Salou tornarà a l’edat mitja en la XXI edició de la Festa del rei Jaume I

De l’1 al 4 de setembre diversos actes ompliran els carrers del nucli antic del municipi i la Plaça Bonet

Per . Actualitzat el

Coincidint amb la sortida des de Salou del monarca Jaume I cap a la conquesta de Mallorca la capital de la Costa Daurada rememora la gesta, centrada als carrers del nucli antic i que engloba des d’activitats culturals, a comerç i promoció i d’altres elements dinamitzadors. L’alcalde, Pere Granados, ha destacat “la gran oferta d’oci i cultura que proposem durant aquesta setmana amb moltes activitats per tal de recordar una data històrica per Salou”.

D’una banda, la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Salou ha preparat un conjunt d’actes al voltant de la XXI edició d’aquesta festa que culminaran el dissabte 3 de setembre amb la sortida del seguici popular (a partir de les 19h) i on més de 300 salouencs/es es vesteixen d’època recreant aquella posta en escena. Soldats, monjos, poble, nobles, cavallers, i el rei Jaume i la seva esposa Violant d’Hongria encapçalant la comitiva recorreran els carrers de Salou fins arribar a la platja de Llevant on tindrà lloc un combat d’armes i un espectacle eqüestre que recrearà un torneig medieval. Per la regidora de Cultura i Festes, Mª José Rodríguez, “estem davant d’una festa molt esperada i participativa i des de l’Ajuntament, volem agrair la implicació de la gent que la fan possible i que hi aporten el seu temps, esforç i il·lusió”.

Tot plegat, recorda l’any 1229 quan Jaume I va estar mesos esperant per recollir un exèrcit prou nombrós per poder partir cap a la conquesta de Mallorca. Sobre les 20,45 hores arribarà el seguici a la platja de Llevant on els combats d’armes, un gran espectacle eqüestre amb la recreació d’un torneig medieval, el parlament del Rei i un espectacle final posaran fi a una tarda trepidant. Tot plegat una gran festa medieval que conté tots els ingredients per atreure un nombrós públic autòcton i visitants.

Un any més, la Torre Vella serà l’escenari de dos espectables. Per una banda el pati exterior de la Torre acollirà el Mapping del Rei Jaume I “Conquerint la Història” el proper 2 de setembre a les 22 i a les 23.30 hores. Mentre que el pati interior de la Torre acollirà l’espectacle medieval “l’Hostal d’en Bernat” amb la companyia Quico el Cèlio, el Noi i el Mut de Ferreries, els dies 2, 3 i 4 de setembre en diverses sessions.

La novetat: una exposició d’armes medievals, exposició d’elements quirúrgics, taller de cistelleria i músics itinerants a la Plaça Bonet

Per part de la regidoria de Promoció i Dinamització Econòmica, Comerç, Mercats i Consum i amb l’ànim de dinamitzar l’economia de la zona aquest any s’ha preparat un nou emplaçament, com es la Plaça Bonet del municipi, on tots els dies hi tindrà lloc diverses exposicions d’armes medievals, d’elements quirúrgics, d’elements de tortura medievals i tallers de cistelleria, així com forja d’armes, picapedrer, trons reials on poder fer-se fotos, forja d’espases i músics itinerants. “Creiem que és una nova oferta que pot complementar una setmana al voltant dels actes medievals que posa de relleu, una vegada més, una bona promoció del municipi”, deia la regidora de l’àrea, Martina Fourrier. Fourrier, ha afegit que “cal aprofitar totes les sinergies i intentar que tothom qui vulgui pugui gaudir d’una experiència medieval en tots els sentits”.

El mercat medieval

Paral·lelament, els dies de la festa i des de la regidoria de Comerç, Mercats, Consum i Promoció i Dinamització Econòmica es torna a organitzar el mercat medieval amb unes 90 parades de productes artesans com saboner, orfebre, elaboració i destil·lació d’olis essencials, espardenyer, entre molts d’altres, que s’inicia el dijous 1 i que finalitzarà el diumenge 4 al vespre. Per tal d’amenitzar aquests dies de mercat medieval, els visitants podran gaudir d’un seguit d’activitats complementàries com acrobàcies; teatres de titella; músics i ballarins àrabs; funambulisme; espectacle de màgia; trobadors i joglars entre un llarg etcètera, a més d’un racó infantil i llar d’infants.

Actes lúdics i acadèmics

La festa també compta amb altres vessants més acadèmics com la xerrada a càrrec de l’historiador, Pedro Otiña, el qual pronunciarà una xerrada a la biblioteca municipal de Salou de La pirateria en l’època del Rei Jaume I. La xerrada tindrà lloc el dijous 1 de setembre a les sis de la tarda.

Des de la regidoria de Dinamització i Promoció econòmica, Comerç, Mercat i Consum, també s’organitza el Campament d’en Pere Martell al costat del Mercat Municipal de Salou. Hi seran els 4 dies que dura la festa de les 11 a les 20 hores amb diferents activitats i recreacions com la rebuda, el despertar, la ronda de reconeixement, el toc de queda i el comiat dels jofrers.

Paral·lelament, el Club Nàutic de Salou organitza la XXX Regata del Rei en Jaume del 8 al 10 de setembre.