El Port mou 16,8 milions de tones en els set primers mesos de l’any

Els vehicles, els productes agroalimentaris i els materials de construcció registren un creixement significatiu fins el mes de juliol

Per . Actualitzat el

Port de Tarragona

El Port de Tarragona ha mogut 16.806.005 tones des de gener fins juliol d’aquest 2016. Durant aquest període, la infraestructura portuària tarragonina ha registrat un destacat creixement en diferents tràfics com el moviment de vehicles (+38%); productes agroalimentaris (+9,3); benzina (+15,1%), gasos energètics del petroli (+27,9%); productes metal·lúrgics (+10,4%); materials de construcció (+14,6%) i asfalt (+21,1%).

No obstant, aquests increments no han evitat el descens en el tràfic total de mercaderies un 11,6% menys que en el mateix període de l’any anterior. Aquest descens en el tràfic total està motivat per la baixada del moviment del carbó durant aquest any (al voltant d’1,7 milions de tones) i el descens en el moviment del gas-oil i altres productes petrolífers.

Mantenint el lideratge en productes agroalimentaris

El Port de Tarragona és un dels primers ports del Mediterrani en quant al tràfic de productes agroalimentaris. Des de gener a juliol, la instal·lació portuària ha manipulat 2,6 milions de tones de productes agroalimentaris el que suposa un creixement del 9,3% respecte el mateix període de l’any anterior.

En aquest segment, destaca l’increment de cereals (+17,8%) impulsat per l’augment de la importació majoritàriament d’Ucraïna, i des del Port de Tarragona es transporta aquesta matèria primera per a la fabricació de pinsos. A la zona d’influència del Port de Tarragona es produeix el 40% dels pinsos que es fabriquen a tot l’Estat espanyol i, a la vegada la infraestructura portuària es converteix en punt de connexió entre la matèria prima que s’importa per a alimentar la ramaderia del hinterland, i posteriorment s’exporten aquests animals a través del Port de Tarragona amb destí el nord d’Àfrica.

D’altra banda, el moviment de productes hortofrutícoles també ha augmentat, tant en exportació (+62,2%) com en importació (+6,6%). Els principals països de destí de la fruita carregada a la terminal especialitzada del Port (majoritàriament cítrics) són Israel, Nigèria i Senegal; d’altra banda, la fruita d’importació (principalment kiwis, pinyes i plàtans) prové principalment de Costa Rica, i també Colòmbia i Estats Units.

11,3 milions de tones de mercaderies del sector energètic

Dins del sector de tràfics energètics han augmentat s’ha aconseguit un destacat increment en la benzina amb un total de 359.629 tones mogudes (+15,1%) així com dels gasos energètics del petroli amb més de 695.242 tones (+27,9%); no obstant la baixada del cru (-8%), gas-oil (-59,8%) i d’altres productes petrolífers (-22,9%) i del carbó (-21,5%).

El Port de Tarragona manté el seu posicionament com a port hub (distribuïdor) de productes refinats del petroli. A les terminals especialitzades atraquen grans bucs petroquímics procedents de destinacions internacionals, i des d’aquí es distribueix el producte a la resta de ports mediterranis.

Creixement exponencial del moviment de vehicles

El Port de Tarragona continua amb un augment significatiu en el moviment de vehicles. Fins el mes de juliol, la terminal de vehicles ha transportat gairebé 100.000 unitats, un 38,1% més que en el mateix període de l’any anterior i quasi superant la xifra del total de vehicles moguts durant tot el 2015. El creixement s’ha registrat tan en importació (+51,3%), com en exportació (+13%).

El tràfic de vehicles es va iniciar al Port de Tarragona als anys 80 i s’ha anat consolidant com un dels tràfics estratègics. En un inici, aquest tràfic era només d’exportació però actualment, i gràcies a la ubicació geoestratègica de Tarragona i les bones connexions terrestres, el Port de Tarragona importa vehicles des de Corea del Sur, principalment, i en quant a l’exportació el principal destí és Itàlia.

Aposta per la diversificació

En els set primers mesos de l’any es consoliden tràfics en el marc de l’impuls per la diversificació de mercaderies al Port de Tarragona, com per exemple productes metal·lúrgics (+10,4%), ferralla de ferro (+2%) i l’exportació d’asfalt (+21,1%), destinat a països del nord d’Àfrica.

D’altra banda, el tràfic Ro-Ro segueix la tendència a l’alça i ha incrementat fins el juliol un 19,6%. L’anomenat tràfic rodat és el que transporta via marítima camions, vehicles i altres plataformes carregats de mercaderies. Amb aquest tipus de tràfic s’estalvien recursos energètics, temps i es potencia l’economia d’escala, a la vegada que s’estalvia també en densitat de tràfic rodat per les carreteres i s’estimula la proximitat entre els ports de l’àrea d’influència.