7. La jornada de Torredembarra constitueix la prèvia per al cap de setmana que es viurà l’1 i 2 d’octubre a la Tarraco Arena Plaça (TAP) de Tarragona, on diumenge actuaran les principals colles del  país i on, el dissabte, destaca la presència d’una colla de la Xina, els Xiquets de Hangzhou, que hi participaran com a agrupació convidada per a l’organització del concurs.

El Concurs de Castells 2016 presenta importants novetats, com ara la ja esmentada participació d’una colla procedent de l’Àsia. Així, el XXVI Concurs de Castells comptarà finalment amb 45 colles participants –xifra rècord de participació– nou de les quals debutaran al certamen.

El Concurs de Castells inclourà tres colles més de les previstes inicialment, gràcies a la invitació ja anunciada dels xinesos Xiquets de Hangzhou i de la participació dels Xiquets del Serrallo i els Nois de la Torre, que no s’han classificat directament per participar a les jornades del seu municipi. Tenint en compte la condició de colles locals, els tarragonins han estat convidats a actuar a la jornada del dissabte 1 d’octubre a la Tarraco Arena Plaça, mentre que els torrencs prendran part a la jornada del diumenge 25 de setembre a la plaça del Castell. Tal com s’estableix en el reglament, les invitacions no poden anar en detriment de les 42 places previstes inicialment.

Entre les colles debutants cal destacar que tres provenen de fora del Principat: els manacorins Al·lots de Llevant, els xinesos Xiquets de Hangzhou i els rossellonesos Castellers del Riberal. Les altres sis colles que s’estrenaran al Concurs són: Castellers Jove de Barcelona, Castellers de Cerdanyola, Carallots de Sant Vicenç dels Horts, Castellers de Caldes de Montbui, Matussers de Molins de Rei i Xiquets de Vila-seca.

En aquesta edició del concurs també s’ha recuperat l’Himne Casteller, una composició dels anys 70. La peça és interpretada en la seva versió pop per Salva Racero, cantant dels Lax’n’Busto.