Alliberen tres tortugues babaues a la platja Llarga

Els exemplars, rescatats fa dos anys, duran uns emissors per permetre un millor coneixement de l’espècie

Per . Actualitzat el

Sota una gran expectació de banyistes i mitjans de comunicació, tres tortugues babaues de dos anys s’han fet a la mar per primera vegada aquest matí a Tarragona. Formen part dels exemplars que van néixer a la platja Llarga de Tarragona l’any 2014. Es calcula que una trentena d’aquestes tortugues tarragonines van arribar a l’aigua però n’hi va haver que no van sobreviure a aquest periple i unes altres dotze que van ser recollides per la Xarxa de Rescat de Fauna Marina abans de morir. Les tres protagonistes d’avui són les tres supervivents d’aquestes dotze i comencen a nedar amb un doble objectiu, emprendre la seva nova vida en llibertat i aportar més coneixement sobre la seva espècie gràcies a uns emissors que dues d’ells porten integrats a la closca. Aquests aparells permetran fer-ne el seguiment, conèixer la seva ruta al mar i, així, ampliar el coneixement sobre la biologia d’aquesta espècie. Una cosa que sí que es sap és que aquests animals acostumen a pondre els ous a la mateixa platja que els va veure néixer. Un fet esperançador que fa pensar en noves visites d’aquests rèptils tan estimats per l’imaginari popular.

El naixement de tortugues és un fet molt poc habitual a les platges de Catalunya. Per aquest motiu, des del departament de Territori i Sostenibilitat es recorda que la col·laboració ciutadana és indispensable si es vol preservar aquesta espècie amenaçada. Com a exemple de la feina ben feta per part de la ciutadania, posen el cas d’aquestes tres tortugues. Recorden que una veïna va avisar el Cos d’Agents Rurals quan va veure néixer les tortugues i no les va molestar mentre les cries buscaven el mar. «Això és el que s’ha de fer», ha dit la secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat de la Generalitat, Marta Subirà, recalcant que «és important no acostar-se a la tortuga, ni tocar-la i trucar al 112».

Gràcies a aquesta trucada, l’octubre del 2014, es van rescatar els dotze exemplars de tortuga babaua en estat molt crític. Després d’una primera estada a l’Estació Biològica de Canal Vell, al Parc Natural del Delta de l’Ebre, 3 exemplars van tirar endavant i van ser traslladats a les instal·lacions de la Fundació per a la Conservació i Recuperació d’Animals Marins (CRAM) del Prat de Llobregat.

Tractaments per millorar la mobilitat

Les tortugues, que van néixer amb poc més de 5 centímetres i 25 grams, ara fan entre 25 i 29 centímetres i pesen entre 3 i 4,5 quilos. Durant el temps que han estat ingressades, han seguit diversos tractaments de rehabilitació per millorar els problemes de mobilitat que presentaven, que van superar. La dieta d’aquestes tortugues ha estat a base de peix blanc, peix blau i calamar.  Rebuda l’alta veterinària, ja estaven preparades per iniciar la seva vida a mar obert. Els emissors via satèl·lit que s’han col·locat a dues de les tortugues permetran conèixer millor aquesta espècie amenaçada, de la qual es desconeixen molts aspectes dels seus primers anys, com per exemple les zones on s’alimenten.

Condicions òptimes de la costa tarragonina

La tortuga babaua (Caretta caretta), igual que la resta de tortugues marines, viu tot l’any al mar però entre els mesos de maig i agost les femelles surten per fer el niu. Les platges tarragonines tenen unes condicions òptimes per a la seva reproducció, tant per la composició de la sorra i la temperatura que assoleix com per la presència de posidònies mar endins. Així, l’Ajuntament de Tarragona ha impulsat diverses actuacions de millora per a la fauna protegida de les seves platges, així com una xarxa de voluntariat que durant la temporada de cria ressegueix el litoral tarragoní buscant possibles rastres de tortuga, ja sigui de mares que fan el niu o de cries que hagin pogut néixer.

Estudis genètics de la Universitat de Barcelona han revelat que l’estiu del 2014 com a mínim dues femelles van fer el seu niu a les platges de Tarragona, un fet històric a Catalunya i molt rellevant per a la protecció d’aquesta espècie. Els tècnics i els conservadors insisteixen en la importància de la col·laboració ciutadana en casos com aquest d’espècies protegides i en perill d’extinció. En aquest sentit, cal recordar que no s’han de manipular els exemplars trobats i avisar ràpidament al telèfon d’emergències de Catalunya (112).

Xarxa de Voluntaris

L’Ajuntament ha impulsat una campanya de seguiment de la tortuga marina per a la sensibilització i protecció de la tortuga babaua (Caretta caretta) a les platges tarragonines. La Xarxa de Voluntaris, engegada l’estiu del 2015, s’encarrega de vigilar el litoral per detectar-ne la possible presència. La Xarxa està coordinada per l’Ajuntament amb l’ajut i col·laboració de les entitats ambientals que duen a terme tasques al litoral municipal: Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans (GEPEC), l’Associació Mediambiental La Sínia i el Grup d’Amics de Toni Achón – Ecologistes de Tarragona (GATA).

Els diferents voluntaris es reparteixen arreu dels 15 quilòmetres de litoral de Tarragona i participen en l’elaboració del cens i la detecció de la tortuga. La seva tasca és realitzar passejos nocturns i a primera hora del matí per detectar la mateixa tortuga o el rastre que hagi deixat. La prioritat és arribar a detectar els possibles nius, garantir que ningú les molesti en el procés de posta, així com vetllar per la supervivència dels ous.

La campanya compta amb una formació específica per als voluntaris en què aprenen aspectes de la biologia i el comportament d’aquests animals quan arriben a la platja a pondre els ous, a més de les indicacions del que han de fer en cas de detectar algun indici de la presència de la tortuga. El projecte compta amb el vistiplau i la col·laboració de la Xarxa de Rescat de Fauna Marina.