Tot allò que cal saber del lupus

La malaltia s’ha popularitzat després de l’anunci de la cantant Selena Gómez

Per . Actualitzat el

Ara fa uns dies la jove cantant i actriu nord-americana Selena Gómez (exDisney i autèntic referent per a milions de joves i adolescents d’arreu del món) anunciava que abandona la seva carrera als escenaris a conseqüència del lupus, una malaltia autoimmune que li va ser diagnosticada fa poc més d’un any. El lupus, tot i que és una malaltia amb poca prevalença entre la població (a Tarragona ciutat hi ha diagnosticats uns 150 casos, sobretot dones entre 20 i 40 anys), és la més freqüent dintre de la branca de les malalties denominades autoimmunes (en les quals és el mateix organisme qui ataca algun òrgan del cos). Si bé el seu tractament ha evolucionat molt en els darrers anys, es tracta d’una patologia que no té cura i que, actualment, s’aconsegueix estabilitzar i cronificar amb fàrmacs per tal que el pacient pugui portar una vida normalitzada i sense brots. El lupus, que va ser coneguda pel gran públic gràcies a constants referència en els capítols de la sèrie televisiva House, continua sent un misteri i és difícil de diagnòstic, ja que els seus símptomes més característics, que inicialment es manifesten en cansament extrem, dolor articular i muscular i/o taques a la pell, es donen també en moltes altres malalties que són més habituals.

Per tal d’entendre amb detall què és el lupus, ens hem posat en contacte amb la doctora Olga Araújo, especialista en medicina interna a l’Hospital de Santa Tecla i amb gran experiència en el tractament d’aquestes malalties autoimmunes. De fet, els coneixements d’Araújo han servit per a la redacció d’un article publicat fa pocs dies sobre Selena Gómez i la seva malaltia per la revista internacional Women’s Healt.

En l’actualitat, des de la Xarxa de Santa Tecla es fa el tractament i seguiment a uns 400 pacients diagnosticats amb aquests tipus de malalties autoimmunes sistèmiques, la majoria dels quals són casos de lupus. Araújo destaca que «totes les malalties autoimmunes són rares, ja que afecten una part molt baixa de la població. Però, dins d’aquestes, la més coneguda i la que té més incidència és el lupus. A Espanya hi ha uns 40.000 malats. Uns 7.000 dels quals viuen a Catalunya, i més concretament, uns 150 a la ciutat de Tarragona. Es diagnostiquen uns 2 o 3 casos nous a l’any per cada 100.000 habitants». La doctora Araújo reconeix que el lupus «pot ser una malaltia molt greu, ja que pot arribar a provocar la mort de la persona si afecta un òrgan vital i no es rep el tractament adient. Afortunadament la mortalitat per lupus ha baixat en picat des de fa unes dècades amb els nous tractaments. La gravetat de la malaltia depèn en gran mesura de l’òrgan que estigui afectat. Per exemple, quan afecta la pell, que potser són els casos més cridaners per la seva visibilitat, no és tan problemàtic com quan parlem d’una afectació renal (del ronyó)».

Pel que fa a la diagnosi de la malaltia, Araújo assegura que «és complicada perquè el lupus és una malaltia amb un espectre d’afectació molt ampli i amb moltes formes de manifestar-se. A cada malalt de lupus se li manifesta d’una manera concreta i això fa molt difícil de diagnosticar ràpidament. Per això té sentit que existeixin unitats especialitzades en malalties autoimmunes i que certs metges internistes o reumatòlegs ens dediquem específicament a aquestes malalties, ja que els que ens hi dediquem estem més acostumats a veure i detectar aquestes malalties rares».

Araújo incideix en la importància de difondre el coneixement de la malaltia entre els professionals sanitaris i entre la població, ja que «la porta d’entrada del pacient al sistema sanitari és sobretot a través de l’atenció primària i aquestes malalties poc habituals no estan en l’imaginari de ningú. Ha de ser el metge de capçalera qui derivi els casos sospitosos de lupus a l’especialista. Els metges de primària poden fer una determinació bàsica que després els especialistes explorem amb detall per veure si el pacient pateix lupus o una altra malaltia autoimmune sistèmica. Cal agrair l’esforç fet per la Xarxa de Santa Tecla en els darrers anys dotant els hospitals de Tarragona i del Vendrell de professionals especialment dedicats a aquestes malalties». De fet, Araújo destaca que «a Tarragona els especialistes de medicina interna del territori que ens dediquem a les malalties autoimmunes treballem plegats fins i tot des de diversos centres hospitalaris. Cada mes ens reunim amb els professionals de Joan XXIII, el nostre centre de referència, i molt sovint compartim experiències i casos amb els equips de l’Hospital Clínic, que és l’autèntica referència en l’àmbit català en aquest tipus de patologies».

Sigui com sigui, el lupus és una malaltia complexa que obre tot un seguit d’interrogants que no poden ser desvetllats en una única entrevista. És per això que la doctora Araújo impulsa el coneixement de la malaltia a través del seu portal www.medicointernista.es.