Els salaris de la demarcació, per sota de la mitjana espanyola

El sou mitjà a Tarragona se situa en els 18.343 euros anuals, molt lluny dels 24.576 que cobren els assalariats a la província de Madrid

Per . Actualitzat el

Les empreses i administracions del territori no poden presumir gaire dels sous anuals que paguen als seus empleats, almenys si es comparen amb els salaris que perceben els assalariats de moltes altres províncies de l’Estat que, en teoria, tenen menor potencial industrial, turístic, logístic i econòmic que les comarques de Tarragona. Segons dades oficials de l’Agència Tributària, l’any 2014 el sou mitjà a la província de Tarragona se situava en els 18.343 euros anuals, lleugerament per sota de la mitjana espanyola i molt lluny dels 24.576 euros que cobren els assalariats de Madrid o els 21.775 euros que cobren els empleats a la demarcació de Barcelona. Les dades publicades en l’informe ‘Mercado de Trabajo y Pensiones en las Fuentes Tributarias’ de l’Agència Tributària espanyola deixen altres dades sorprenents com ara els 22.397 euros/any que cobren els empleats a la ciutat autònoma de Ceuta i els 21.388 euros que es paguen a Melilla. Una altra curiositat de l’informe, publicat a principis de 2016 a la web d’Hisenda, és que no es disposen de dades del País Basc ni de Navarra, que funcionen amb el seu propi sistema tributari.

La demarcació de Tarragona se situa per sota de la mitjana espanyola en el rànquing de salaris anuals que perceben els seus treballadors. L’any 2014 els tarragonins i tarragonines amb feina van cobrar una mitjana de 18.383 euros anuals, uns cinc mil euros menys a l’any que els assalariats de Madrid i uns tres mil euros menys que els de Barcelona. Per contra, van cobrar més que els de les altres dues províncies catalanes. A Girona el sou mitjà se situava fa dos anys en els 17.627 euros, mentre que Lleida és la demarcació catalana amb els sous més baixos (amb una mitjana anual de 16.905 euros).

País Basc i Navarra mengen a banda
Com calia esperar, els sous més alts es paguen a la capital de l’Estat.  El sou mitjà dels empleats que treballen a la província de Madrid va ser de 24.576 euros el 2014, el més alt de tot Espanya, i un 33,4% per sobre del salari mitjà a l’Estat, que es va situar en 18.420 euros. Jaén i Huelva són les províncies d’Espanya on els salaris són més baixos: 11.935 i 12.289 euros, respectivament, menys de la meitat del salari mitjà que es percep a la capital espanyola.

A més de Madrid, l’única província espanyola en què se superen els 20.000 euros de salari mitjà anual és Barcelona (21.775 euros), a més de les ciutats autònomes de Ceuta (22.397 euros) i Melilla (21.388 euros). Els elevats sous de Ceuta i Melilla amb relació a la resta d’Espanya s’expliquen pel baix nombre de treballadors (menys de 30.000 a cada ciutat) i pel fet que molts empleats espanyols cobren diferents plusos en ser destinats a aquestes ciutats situades en el nord d’Àfrica. En les estadístiques no s’inclouen les dades corresponents a les províncies del País Basc i de la Comunitat Foral de Navarra.

Les pensions tarragonines se situen al nivell de Badajoz, Jaén, Lugo i Cuenca

L’informe d’Hisenda també incorpora dades referents a les pensions i a les prestacions per desocupació. En aquest apartat la demarcació tampoc no surt gaire ben parada. L’any 2014 les pensions a Tarragona es va situar en els 11.084 euros de mitjana, per sota dels 13.000 de la mitjana estatal. Pel que fa a les prestacions per desocupació, a Tarragona es paga una mitjana anual de 3.393 euros, per sota dels 3.456 euros de mitjana a l’Estat.
La pensió mitjana més elevada es percep a Astúries (16.440 euros a l’any), seguida de Madrid, Ceuta, Zamora i Saragossa. La pensió mitjana anual a Espanya supera per poc els 13.000 euros a l’any. Els pensionistes que menys cobren són els d’Ourense (10.672 euros) i Almeria (10.718 euros). Tarragona es troba entre les cinc províncies que amb prou feines superen els 11.000 euros de pensió mitjana juntament amb Badajoz, Jaén, Lugo i Cuenca. A

Barcelona la pensió mitjana és de 14.098 euros, més alta que a Girona (12.563 €) i a Lleida (11.874 €).
Pel que fa a les prestacions per desocupació, Madrid és l’única província d’Espanya en la qual la prestació mitjana per desocupació és superior als 4.000 euros a l’any. Barcelona (3.888€ anuals de mitjana), León i Astúries segueixen a la capital de l’Estat en aquest rànquing. La mitjana a Espanya en prestacions per desocupació és de 3.456 euros a l’any. On menys es cobra (al voltant dels 3.000 euros) és a Almeria, Illes Balears, Jaén, Melilla i Badajoz. A Girona la prestació per desocupació és de 3.309 euros l’any, mentre que a Lleida és de 3.310 €, totes dues per sota de la mitjana tarragonina.