Programa de les festes de Santa Tecla 2016

Consulteu tots els actes de la festa major de Tarragona

Per . Actualitzat el

SANTA TECLA 2016

Del 15 al 24 de setembre

Les Festes de Tarragona

santatecla.tarragona.cat

 

 

Declarada Festa Tradicional d’Interès Nacional l’any 1996 i Festa Patrimonial d’Interès Nacional l’any 2010 pel Govern de la Generalitat de Catalunya, i declarada també Festa d’Interès Turístic pel Govern de l’Estat l’any 2002.

 

Una de les festes majors més emblemàtiques dels Països Catalans.

 

 

EFEMÈRIDES

90 anys dels primers Xiquets de Tarragona

35 anys del Ball del Patatuf

30 anys del Ball d’en Serrallonga

30 anys dels Grallers Tocaferro

30 anys dels Nanos del Nàstic

25 anys de la Cucafera

25 anys del Retaule de Santa Tecla

25 anys de la Comissió Assessora sobre el Seguici Popular

 

 

 

Actes previs

 

Dissabte 3 de setembre

 

10 h, sala d’actes del Museu d’Art Modern, c. Santa Anna, 8. Jornada d’estudi sobre els castells a partir de l’any 1926, any de creació dels primers Xiquets de Tarragona. Informació i inscripcions a www.xiquetsdetarragona.cat.

Organitza: Xiquets de Tarragona

 

 

Dilluns 5 de setembre

 

10 h, torre de l’Antiga Audiència, pl. del Pallol, 3. Segon Taller Infantil de Cant Coral de Santa Tecla. Obert a nens i nenes de 3 a 15 anys amb ganes de cantar. Hi haurà dos grups d’edats compensades que prepararan un concert que es farà el dia 24 de setembre al local de la Colla Jove Xiquets de Tarragona. El taller es desenvoluparà entre el 5 i el 9 de setembre. Més informació i inscripcions a www.corciutatdetarragona.org.

Organitza: Associació Cor Ciutat de Tarragona

 

 

Dimecres 7 de setembre

 

11 h, Antiga Audiència, pl. del Pallol, 3. Inscripcions per al joc de rol L’assassí de la pastanaga. Inscripcions fins a les 14 h. Més informació a www.facebook.com/pastanaga.tarragona.

Organitza: Agrupament Escolta i Guia Xaloc

 

19.30 h, sala d’actes del Departament de Cultura, c. Major, 14. “El Concurs: el gran aparador de Tarragona al món”. Xerrada del director del Concurs de Castells, Xavier Gonzàlez, en la presentació del número 19 de la revista Fet a Tarragona, que dedica portada i dossier a l’esdeveniment casteller.

Organitza: revista Fet a Tarragona

 

 

 

Dijous 8 de setembre

 

11 h, Antiga Audiència, pl. del Pallol, 3. Inscripcions per al joc de rol L’assassí de la pastanaga. Inscripcions fins a les 14 h. Més informació a www.facebook.com/pastanaga.tarragona.

Organitza: Agrupament Escolta i Guia Xaloc

 

19.30 h, Tinglado 2 del Moll de Costa. Inauguració de l’exposició “Banderes al vent”, d’Àlvar Calvet. Un projecte iniciat ja fa uns anys i que a Tarragona adquireix una nova identitat i forma dins del cicle Monuments. A partir de la desconstrucció de banderes, l’artista ha tapat els monuments als Herois de 1811 i de Roger de Llúria.

Organitza: El Teler de Llum

 

 

Divendres 9 de setembre

 

17 h, Antiga Audiència, pl. del Pallol, 3. Inscripcions per al joc de rol L’assassí de la pastanaga. Inscripcions fins a les 20 h. Més informació a www.facebook.com/pastanaga.tarragona.

Organitza: Agrupament Escolta i Guia Xaloc

 

18.30 h, Casa de la Festa, Via Augusta, 4. Presentació de L’Amparito, el cava de Santa Tecla. “Amparito, Amparito, Amparito…” és el crit més popular i més sentit pels carrers de la nostra ciutat durant els dies que celebrem les festes de Santa Tecla. L’Amparito és un cava especial, perquè l’etiqueta l’han dissenyat persones amb discapacitat intel·lectual de la Fundació Topromi, centre de treball adaptat.

Organitzen: Fundació Topromi i Ajuntament de Tarragona

 

21.30 h, pl. de les Cols. Xiquets de Tarragona. Assaig especial del pilar caminant.

 


 

Dissabte 10 de setembre

 

11 h, jardins de la Casa de la Festa. Balla els balls. De la mà de l’Esbart Santa Tecla podràs aprendre a ballar el Ball del Patatuf, el Ball de Cercolets, el Ball de Bastons, els Turcs i Cavallets o el Ball de Valencians, i enguany amb la presència especial del Ball de Gitanes i la Vibratsband.

Organitza: Esbart Santa Tecla

Col·labora: El Tecler Gestió Cultural

 

12 h, sala d’actes de l’Antiga Audiència, pl. del Pallol, 3. Sorteig dels ordres i les ubicacions de les colles castelleres participants al XXVI Concurs de Castells. Avui les més de quaranta colles participants sabran, per estricte sorteig, com queden ubicades i el seu ordre d’actuació. La plaça del Castell de Torredembarra i la Tarraco Arena Plaça aniran abraçant cada color de camisa fins a completar la magnífica policromia castellera que ens regala el Concurs.

Acte retransmès en directe per TAC 12.

Col·labora: Estrella Damm

 

12 h, Casa de la Festa, Via Augusta, 4. Visita guiada a la Casa de la Festa. Descobriu els secrets i les anècdotes del Seguici Popular a través d’aquest recorregut pels seus elements. Apta per a tota la família. Places limitades.

Organitza: Imaginautes Serveis Culturals

 

12.30 h, jardins de la Casa de la Festa. Balla els balls fa el vermut. Després d’unes hores de saltar, girar, picar i suar, recuperem forces amb un vermut tecler amenitzat pels grallers So Nat.

Organitza: Esbart Santa Tecla

Col·labora: De Muller

 

17 h, Antiga Audiència, pl. del Pallol, 3. Inscripcions per al joc de rol L’assassí de la pastanaga. Inscripcions fins a les 20 h. Més informació a www.facebook.com/pastanaga.tarragona.

Organitza: Agrupament Escolta i Guia Xaloc

 

17 h, local social del Ball de Diables, c. Roger de Llúria, 14. Baixa a l’infern! T’obrim les portes. Vine a conèixer el local, emprova’t un vestit i mira de tocar el timbal. Aforament limitat.

Organitza: Ball de Diables

 

17 h, Antiga Audiència, pl. del Pallol, 3. Estrena del documental casteller De les Cols a la TAP. La productora Faixa Apart ens presenta el seu primer documental, centrat en l’evolució del fet casteller a Tarragona a partir de les colles de la ciutat. La història comença per Sant Magí del 2009 i arriba al seu punt àlgid al Concurs de Castells del 2014. Accés lliure, limitat a la capacitat de la sala.

Organitzen: Faixa Apart, Quimeras i Ajuntament de Tarragona

Col·labora: Biennal de Castells

 

19 h, Antiga Audiència, pl. del Pallol, 3. Projecció del documental casteller De les Cols a la TAP. Accés lliure, limitat a la capacitat de la sala.

Organitzen: Faixa Apart, Quimeras i Ajuntament de Tarragona

Col·labora: Biennal de Castells

 

19.30 h, local social del Ball de Diables, c. Roger de Llúria, 14. Xerrada infernal i diabòlica! Coneix els secrets dels seus personatges, àngels, dimonis, Diablesses i Llucifers. Aforament limitat.

Organitza: Ball de Diables

 

 

Diumenge 11 de setembre

 

9.30 h, jardins de la Casa de la Festa. Balla els balls. Fem tallers per a la canalla. Preu: 1 € per taller.

Organitza: Esbart Santa Tecla

 

10 h, vestíbul del Teatre Tarragona, Rambla Nova, 11. Obertura de l’estand de Festes. Des d’avui i fins al dia de la Mercè, aquest espai acollirà l’aparador festiu i el punt d’informació de les festes de Santa Tecla 2016.

 

11.30 h, vestíbul del Teatre Tarragona. Inauguració de l’exposició “Santa Tinta, el Seguici d’aquell home”, il·lustracions de Josep Blanch. Una personal i original visió del nostre Seguici Popular a través de la tècnica de la il·lustració.

 

12 h, Casa de la Festa, Via Augusta, 4. Visita guiada a la Casa de la Festa. Descobriu els secrets i les anècdotes del Seguici Popular a través d’aquest recorregut pels seus elements. Apta per a tota la família. Places limitades.

Organitza: Imaginautes Serveis Culturals

 

12 h, pl. Verdaguer. Vermut rumber i salser amb Al Son de Dos. El primer vermut de Santa Tecla 2016! Som-hi!

Organitza: Portadors del Bou de Tarragona

 

13 h, pla de la Seu. Tradicional diada castellera de l’Onze de Setembre amb les quatre colles castelleres de la ciutat. Cada colla intervé per torn rotatiu decidit prèviament per sorteig. La diada consta de tres rondes; la colla que no completi les tres construccions pot disposar de fins a dues tandes més, mantenint sempre l’ordre sortejat.

 

18.30 h, Ateneu de Tarragona, c. Sant Magí, 4. Niu d’Art especial Onze de Setembre i Santa Tecla 2016.

Organitza: Ateneu de Tarragona

 

19.30 h, Rambla Nova, davant del monument a la Sardana. Ballada de sardanes de la Diada Nacional amb la Cobla Cossetània.

Organitza: Casal Tarragoní

 

 

Dilluns 12 de setembre

 

20 h, Cafè La Cantonada, c. Fortuny, 24. Presentació del llibre Havana Bike, de Pep Escoda. L’Havana dels anys 90, en blanc i negre a través de la sòlida mirada d’aquest gran fotògraf tarragoní.

Organitza: Pep Escoda Fotògrafs

Col·labora: Cafè La Cantonada

 

20.30 h, local social dels Xiquets del Serrallo, Tinglado 4 del Moll de Costa. Assaig obert de castells.

 

 

Dimarts 13 de setembre. Santa Tecla a les Escoles

 

Per anar escalfant els motors festius els primers dies de Santa Tecla, res millor que l’activitat que ha ajudat els nens i nenes a conèixer les interioritats d’alguna de les entitats del nostre Seguici Popular: la Santa Tecla a les Escoles. Des de l’any 2013, el projecte també arriba als hospitals a través de la Santa Tecla als Hospitals. La festa s’intenta fer present a tot arreu. Festa per a tothom!

 

9 h, Col·legi El Carme. Santa Tecla a les Escoles. La Colla Jove a les Escoles.

 

9 h, Col·legi La Salle de Torreforta. Santa Tecla a les Escoles. Els Nanos Nous a les Escoles.

 

10 h, Escola La Muntanyeta. Santa Tecla a les Escoles. La Víbria a les Escoles.

 

15 h, Col·legi Mare Nostrum. Santa Tecla a les Escoles. El Ball de Pastorets a les Escoles.

 

19 h, Casa Canals, c. d’en Granada, 11. Acte de recepció i presentació del llibre guanyador del darrer Premi Ciutat de Tarragona de novel·la Pin i Soler. Com a preàmbul de Santa Tecla, la novetat literària de la tardor, Eren ells, de Carles Rebassa, que publica Angle Editorial.

Carles Rebassa (1977) és un conegut poeta mallorquí, habituat a participar en recitals de poesia. Aquesta és la seva primera i magnífica novel·la, en la qual retrata amb sensibilitat el fràgil món adolescent.

Al final de l’acte s’oferirà un brindis per la novel·la.

Organitzen: Casa de les Lletres i Angle Editorial

 

19 h, local social dels Xiquets del Serrallo, Tinglado 4 del Moll de Costa. Assaig obert de canalla.

 

20.30 h, local social dels Xiquets del Serrallo, Tinglado 4 del Moll de Costa. Assaig obert de castells.

 


 

Dimecres 14 de setembre

 

9 h, Escola El Miracle. Santa Tecla a les Escoles. El Ball de Diables a les Escoles.

 

9 h, Escola Tarragona. Santa Tecla a les Escoles. La Víbria a les Escoles.

 

9 h, Escola Ponent. Santa Tecla a les Escoles. La Mulassa a les Escoles.

 

9 h, Col·legi Lestonnac-L’Ensenyança. Santa Tecla a les Escoles. La Colla Jove a les Escoles.

 

9 h, Escola Marcel·lí Domingo. Santa Tecla a les Escoles. Castellers de Sant Pere i Sant Pau a les Escoles.

 

9 h, Escola Pax. Santa Tecla a les Escoles. El Lleó a les Escoles.

 

9 h, Escola Sant Salvador. Santa Tecla a les Escoles. Els Nanos Nous a les Escoles.

 

9 h, Escola Torreforta. Santa Tecla a les Escoles. Els Xiquets de Tarragona a les Escoles.

 

15 h, Escola Campclar. Santa Tecla a les Escoles. Els Set Pecats Capitals a les Escoles.

 

15 h, Col·legi Santa Teresa de Jesús. Santa Tecla a les Escoles. La Cucafera a les Escoles.

 

16 h, La Caseta de les Tres Bessones, pl. del Fòrum. Vols un petonet? Festa de presentació i tast d’una nova fusió de sabors, dolça i suau. Un moment al qual ningú ha de renunciar: és apte per a intolerants a la lactosa i per a celíacs. No podràs dir que no!

Organitza: La Caseta de les Tres Bessones

Col·labora: Cafès Novell

 

17.30 h, pl. Verdaguer. Presentació del Barrilet Petit de Santa Tecla. La beguda infantil de les festes (sense alcohol, esclar!) torna per fer les delícies dels teclers més petits. Enguany dedicat al Drac de Sant Roc, comptarà amb la presència de la Playtruck de les Tecletes i alguna sorpresa interessant. La Begudeta la podreu trobar tots els dies de Santa Tecla als establiments Raffa Gelati.

Organitzen: Tecletes, Rusc i Puzle A.C.

Col·labora: Raffa Gelati

 

18.30 h, jardins de Saavedra. Arrencada de La Terrasseta. Entre acte i acte de festa major, un espai tranquil i familiar. Espai de jocs, concerts, DJs, tallers, cinema i sopar a la fresca perquè tant grans com petits gaudeixin del parc i de la seva Terrasseta.

 

18.30 h, jardins de Saavedra, La Terrasseta. Espai de jocs. Twister, Monopoli i altres jocs de taula, disfresses, llibres, joguines i pintures ompliran el parc aquests dies per fer volar la imaginació en família.

Organitza: Ekinoci

Col·laboren: Tecletes i Rusc Produccions

 

18.30 h, Museu d’Art Modern, c. Santa Anna, 8. Presentació del quart volum de la col·lecció Els Contes del Seguici de Tarragona: Corre, corre, Cucafera!, dedicat a la Cucafera, amb textos de la Rat Cebrián i il·lustracions de l’Armand, editat per l’Associació d’Amics de la Colla Jove i Insitu Comunicació.

Organitza: Associació d’Amics de la Colla Jove

 

19.30 h, El Seminari, c. Sant Pau, 4. Presentació del conte La història de Santa Tecla. Petjades que parlen, amb text de Núria Montardit, Marta Panadès, Núria Roig i Jordi Tortosa Giménez, i il·lustracions d’Hugo Prades. Un material per treballar amb els alumnes dels centres de Catalunya que cada any visiten el Camp d’Aprenentatge, i que també s’inclourà en les activitats educatives de La ruta dels primers cristians a Tàrraco.

Organitza: Camp d’Aprenentatge Ciutat de Tarragona

Col·labora: Conselleria d’Educació de l’Ajuntament de Tarragona

 

19.30 h, jardins de Saavedra, La Terrasseta. Concert familiar amb Pantaleó (pop / BCN). Els vallesans Pantaleó inauguren la cinquena edició de La Terrasseta de Santa Tecla amb el pop íntim, fresc i èpic inclòs en el seu primer disc, Reina Victòria. Benvinguts al nou pop català!

Organitza: Ekinoci

Col·laboren: Tecletes i Rusc Produccions

 

21 h, jardins de Saavedra, La Terrasseta. Sopar i cinema a la fresca. Goonies, de Richard Donner (1985).

Organitza: Ekinoci

Col·laboren: Festival REC, Tecletes, Rusc Produccions, Ikkuii i Food Truck La Cuineta

 

21 h, c. Cós del Bou. Festa de cloenda de la XXII Cercabirra Santa Tecla 2016. Aquesta iniciativa, que agrupa cada vegada més tarragonins i tarragonines sense més pretensió que la voluntat de passar-ho bé de la manera més cívica i tranquil·la possible, posa el punt final a la seva activitat a la nostra festa major amb aquesta festa.

Organitza: Associació d’Amics del Cercabirra

 

23 h, jardins de Saavedra, La Terrasseta. Selecció musical.

Organitza: Ekinoci

 


 

Dijous 15 de setembre. La Crida

 

9 h, Escola Joan XXIII. Santa Tecla a les Escoles. La Víbria a les Escoles.

 

9 h, Escola Sant Pere i Sant Pau. Santa Tecla a les Escoles. La Mulassa a les Escoles.

 

9 h, Col·legi Sant Pau. Santa Tecla a les Escoles. La Moixiganga a les Escoles.

 

9 h, Escola Saavedra. Santa Tecla a les Escoles. Els Xiquets de Tarragona a les Escoles.

 

9 h, Col·legi El Carme. Santa Tecla a les Escoles. La Colla Jove a les Escoles.

 

9 h, Escola Solc. Santa Tecla a les Escoles. Els Xiquets del Serrallo a les Escoles.

 

9 h, Col·legi La Salle Tarragona. Santa Tecla a les Escoles. Castellers de Sant Pere i Sant Pau a les Escoles.

 

9 h, Escola El Serrallo. Santa Tecla a les Escoles. El Lleó a les Escoles.

 

9 h, Col·legi Joan Roig. Santa Tecla a les Escoles. L’Aligueta a les Escoles.

 

9.15 h, Llar d’Infants Cèsar August. Santa Tecla a les Escoles. El Nano Capità a les Escoles.

 

10 h, Llar d’Infants El Serrallo. Santa Tecla a les Escoles. El Nano Capità a les Escoles.

 

10 h, Hospital Universitari Joan XXIII. Santa Tecla als Hospitals. Els Nanos Nous als Hospitals.

Organitzen: Ajuntament de Tarragona, Hospital Universitari Joan XXIII i Hospital de Sant Pau i Santa Tecla

 

10.45 h, Llar d’Infants Jigsaw. Santa Tecla a les Escoles. El Nano Capità a les Escoles.

 

11 h, Sociosanitari Francolí. Santa Tecla als Hospitals. Els Nanos Nous als Hospitals.

Organitzen: Ajuntament de Tarragona, Hospital Universitari Joan XXIII i Hospital de Sant Pau i Santa Tecla

 

11.30 h, Llar d’Infants El Miracle. Santa Tecla a les Escoles. El Nano Capità a les Escoles.

 

12 h, Sociosanitari Llevant. Santa Tecla als Hospitals. Els Nanos Nous als Hospitals.

Organitzen: Ajuntament de Tarragona, Hospital Universitari Joan XXIII i Hospital de Sant Pau i Santa Tecla

 

12.15 h, Escola Infantil Tic-Tac. Santa Tecla a les Escoles. El Nano Capità a les Escoles.

 

15 h, Escola Els Àngels. Santa Tecla a les Escoles. El Ball d’en Serrallonga a les Escoles.

 

15 h, Escola Riuclar. Santa Tecla a les Escoles. El Ball de Pastorets a les Escoles.

 

15 h, Escola La Floresta. Santa Tecla a les Escoles. La Cucafera a les Escoles.

 

15 h, Escola Pau Delclòs. Santa Tecla a les Escoles. El Ball del Patatuf a les Escoles.

 

17 h, Catedral de Tarragona. Visita guiada: Imago lapideus: una aproximació a la iconografia de la Catedral. Un passeig per la Catedral a través d’alguns exemples de la seva iconografia, amb diverses referències a la vida de santa Tecla.

Entrades: adults, 10 €; + 65 anys, 9 € (grups limitats, màxim 25/30 persones)

Més informació i reserves: contacte@iberapt.com

Organitza: IBER, Arqueologia, Patrimoni i Turisme S.L.

 

17.30 h, jardins de Saavedra, La Terrasseta. Cinema truck. La Tecletes Play truck es transformarà en una sala de cinema on experimentarem amb el Cinexin i veurem curts d’animació, tot això en el temps que ens duri la paperina de crispetes!

Organitza: Ekinoci

Col·laboren: Tecletes i Rusc Produccions

 

18 h, Biblioteca Pública de Tarragona, c. Fortuny, 30. Jugarem al Bestium. Joc de cartes inspirat en el bestiari de la ciutat de Tarragona per a infants de més de 7 anys. Ideat per l’Enric Vives, que coordinarà el joc. Editat i produït per Topromi.

Organitzen: Associació de Professionals i Estudiosos en Llengua i Literatura Catalanes (APELLC) i Biblioteca Pública de Tarragona

Col·labora: Fundació Topromi

 

18 h, jardins de la Casa de la Festa. Festa del quart volum de la col·lecció Els Contes del Seguici de Tarragona, Corre, corre, Cucafera!, dedicat a la Cucafera. Amb textos de la Rat Cebrián i il·lustracions de l’Armand, editat per l’Associació d’Amics de la Colla Jove i Insitu Comunicació.

Organitza: Associació d’Amics de la Colla Jove

Col·laboren: Insitu Comunicació i Diputació de Tarragona

 

18.30 h, Raffa Gelati, pl. Verdaguer, 1. El gelat de les Festes. La geladeria Raffa Gelati ha reinventat el gelat de les Festes, donant-li un toc molt personal i tecler. Degustació popular del gelat. Preu del tiquet: 50 cèntims. Venda de tiquets, fins a exhaurir existències, a les tres geladeries de Raffa Gelati: Geladeria Balcó (Rambla Nova), Geladeria Serrallo (passeig Trafalgar) i Geladeria Verdaguer (plaça Verdaguer). Els beneficis aniran destinats a una ONG.

Organitza: Raffa Gelati

 

19 h, sala d’actes de l’Antiga Audiència, pl. del Pallol, 3. Conferència d’Agustí Alcoberro, “El bandolerisme a la Catalunya moderna”. El Ball d’en Serrallonga de Tarragona, en aquest 30è aniversari de la seva recuperació, ha convidat el professor d’Història Moderna de la Universitat de Barcelona a pronunciar una conferència que ens acostarà a la realitat dels nostres bandolers més festius.

Organitza: Ball d’en Serrallonga

Col·labora: Ajuntament de Tarragona

 

19 h, jardins de Saavedra, La Terrasseta. Concert d’Home Llop & The Astramats (ska, reggae i rocksteady / Lleida). Adaptacions en català a ritme jamaicà. D’una banda, amb les versions que es van fer als anys 60 a Catalunya, i de l’altra, amb el referent dels grups skatalítics jamaicans.

Organitza: Ekinoci

Col·laboren: Tecletes i Rusc Produccions

 

19 h, des del portal del Roser, Itinere. Tastem la història. Visita guiada + degustació. Tasteu la cuina dels reis segons el receptari medieval del Llibre de Sent Soví després d’una passejada pels carrers i racons de la Part Alta. Una visita que us acostarà a la gent i els costums de la desconeguda Tarragona medieval. Preu de l’activitat: 19 € (places limitades).

Informació i reserves: itinere@turismedetarragona.com – 977 239 657

Organitza: Itinere Turisme

Col·labora: Restaurant Quim i Quima

 

19 h, sala d’actes i rotonda de l’Ajuntament, pl. de la Font, 1. La Crida. La introduirà la consellera de Festes, Begoña Floria, i la farà l’alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, com mana el costum.

 

Toc d’obertura per la Cobla de Ministrers del Consell Municipal. Aquest toc donarà pas a l’acte protocol·lari de nomenament del Perpetuador i els Teclers d’Honor.

 

Homenatge al Perpetuador, la Comissió Assessora sobre el Seguici Popular. Ara fa 25 anys que veia la llum el Protocol del Seguici Popular de la Ciutat de Tarragona, un acord polític i ciutadà que regula i vertebra la presència i el funcionament dels elements del Seguici Popular a les nostres festes. Alhora també naixia la Comissió Assessora, un espai de representativitat festiva, política i ciutadana que aplica, avalua i assessora sobre tot allò que s’esdevé en el nostre àmbit festiu. Avui la ciutat ret homenatge a les moltes persones que al llarg d’aquests 25 anys han format part de la Comissió. La seva contribució ha estat cabdal per a la bona salut del nostre Seguici Popular. Recolliran el guardó, en representació de tots els membres de la Comissió, les tres persones que n’han format part, de manera ininterrompuda, des de l’any 1991: Francesc Barriach Molas, Josep Maria Sabaté Bosch i Salvador Fà Vallverdú.

Alhora també s’homenatja els Teclers d’Honor: Ricardo Costa, a títol pòstum, un dels recuperadors, també portador i cap de colla del Lleó; Lídia Gil Recasens, Ani Patiño Vidal i Ana Moreno Pérez, bastoneres del Ball de Bastons de Tarragona; Jordi Serret Sanahuja, Sergi Guardiola Parera i Joaquín Marmany Ingles, 25 anys a la festa amb el Ball d’en Serrallonga; Sendo Marca Mariné i Jesús Calvo Amo, membres del Ball de Dames i Vells des de fa 25 anys; Josep Maria Guinovart Aguiló, Tito i Jordi Virgili Pons, castellers dels Xiquets del Serrallo des del 1991; Xavier Fort Sabaté, portador dels Nanos Vells de la ciutat; Rosa Hortoneda Marquès i Núria Hortoneda Marquès, membres destacades de la Colla de Diables Voramar – Víbria de Tarragona; Jordi Marquès Verderes i Alfredo González Martínez, portadors dels Gegants Vells i del Cós del Bou durant més de 25 anys; Georgina Fà Padrell, membre del Ball de Gitanes i monitora del ball petit; Miquel Àngel Fà Padrell, que ha participat al Ball de Gitanes, al Ball de Serrallonga i al Ball de Pastorets, i que els darrers anys acompanya el Ball de Cossis com a músic; Àngel Conesa González, Carlos Bello Sanz, Salvador Molina Ferré, Albert Pallarès Roig, Montserrat Borrero Pedrola, Pere Garcia Vallvé, Mariano Borrero Pedrola, Pilar Gázquez Jurio, Jordi Andreu Giner, Jordi Conesa Mathioux i Joan Fortuny Mas, tots ells amb 25 anys de trajectòria castellera als Xiquets de Tarragona; Rafael Llorens Valent, Rafael Llorens Clari, Jordi Gaya Alonso i Francesc Bori Rubio, 25 anys de dedicació als Castellers de Sant Pere i Sant Pau; Marc Miró Badia, ballador del Patatuf, dels Cercolets i també bastoner de l’Esbart Santa Tecla; Antònia Badia Soteras, incomptables anys a l’equip tècnic, vestuari i majordomia de l’Esbart Santa Tecla, però particularment per la seva trajectòria de 25 anys com a responsable de vestuari del Retaule de Santa Tecla; i Anna Guasch, Maite Burillo, Roser Burillo, Marisa Suárez, Dolors Dols i Josepa Saltó, castelleres de la Colla Jove Xiquets de Tarragona amb 25 anys d’activa trajectòria. Finalment, també s’homenatjarà, a títol pòstum, Àngel Baldayo, gran mestre pirotècnic que tantes tardes i nits va omplir el nostre cel tarragoní de trons i colors.

S’obsequiarà els assistents amb la postal número 27, dedicada enguany als Xiquets de Tarragona.

 

19.30 h, des del balcó de l’Ajuntament, pl. de la Font, 1. Toc de Crida i Tronada. El Toc de Crida per la Cobla de Ministrers del Consell Municipal, que anuncia protocol·làriament l’inici de Santa Tecla.

 

Tot seguit, l’alcalde crida el Visca Santa Tecla! a tota la ciutat.

 

Finalment, l’alcalde cala foc a la metxa que des del balcó encendrà els Onze Morters de Santa Tecla i la primera Tronada de la Pirotècnia Valenciana de Llanera de Ranes (Costera), amb els Visca Santa Tecla! que inunden la plaça.

 

19.15 h, local social de la Colla Jove Xiquets de Tarragona, c. Cós del Bou, 23. Assaig obert de canalla.

 

19.30 h, Museu d’Art Modern de la Diputació de Tarragona, c. Santa Anna, 8. Inauguració de l’exposició “Plural femení. Dones artistes de les comarques de Tarragona”. Una aproximació a la tasca desenvolupada en l’àmbit de la fotografia i l’audiovisual per artistes que treballen a les nostres comarques.

 

19.30 h, pl. d’en Ripoll. Divertiments teatrals amb I Piselli. Petites escenes de la Commedia dell’Arte a càrrec d’aquesta companyia teatral alemanya. És especialment interessant la barreja dels idiomes italià, català i alemany a les seves representacions.

Organitza: I Piselli

 

20 h, vestíbul de l’Antiga Audiència, pl. del Pallol, 3. Inauguració de l’exposició “Records de trenta anys… i molts més! dels Grallers Tocaferro”. Parlar dels Grallers Tocaferro és parlar de festa i música. Els aniversaris sempre són una bona oportunitat per fer balanç i mirar d’encarar el futur en les millors condicions. Aquesta exposició és un recorregut per aquests trenta anys tan intensament viscuts. Per molts anys!

Organitza: Grallers Tocaferro

Col·labora: Ajuntament de Tarragona

 

20 h, pati del Palau de la Diputació, pg. de Sant Antoni, 100. Inauguració de la “XXVII Exposició de Bonsais a Tarragona”.

Organitza: Associació Tarragona Bonsai

Col·labora: Diputació de Tarragona

 

20 h, pl. de les Cols. Xiquets de Tarragona. Assaig especial del pilar caminant.

 

20 h, Bar La Pepita, pl. Verdaguer, 9. Concert de The Soul Man Quartet. Música disco dels 70 i 80, rock, funk i soul.

Organitza: Bar La Pepita

 

20.30 h, local social de la Colla Jove Xiquets de Tarragona, c. Cós del Bou, 23. Assaig general de castells obert a la ciutat.

 

20.30 h, pl. del Rei. Concert amb l’Stromboli Jazz Band. Primer concert a la plaça del Rei d’aquesta Santa Tecla.

Organitzen: La Geladeria, La Casa del Vermut, El Champanyet i Restaurant Ítaca

 

20.45 h, Museum Cafè, c. Sant Llorenç, 5. “Santa Tecla 5.0, 5 imatges”. Lluís Cilveti ens presenta la Santa Tecla més bloguera i social a partir d’imatges de Pep Escoda, Lluc Queralt, Adrià Borras, Sònia Rimbau i Gerard Boyer.

Organitza: Museum Cafè

 

21 h, jardins de Saavedra, La Terrasseta. Sopar i cinema a la fresca. Los cazafantasmas, d’Ivan Reitman (1984).

Organitza: Ekinoci

Col·laboren: Festival REC, Tecletes, Rusc Produccions, Ikkuii i Food Truck La Cuineta

 

21 h, pl. de les Cols. Assaig especial de pilar caminant.

Organitza: Castellers de Sant Pere i Sant Pau

 

21.30 h, pl. de la Font. Ballada de festa major amb l’Esbart Dansaire de Tarragona. Una proposta de balls tradicionals que alterna danses de nova creació i repertori de l’entitat. L’acompanyament musical va a càrrec de Faktoria Folk.

Organitza: Esbart Dansaire de Tarragona

Col·labora: Ajuntament de Tarragona

 

22.30 h, Les Granotes Terrassa, parc de l’Amfiteatre. Concert amb Islandia Nunca Quema + DJ. Rock indie pop.

Organitza: Les Granotes Terrassa

 

23 h, jardins de Saavedra, La Terrasseta. Selecció musical.

Organitza: Ekinoci

 

24 h, Pub Highland, Rambla Vella, 9. Opening University Epic Thursday amb DJ Pau, DJ Moncho, Ismael Cantos i Ivan Verdi.

 

 

Divendres 16 de setembre

 

9 h, Escola Sant Rafael. Santa Tecla a les Escoles. L’Aligueta a les Escoles.

 

9 h, Escola Bonavista. Santa Tecla a les Escoles. La Colla Jove a les Escoles.

 

9 h, Escola Mediterrani. Santa Tecla a les Escoles. Els Xiquets del Serrallo a les Escoles.

 

9 h, Col·legi Sagrat Cor. Santa Tecla a les Escoles. El Drac de Sant Roc a les Escoles.

 

9 h, Col·legi Sant Domènec de Guzmán. Santa Tecla a les Escoles. El Griu a les Escoles.

 

9 h, Escola de Pràctiques. Santa Tecla a les Escoles. El Lleó a les Escoles.

 

9.15 h, Llar d’Infants El Ninot. Santa Tecla a les Escoles. El Nano Capità a les Escoles.

 

10 h, Llar d’Infants La Taronja. Santa Tecla a les Escoles. El Nano Capità a les Escoles.

 

10.45 h, Llar d’Infants Sant Salvador. Santa Tecla a les Escoles. El Nano Capità a les Escoles.

 

11.30 h, Llar d’Infants Sant Pere i Sant Pau. Santa Tecla a les Escoles. El Nano Capità a les Escoles.

 

11.30 h, Col·legi d’Educació Especial Estela. Santa Tecla a les Escoles. L’Aligueta a les Escoles.

 

12 h, Mercat Central, pl. Corsini. Tast de llonganissa de Mamadeta.

Organitza: Associació de Venedors del Mercat Central

 

15 h, Escola L’Arrabassada. Santa Tecla a les Escoles. El Ball d’en Serrallonga a les Escoles.

 

15 h, Escola Cèsar August. Santa Tecla a les Escoles. El Ball dels Set Pecats Capitals a les Escoles.

 

17 h, poliesportiu del Col·legi Sagrat Cor. 5è Torneig de Pretemporada del TGN Bàsquet. Inauguració del torneig. Un cop més per Santa Tecla, equips infantils, cadets i júniors femenins i masculins participaran en aquest torneig. Partits de 17.30 a 22 h.

Organitza: TGN Bàsquet Club

 

17 h, Catedral de Tarragona. Visita guiada: Imago lapideus: una aproximació a la iconografia de la Catedral. Un passeig per la Catedral a través d’alguns exemples de la seva iconografia, amb diverses referències a la vida de santa Tecla.

Entrades: adults, 10 €; + 65 anys, 9 € (grups limitats, màxim 25/30 persones)

Més informació i reserves: contacte@iberapt.com

Organitza: IBER, Arqueologia, Patrimoni i Turisme S.L.

 

17 h, Residència Mare de Déu de la Mercè. Pregó de les festes de la residència a càrrec de Xavier Sabat, president de la colla castellera Xiquets de Tarragona. Tot seguit, actuació dels alumnes de l’Aula de Música Tradicional i Popular El Tecler.

 

17 h, portal del Roser, Itinere. Visita guiada. Descobrim la Catedral, els secrets de la imponent seu de Tarragona. Una visita per conèixer en profunditat aquest tresor medieval endinsant-nos en la història, les llegendes i els detalls de l’església, les capelles i el claustre. Després de l’última restauració, la Catedral torna a tenir l’esplendor original que la fa única. Informació i reserves: itinere@turismedetarragona.com – 977 239 657. Preu: 9,5 €; reduït: 7 €; nens (de 6 a 12 anys): 4 €. Places limitades.

Organitza: Itinere

 

18 h, pati exterior de l’Hospital Joan XXIII. Espectacle infantil amb Papallupes, grup de pallassos hospitalaris. Tot i ser festa a la ciutat, l’Hospital Joan XXIII segueix amb la seva ingent tasca sanitària. Avui els Papallupes hi posaran el toc festiu. Tothom hi està convidat.

Organitza: Hospital Universitari Joan XXIII, ICS Camp de Tarragona

 

18 h, pl. de l’Antic l’Escorxador. Arrencada del Mercat de Santa Teca: producte local de qualitat, cuina d’autor i cultura contemporània. Amb la participació de les cerveses artesanes de Tarragona i voltants, restaurants de territori amb producte de temporada, cellers d’agricultura ecològica de la zona. Aliments saludables i ecològics, degustacions, conferències, tallers, concerts i mostres d’art visual. Menjar, beure, aprendre i gaudir.

Organitza: Topònim

 

18 h, jardins de Saavedra, La Terrasseta. Cada maleta un conte. Els contes del Donyet. El Donyet és un caçador de contes, i cada conte que aconsegueix caçar el guarda ben guardat dins una de les seves maletes, per poder després portar-lo als nens que el vulguin escoltar. Enguany el Donyet porta les seves maletes a la caravana PlayTruck: t’animes a descobrir què s’hi amaga dins?

Organitza: Ekinoci

Col·laboren: Tecletes i Rusc Produccions

 

18 h, pl. dels Sedassos. Exposició fotogràfica “Sant Salvador cara B”. Un reportatge que tracta de mostrar la realitat del barri, com viu, l’ambient de les places i les diferents formes de sentir la cultura.

Organitza: Asociación Resistencia Bandera Negra

 

18.30 h, pl. de l’Antic Escorxador. Mercat de Santa Teca. Berenar amb coca, música i xocolata. També tallers i espectacle.

Organitza: Topònim

 

18.30 h, jardins de Saavedra, La Terrasseta. Cada maleta un conte. Els contes del Donyet.

Organitza: Ekinoci

Col·laboren: Tecletes i Rusc Produccions

 

18.30 h, c. Comte de Rius, 5. Pastisseria Conde. Presentació del Mousse de la col·lecció Els Contes del Seguici de Tarragona. La dolça versió d’aquesta ja clàssica col·lecció de contes. La podeu degustar durant totes les festes.

Organitza: Associació d’Amics de la Colla Jove i Pastisseria Conde

Col·labora: Insitu Comunicació

 

18.30 h, Amfiteatre romà, parc de les Granotes. Tàrraco en festes. De quan els romans tenien més festes que dies feiners. Visita comentada per parlar de quines celebracions festives tenien lloc en aquests espais monumentals de l’antiga Tàrraco. Fa dos mil anys els magistrats de la ciutat no només gestionaven els mercats, les voreres i els edificis públics sinó que per llei estaven obligats a organitzar i pagar de la seva butxaca un seguit d’activitats festives, religioses i polítiques per a tots els ciutadans. Grups limitats. Entrada gratuïta amb reserva prèvia a reservas@argostarragona.com o al telèfon 977 101 800. Visita en català. Durada aproximada: 1 h.

Col·laboren: Festival Tarraco Viva i Argos Tarragona

 

19 h, jardins de Saavedra, La Terrasseta. Cada maleta un conte. Els contes del Donyet.

Organitza: Ekinoci

Col·laboren: Tecletes i Rusc Produccions

 

19 h, Auditori de la Diputació de Tarragona, c. Pere Martell, 2. Concert de la Tecla Simfònica, a càrrec de la Banda de Grau Professional del Conservatori de la Diputació de Tarragona. Música de Jacob de Haan, Holst i Pina. Direcció de Jordi Masip i Rogeli Rodríguez. Entrada gratuïta amb invitació. Recollida d’entrades al mateix Auditori a partir del 12 de setembre, de 10 a 20 h i 1 hora abans del concert.

Organitza: Escola i Conservatori de Música de la Diputació a Tarragona

 

19 h, pati del Palau de la Diputació, pg. de Sant Antoni, 100. Demostració i tallers d’introducció a la modalitat d’arranjament floral japonès ikebana, a càrrec de Josefina Espallargas.

Organitza: Associació Tarragona Bonsai

Col·labora: Diputació de Tarragona

 

19 h, local social dels Xiquets del Serrallo, Tinglado 4 del Moll de Costa. Assaig obert de canalla.

 

19 h, pl. del Ball de Diables, c. Roger de Llúria. Mercat d’intercanvi de marxandatge festiu. Tens samarretes, programes i mocadors i voldries canviar-ho per altre material festiu? Avui és el teu dia! Espai especialment recomanat per a teclers compulsius. Inscripcions a balldediablestgn@gmail.com.

Organitza: Ball de Diables de Tarragona

 

19 h, sala d’actes de l’Antiga Audiència, pl. del Pallol, 3. Sorteig casteller de les diades de Santa Tecla: el Primer Diumenge i Santa Tecla. S’acosten les grans diades castelleres de la ciutat i cal perfilar les estratègies. El sorteig determinarà l’ordre d’entrada a plaça i l’ordre d’actuació de la gran diada del Primer Diumenge i l’ordre d’actuació de la diada de Santa Tecla. Castellers vallencs, vilafranquins i tarragonins, preparats per al gran dia!

 

19 h, Club Natació Tàrraco, pg. Torroja, 86 (piscina exterior). Inauguració de les XXX 24 hores del CN Tàrraco. Natació per relleus. Poden participar-hi tots els socis, esportistes i amics del Tàrraco, no cal inscriure-s’hi prèviament. Durant 24 hores, el Club prepara diverses activitats esportives, lúdiques i gastronòmiques. En aquests primers relleus hi prenen part esportistes, personatges i autoritats locals. Accés lliure i gratuït. Paral·lelament, es posa també en marxa la Graellada Popular 24 h CN Tàrraco. Amb broquetes, xistorra, llonganissa, botifarra negra, fesols i llesca de pa. Preu: 6,80 €.

Organitza: Club Natació Tàrraco

 

19 h, des del portal del Roser, Itinere. Tastem la història. Visita guiada + degustació. Tasteu la cuina dels reis segons el receptari medieval del Llibre de Sent Soví després d’una passejada pels carrers i racons de la Part Alta. Una visita que us acostarà a la gent i els costums de la desconeguda Tarragona medieval. Preu de l’activitat: 19 € (places limitades).

Informació i reserves: itinere@turismedetarragona.com – 977 239 657

Organitza: Itinere Turisme

Col·labora: Restaurant Quim i Quima

 

19.15 h, Club Natació Tàrraco, pg. Torroja, 86. Zumba per a tothom al Tàrraco. Classe oberta de zumba per a tothom, petits i grans. Vine a ballar al Tàrraco! Activitat lliure i gratuïta.

 

19.30 h, pl. de l’Antic l’Escorxador. Mercat de Santa Teca. Obertura dels restaurants i les zones de menjar.

Organitza: Topònim

 

19.30 h, pl. del Fòrum. SwingtaTecla! Per començar les festes amb molt de swing, veniu a fer les vostres primeres passes de lindy hop amb la classe oberta. Vinga, a cremar sabatilles!

Organitzen: TGN Swing i ASCOM Fòrum

 

19.30 h, Amfiteatre romà, parc de les Granotes. Tàrraco en festes. De quan els romans tenien més festes que dies feiners. Visita comentada per parlar de quines celebracions festives tenien lloc en aquests espais monumentals de l’antiga Tàrraco. Fa dos mil anys els magistrats de la ciutat no només gestionaven els mercats, les voreres i els edificis públics sinó que per llei estaven obligats a organitzar i pagar de la seva butxaca un seguit d’activitats festives, religioses i polítiques per a tots els ciutadans. Grups limitats. Entrada gratuïta amb reserva prèvia a reservas@argostarragona.com o al telèfon 977 101 800. Visita en català. Durada aproximada: 1 h.

Col·laboren: Festival Tarraco Viva i Argos Tarragona

 

19.30 h, jardins del Teatre Metropol, Rambla Nova, 46. Concert extraordinari per celebrar els 30 anys dels Grallers Tocaferro i presentació del llibre i CD Músiques per a gralla i timbal del Seguici de Tarragona. Després de 30 anys de fer bona música tradicional, els Grallers Tocaferro ens presenten un més que interessant treball de recopilació musical del nostre Seguici Popular amb uns nous arranjaments que de ben segur obrirà noves portes interpretatives als grups de música tradicional. Bona feina! Accés lliure, limitat a la capacitat de l’espai.

Organitza: Grallers Tocaferro

Col·labora: Ajuntament de Tarragona

 

19.30 h, pl. d’en Ripoll. Divertiments teatrals amb I Piselli. Petites escenes de la Commedia dell’Arte a càrrec d’aquesta companyia teatral alemanya. És especialment interessant la barreja dels idiomes italià, català i alemany a les seves representacions.

Organitza: I Piselli

 

19.30 h, jardins de Saavedra, La Terrasseta. DJ Lupe (soul, ska, 60s / Lleida). Amant de la música negra, l’ska clàssic i els hits dels 60, els 80, el rock&roll, el ie-ie i fins i tot el mambo, el swing i el balkan, DJ Lupe garanteix una estona ben moguda i per a tots els gustos!

Organitza: Ekinoci

Col·laboren: Tecletes i Rusc Produccions

 

19.30 h, Club Natació Tàrraco, pg. Torroja, 86 (piscina exterior). Taller d’iniciació a l’hoquei subaquàtic. Recomanat per a nens i nenes de 10 a 15 anys. Activitat lliure i gratuïta.

 

20 h, Didals Merceria, c. de la Nau, 10. Presentació dels gots de xopet del Seguici, enguany amb sis noves imatges.

Organitzen: Trofeus Badia i Didals Merceria

 

20 h, Cafè Cerveseria La Tabacalera, c. Felip Pedrell, 12. Presentació de les copes serigrafiades amb els elements del Seguici Popular, enguany la Víbria. Edició limitada fins a exhaurir-ne les existències.

Organitza: Cafè Cerveseria La Tabacalera

 

20.30 h, local social dels Xiquets del Serrallo, Tinglado 4 del Moll de Costa. Assaig obert de castells.

 

20.30 h, Club Natació Tàrraco, pg. Torroja, 86. Desfilada de moda infantil i juvenil, patrocinada per Minimum, Casa Guasch, Esports Catedral i Papereria Central. Activitat lliure i gratuïta.

 

20.30 h, Casino de Tarragona. Taller de preparació i degustació de còctels amb Chartreuse. Compra de tiquets al Casino de Tarragona fins al 15 de setembre (places limitades). Preu per tiquet: 10 € (inclou barrilet). Màxim 4 tiquets per persona. Activitat exclusiva per a més grans de 18 anys.

Organitza: Casino de Tarragona

Col·labora: Chartreuse Difusión

 

20.30 h, local social de la Colla Jove Xiquets de Tarragona, c. Cós del Bou, 23. Assaig obert de canalla.

 

21 h, jardins de Saavedra, La Terrasseta. Sopar a la fresca a preu popular. Menjar japonès i diferents plats de cuina oriental a càrrec de restaurant Ikkiu i espai Food Truck.

Organitza: Ekinoci

Col·laboren: Festival REC, Tecletes, Rusc Produccions, Ikkuii i Food Truck La Cuineta

 

21.30 h, pl. de les Cols. Xiquets de Tarragona. Assaig especial del pilar caminant. A continuació i al local social del carrer Santa Anna, assaig de gamma extra especial de Santa Tecla.

 

22 h, local social de la Colla Jove Xiquets de Tarragona, c. Cós del Bou, 23. Assaig general obert de castells.

 

22 h, Tàrraco Arena Plaça. Festival Imagina’t presenta Berto Romero: Sigue con nosotros. Presentar aquest gran periodista, showman i monologuista no és fàcil. La seva capacitat de reinventar-se i seguir sent un referent de l’escena i la televisió fan d’ell un incombustible monstre de l’escenari. Un estil molt propi i un sentit de l’humor àcid i esmolat el fan un imprescindible dels nostres somriures.

Entrades a partir de 30 € a www.tap.cat.

 

22.15 h, pl. de l’Antic Escorxador. Mercat de Santa Teca. Actuació musical.

Organitza: Topònim

 

22.30 h, Club Natació Tàrraco, pg. Torroja, 86 (pati exterior). Revetlla amb la banda de versions La Nueva Era. Entrada lliure i gratuïta.

Organitza: Club Natació Tàrraco

22.30 h, pl. dels Sedassos. L’Associació Balls a Plaça us convida a una ballada folk amb el grup Kapela Jazgodki (Polònia), i a les 0.30 h, festa patxanguera catalana sense complexos amb Morena Tradipatxanga. No hi podeu faltar!

Organitza: Balls a Plaça

Col·laboren: Restaurant L’Home dels Nassos i Ajuntament de Tarragona

 

23 h, Cafè La Cantonada – Cooperativa Obrera, c. Fortuny, 23. Concert amb Richmand, folk.

Organitza: Cafè La Cantonada

 

23 h, Sala El Cau, c. Trinquet Vell, 2. Concert amb The Risas, funk-pop en català. Preu: 3 €.

 

23 h, Bar Mala*Bar, c. de l’Enrajolat. The Reggae Sound System.

Organitza: Bar Mala*Bar

Patrocina: San Miguel

 

23 h, Les Granotes Terrassa, parc de l’Amfiteatre. Concert amb Harrison Ford Fiesta + DJ Guillem the la Vall. Postfolk.

Organitza: Les Granotes Terrassa

 

23.15 h, Club Natació Tàrraco, pg. Torroja, 86 (piscina exterior). Surf ski per a infants. Gaudeix fent palades dins la piscina. Activitat lliure i gratuïta.

 

23.30 h, pl. de la Font. Concert amb El Son de la Chama i Aspencat. Després d’una llarga llista de concerts per tot l’Estat, El Son de la Chama torna a casa a presentar-nos el seu segon disc, Somos. Feia temps que aquesta plaça els esperava i avui ha arribat el moment. Els acompanyaran en aquesta primera gran nit de concerts de festa major els valencians Aspencat. Procedents de la Marina Alta, el seu estil es basa en l’ska, el reggae i el drum and bass. En l’actualitat són una de les bandes referents del País Valencià. De ben segur que serà una nit d’aquelles de plaça de la Font ben plena!

 

23.30 h, jardins de Saavedra, La Terrasseta. Ganja Nights & Friends. Selecció musical de soul, ska i diverses músiques negres. Nit de ska amb Cultrum (Tarragona) i Maroon Town (Londres). Qui millor per començar la nit de ska que els tarragonins Cultrum. Després de més d’una vuitantena de concerts, els crancs ens porten el seu directe, Dins la pell, eclèctic, energètic i fresc, però alhora madur i reposat. Maroon Town celebra els seus 30 anys de vida amb la gira Homage to Skatalonia, amb cinc concerts exclusius i amb Tarragona com una de les ciutats triades, divuit anys després. La banda londinenca de 2 Tone, soul, funk farà un concert especial en què tocarà els seus reconeguts hits i alguna sorpresa més. Maroon Town ha actuat per tot el planeta i en reconeguts festivals com Dr. Music Festival, London International Ska Festival, Reggus, Viñarock i Rototom Sunsplash.

Organitza: Ekinoci

 

23.30 h, pl. del Rei. La revetlla del Retaule de Santa Tecla, amb els Llorus del Negrito, Grallioli i Canya d’Or. Ja fa anys que els grups de grallers han anat entrant progressivament en el format de revetlla. Les versions dels èxits més representatius de la música han passat a formar part dels repertoris de les formacions de gralla i timbal. Avui l’Esbart Santa Tecla vol celebrar els 25 anys del Retaule de Santa Tecla amb tres de les formacions més potents del país.

Organitza: Esbart Santa Tecla

 

23.45 h, pla de la Seu. Revetlla castellera de Santa Tecla. Avui és dia d’assajos importants previs a la diada de Santa Tecla – el primer diumenge. Un bon moment per intentar treure pressió als castellers i castelleres de la ciutat. L’Orquestra Girasol serà l’encarregada de posar la potència musical al ritme de les millors versions. Tanquem pinya!

Organitza: Xiquets de Tarragona

 

24 h, pl. de l’Antic Escorxador. Mercat de Santa Teca. Club Vinil Tarragona.

Organitza: Topònim

 

24 h, Pub Highland, Rambla Vella, 9. Sensual Party, de la mà de l’Escola Udance Báilame. Una nit per no parar de ballar.

 

24 h, Sala El Cau, c. Trinquet Vell, 2. Festa pop-rock.

 

1 h, c. Cós del Bou. DJ Gio Rockaction, la primera ronda de la nit. Després de l’últim assaig abans de la diada de Santa Tecla – el primer diumenge, la Jove us ofereix una jornada musical amb primera, segona, tercera ronda i pilars! Estigueu atents!

Organitza: Colla Jove Xiquets de Tarragona

 

1.45 h, c. Cós del Bou. Segona ronda amb la Leblond Band! Una muntanya russa que us transportarà a diferents estils musicals, un recorregut pel millor del rock, soul, metal, pop i funk. Forts aquí!

Organitza: Colla Jove Xiquets de Tarragona

 

3 h, c. Cós del Bou. DJ Gio Rockaction, la tercera ronda de la nit! No afluixeu!

Organitza: Colla Jove Xiquets de Tarragona

 

3.45 h, c. Cós del Bou. Ronda de pilars amb Mr. Pin Up. La diada arriba a la seva fi. Si heu estat capaços d’arribar fins aquí, diada rodona!

Organitza: Colla Jove Xiquets de Tarragona

 

 

Dissabte 17 de setembre. La Marató de Donació de Sang, els vermuts i la Mostra de Folklore Viu

 

8.30 h, Bar El Cortijo, c. Rebolledo, 27. Santa Tecla gastronòmica. Esmorzar d’espineta amb caragolins.

Organitza: Bar El Cortijo

 

9 h, Teatre Tarragona, Rambla Nova, 11, ininterrompudament fins a les 21 h. Santa Tecla Solidària. Tarragona XII Marató de Donació de Sang. Durant tot el dia, activitats, actuacions, servei de guarderia i obsequis per a tots els donants (entrades a l’Aquopolis, CBT i Nàstic, entre d’altres). A més, comptarem amb la presència i la participació d’entitats i personalitats de l’àmbit polític, cultural, artístic i esportiu, que faran de la Marató una veritable festa de solidaritat i civisme.

Recorda que pots reservar hora per fer la teva donació. Trobaràs més informació sobre la Marató al web del Banc de Sang: www.donarsang.gencat.cat.

Organitzen: Banc de Sang i Teixits, conjuntament amb l’Associació de Donants de Sang del Tarragonès i l’Ajuntament de Tarragona

 

9.30 h, pl. de la Pagesia. Inici del Mercat de producte de Santa Teca. Durant tot el dia, mercat de producte del territori. Oli, espècies, pa, dolços, formatges, licors, begudes refrescants, te kombutxa, mel, magdalenes i sabó.

Organitza: Topònim

 

10 h, poliesportiu del Col·legi Sagrat Cor. 5è Torneig de Pretemporada del TGN Bàsquet. Un cop més per Santa Tecla, equips infantils, cadets i júniors femenins i masculins participaran en aquest torneig. Partits de 10 a 18 h.

Organitza: TGN Bàsquet Club

 

10 h, Club Natació Tàrraco, pg. Torroja, 86 (piscina exterior). Competició de natació. Relleus per equips. Entrada lliure.

 

10 h, pati del Palau de la Diputació, pg. de Sant Antoni, 100. Tallers oberts de disseny i conreu de bonsais.

Organitza: Associació Tarragona Bonsai

Col·labora: Diputació de Tarragona

 

10 h, Col·legi d’Odontòlegs i Estomatòlegs de Catalunya, c. Pau Casals, 11. Conferència: “Et saps raspallar bé les dents?”.

 

10 h, des de la pl. del Fòrum. Arrencada de la baixada d’Amparitos Part Alta-Serrallo, acompanyats d’una xaranga. Informació sobre l’itinerari i les parades a www.xiquetsdelserrallo.cat.

Organitza: Xiquets del Serrallo

 

10 h, pl. de la Font. Santa Tecla gastronòmica. Xistorrada popular. Preu: entrepà de xistorra i canya, 2 €.

Organitza: Castellers de Sant Pere i Sant Pau

 

10 h, Rambla Nova, davant de l’Oficina de Turisme. Vermut popular i solidari contra l’abandonament animal. Per Santa Tecla, deixa la teva petjada solidària!

Organitza: Grup Acollides i Adopcions d’Animals Tarragona (GAIA)

 

10 h, Rambla Nova. XXVIII Trofeu Santa Tecla de Ciclisme.

Organitza: Club Ciclista Campclar

 

10 h, pl. dels Natzarens. Fes el teu nino-nano. Taller de manualitats. Construeix el teu nano, bèstia o gegant preferit amb una capsa de cartró. Inscripció: 1€ (el mateix dia de l’activitat). Obsequi per als cinquanta primers participants.

Organitza: Chargrossos de Tarragona

 

10 h, església de Natzaret, pl. del Rei, 1. Fes-te armat per un dia! Segur que algun dia us heu imaginat vestits d’armats. Aquest matí, i fins a la una, podreu complir el vostre desig!

Organitza: Reial i Venerable Congregació de la Puríssima Sang

 

10.30 h, des del portal del Roser, Itinere. Visita guiada. 1811, el setge de Tarragona. Adam Gerard Quigley, investigador d’arxius britànics, ens ofereix un relat inèdit dels tràgics fets de la Guerra del Francès passejant per les Muralles, el pla de la Seu i els carrers de la Part Alta. Una visita guiada plena d’anècdotes, documentació i imatges. Informació i reserves: itinere@turismedetarragona.com – 977 239 657. Preu: 9 €; reduït, 7 €; nens (de 6 a 12 anys), 4 €. Places limitades.

Organitza: Itinere

 

10.30 h, pg. de les Palmeres / Rambla Vella. VII Festa i Esport. L’Associació de Diabètics de les Comarques de Tarragona (ADCT) organitza la 7a Caminada Popular de Santa Tecla des del passeig de les Palmeres fins al parc del Francolí, amb un petit esmorzar al final del recorregut. Places limitades. Aportació voluntària. Informació i inscripcions: 606 816 903 – diabeticostarragona@gmail.com.

Organitza: ADCT

 

10.30 h, Club Natació Tàrraco, pg. Torroja, 86 (piscina exterior). Relleus per a tothom. Entrada lliure.

 

10.45 h, església de Sant Llorenç. Visita guiada: Magna Voce: veus, cants i històries medievals. Visita acompanyada d’una recreació històrica amb cants sefardites al Call i d’un petit concert amb cants medievals a l’església de Sant Llorenç. Entrades: adults, 15 €; + 65 anys, 12 €; de 9 a 16 anys, 8 € (grups limitats, màxim 30/35 persones).

Més informació i reserves: contacte@iberapt.com

Organitza: IBER, Arqueologia, Patrimoni i Turisme S.L.

Col·laboren: Gremi de Pagesos de Sant Llorenç i Sant Isidre de Tarragona

Veu i música: La Jueva de Tortosa i Carlos Lupprian

 

11 h, pg. de les Palmeres. A Tocar Reggae. L’espai de cultura reggae i sound system. Growing Culture és una associació cultural sense ànim de lucre formada per diferents col·lectius que promouen la música d’arrel jamaicana i urbana al Camp de Tarragona. A partir d’ara i durant tot el dia, un gran nombre d’activitats configuraran aquesta jornada. Fins a les 14 h hi podrem trobar les activitats següents:

11 h, ioga i meditació musical

12 h, mercat La Paradeta

12 h, trobada de food trucks

12 h, Espai Art Urbà

12 h, vermut reggae

13 h, exhibició de slackline

Organitza: Growing Culture Associació Cultural

Patrocinen: Blessed Garden Tattoo Studio, Bar Pizzeria Sedassos, Llesqueria La Botifarra, Bar La Ramona i Restaurant Entre Molles

Col·labora: Wrung Store

 

11 h, Club Natació Tàrraco, pg. Torroja, 86. Waterpolo infantil/aleví. Piscina interior. Entrada lliure.

 

11 h, Club Natació Tàrraco, pg. Torroja, 86 sala tennis taula. II Trofeu 24 h de Tennis Taula, amb la participació del Club Gimnàstic i el CN Tàrraco. Entrada lliure.

 

11 h, c. Josep Català i Rufà, davant del pavelló de la Part Baixa i Serrallo. Masterclass Santa Tecla 2016 Zumba PMET. Inscripció gratuïta oberta a tothom a partir del dia 1 de setembre a les instal·lacions del Serrallo, Sant Salvador i Sant Pere i Sant Pau, o el mateix dia de la Masterclass. Més informació a esports.tarragona.cat o al Patronat Municipal d’Esports (977 550 299).

Viu la festa ballant zumba!

Organitza: Patronat Municipal d’Esports de Tarragona

 

11 h, Club Natació Tàrraco, pg. Torroja, 86. Aiguagim per a tothom. Piscina interior. Entrada lliure.

 

11.30 h, pl. dels Sedassos. Vermut de Santa Tecla de l’Alverna. Música i animació abans d’anar a dinar!

Organitza: Agrupament Escolta i Guia Alverna

 

12 h, pl. del Rei. V Marató Solidària de l’ACTAC (Associació Cultural Tarragonina d’Amics i Amigues dels Castellers/es). Durant tot el dia i fins ben entrada la matinada, un seguit d’activitats lúdiques, gastronòmiques, musicals, infantils i participatives adreçades a recollir recursos en favor de l’Associació de Familiars i Amics de Nens Oncològics de Catalunya (AFANOC). Vine i participa-hi! Fins a les 17 h hi trobareu: vermut folk amb Balls a Plaça, fideuada popular a càrrec del mestre cuiner Pitu Mosquits, el grup folk Fenya Rai, taller de balls amb la col·laboració de Tgnswing, classe de zumba amb el Gimnàs Shinus, inflables, food trucks i ampli servei de bar.

Organitza: ACTAC

Col·laboren: Bodega Enric, Peix Blau de Tarragona, Inflables Almair, Vermut Yzaguirre, Joieria Personal, Diputació de Tarragona, Tarragona Ràdio i Ajuntament de Tarragona

 

12 h, Casa de la Festa, Via Augusta, 4. Visita guiada a la Casa de la Festa. Descobriu els secrets i les anècdotes del Seguici Popular a través d’aquest recorregut pels seus elements. Apta per a tota la família. Places limitades.

Organitza: Imaginautes Serveis Culturals

 

12 h, pl. de la Font. Concurs de Baldufa Memorial Àngel Vicient. Un clàssic a la festa tarragonina.

Organitza: Club Maginet

 

12 h, Poliesportiu Municipal de Sant Pere i Sant Pau. 12 Hores de Vòlei Santa Tecla 2016.

Organitza: Club Voleibol Sant Pere i Sant Pau

 

12 h, Club Natació Tàrraco, pg. Torroja, 86 (piscina exterior). Festa aquàtica infantil. Tobogans, inflables i música per als més petits de la casa.

Patrocina: Aunar

 

12 h, Via de l’Imperi, davant del portal del Roser. Vols conèixer la festa major del segle XIX? Vine a la Ruta Pin i Soler. Basada en el llibre Ruta Josep Pin i Soler (La interpretació de la ciutat), de l’escriptor Magí Sunyer, amb l’objectiu de donar a conèixer la figura i l’obra del literat tarragoní, la ruta transcorre per set indrets de la ciutat de Tarragona descrits en la trilogia novel·lística de Pin i Soler (La família dels Garrigas, Jaume i Níobe), que retrata la Tarragona del segle XIX. En acabar el recorregut, Raffa Gelati oferirà als assistents una degustació del gelat Pin i Soler. Cal fer reserva prèvia a www.imaginautes.cat o per telèfon al 977 229 930. Preu: 8 € (places limitades). Durada aprox.: 2 h.

Organitzen: Associació de Professionals i Estudiosos en Llengua i Literatura Catalanes (APELLC) i Imaginautes Serveis Culturals

 

12 h, platja Llarga. Regata de Santa Tecla per a les categories de patí de vela, patí de vela júnior i catamarà.

Organitza: Club de Vela Platja Llarga

 

12 h, pl. dels Natzarens. Plantada de nanos i gegantons i cercavila amb el teu nino-nano. Tots els participants al taller podran participar en una petita cercavila on podran lluir les seves creacions. Recorregut: pl. dels Natzarens, c. d’en Compte, c. dels Cavallers, c. Major, c. de la Nau, c. de Natzaret, pl. del Rei, Pilats, c. de l’Enrajolat, bda. de la Misericòrdia i pl. de la Font.

Organitza: Chargrossos de Tarragona

 

12 h, pl. de l’Antic Escorxador. 4t Vermut Rumbero de Santa Tecla. Un dels vermuts més celebrats de la festa, amb la rumba com a fil conductor, aire! No hi falteu!

Organitzen: Associació de Portadors dels Gegants Vells i del Cós del Bou de Tarragona

 

12 h, Restaurant La Morada, c. Cuirateries, 20. Paella & Rumba.

Organitza: Restaurant La Morada

 

12.30 h, pl. de l’Antic Escorxador. Mercat de Santa Teca. Obertura del servei de beguda, restaurants i zona de menjar.

Organitza: Topònim

 

12.30 h, el Serrallo. Arribada de la baixada d’Amparitos amb l’acompanyament musical d’una xaranga.

Organitza: Xiquets del Serrallo

 

12.30 h, pl. de les Cols. De vermut amb la big band de la BUMT. Sens dubte, el vermut amb més swing!

Organitza: Nova Escola de la Banda Unió Musical de Tarragona

Patrocina: Vermut Yzaguirre

 

13 h, Rambla Nova, coca central al costat de l’Oficina de Turisme. La TruckOnada. La food truck més social, que afavoreix la inserció laboral de persones amb discapacitat. Vine a tastar els seus productes autèntics i únics: el trempat, la trempada i la clotxa.

Organitza: Fundació Privada Onada

 

13 h, pl. de l’Antic Escorxador. Mercat de Santa Teca. Vermut amb música en directe.

Organitza: Topònim

 

13 h, Rambla Nova, Balcó del Mediterrani. Recepció de tots els participants de la 26a edició del programa Festa per a Tothom: la presència festiva de la ciutadania amb discapacitat, amb diverses aportacions de la cultura tradicional de la ciutat, i enguany amb la presència del Gegant Martí, el gegant adaptat de Premià de Mar que la colla gegantera du arreu del país per fomentar la solidaritat i la inclusió en el marc de la cultura popular. També es presenta el programa festiu en sistema braille.

Coorganitzen: Departament de Polítiques d’Igualtat de l’Ajuntament de Tarragona i Dow Chemical

Patrocina: Dow Chemical

Col·laboren: ONCE, STS Assistencial, Raffa Gelati i Portants dels Nanos Nous

 

13 h, Confraria de Pescadors, el Serrallo. El tradicional vermut Yzaguirre dels musclos, una de les millors combinacions a l’hora del vermut, amb l’acompanyament musical d’una xaranga.

Organitzen: Xiquets del Serrallo i Colla de Diables Voramar – Víbria de Tarragona

Col·labora: Vermut Yzaguirre

 

13.30 h, Club Natació Tàrraco, pg. Torroja, 86 (pati exterior). Sardinada de les 24 h CN Tàrraco. L’acompanyarem d’una llesca de pa, patates xips, vi i meló. Preu: 4,50 €. Entrada lliure.

 

14 h, c. Cós del Bou, pl. de l’Esperidió i bda. Pescateria. Santa Tecla gastronòmica. La Colla Jove Xiquets de Tarragona prepara la XVIII Paella Popular de les festes. Tot un clàssic!

Preu: socis, 7 €; no socis, 8 €. Venda de tiquets a l’estand de Festes o a la mateixa colla fins al divendres 16 de setembre. En acabar, una xaranga ens farà ballar a ritme d’Amparito.

Organitza: Colla Jove Xiquets de Tarragona

Col·labora: Associació d’Amics de la Colla Jove

 

15 h, Club Natació Tàrraco, pg. Torroja, 86 . Waterpolo femení. Piscina interior. Entrada lliure.

 

15 h, c. Cós del Bou, pl. de l’Esperidió i bda. Pescateria. Païm la paella a ritme de xaranga. Toca fer-la baixar…

Organitza: Colla Jove Xiquets de Tarragona

Col·labora: Associació d’Amics de la Colla Jove

 

15.30 h, Club Natació Tàrraco, pg. Torroja, 86 (pati exterior). Campionat de dòmino. Entrada lliure.

 

16 h, Club Natació Tàrraco, pg. Torroja, 86 (piscina exterior). Waterpolo masculí. Entrada lliure.

 

17 h, pg. de les Palmeres. A Tocar Reggae. L’espai de cultura reggae i sound system. Growing Culture és una associació cultural sense ànim de lucre formada per diferents col·lectius que promouen la música d’arrel jamaicana i urbana al Camp de Tarragona. A partir d’ara i durant tot el dia, un gran nombre d’activitats configuraran aquesta jornada. Fins a les 22.30 h hi podrem trobar les activitats següents:

17 h, mercat La Paradeta

17 h, tallers infantils

18 h, workshop de dancehall i afrobeat a càrrec de Makady Dancehall Queen

20 h, trobada de food trucks

20 h, sessió sound system

20 h, batucada Engrescats de Tarragona

Organitza: Growing Culture Associació Cultural

Patrocinen: Blessed Garden Tattoo Studio, Bar Pizzeria Sedassos, Llesqueria La Botifarra, Bar La Ramona i Restaurant Entre Molles

Col·labora: Wrung Store

 

17 h, església de Natzaret, pl. del Rei, 1. Fes-te armat per un dia! Segur que algun dia us heu imaginat vestits d’armats. Aquesta tarda, i fins a les vuit, podreu complir el vostre desig!

Organitza: Reial i Venerable Congregació de la Puríssima Sang

 

17 h, Club Natació Tàrraco, pg. Torroja, 86 (piscina exterior). Presentació dels equips del CN Tàrraco de la temporada 2016-2017.

 

17 h, portal del Roser, Itinere. Visita guiada. Descobrim la Catedral, els secrets de la imponent seu de Tarragona. Una visita per conèixer en profunditat aquest tresor medieval endinsant-nos en la història, les llegendes i els detalls de l’església, les capelles i el claustre. Després de l’última restauració, la Catedral torna a tenir l’esplendor original que la fa única. Informació i reserves: itinere@turismedetarragona.com – 977 239 657. Preu: 9,5 €; reduït: 7 €; nens (de 6 a 12 anys): 4 €. Places limitades.

Organitza: Itinere

 

18 h, Teatre Metropol, Rambla Nova, 46. Màgia amb el mag Yunke. Un dels mags més reconeguts de l’Estat. Yunke és també un innovador, inventor d’il·lusions i creador de mecanismes màgics. Ha portat els seus espectacles per tot el món, i és també conegut per les seves nombroses aparicions televisives. Tot un luxe que sigui a Tarragona per la nostra festa gran. Venda d’entrades: www.tarracoticket.cat. Preu: 15 €.

Organitza: Cercle Màgic de Tarragona Tarracadabra

 

18 h, pla de la Seu. Taller d’enlairament de globus. Vols fer volar la imatge del Nano Capità tan amunt com puguis? Si véns t’ensenyarem com fer-ho. A partir de 5 anys.

Organitza: El Pescador de Núvols

 

18 h, pl. dels Àngels. Festa infantil dels Xiquets de Tarragona. Festa Holi per als més petits, màgia amb el mag Rober i moltes més sorpreses. Vols venir a pintar de colors la tarda? Som-hi!

Organitza: Xiquets de Tarragona

 

18 h, Antiga Audiència, pl. del Pallol, 3. Concert 4 Sons amb el Cor Al·leluia. Les cançons més famoses del gospel, musicals, llatí i pop-rock, fusionades en un concert. Aforament limitat a la capacitat de la sala.

Organitza: Cor Al·leluia

 

18 h, Casa de la Festa, Via Augusta, 4. Sigues nano per un dia! Quantes vegades has volgut posar-te un nano? Ara és la teva oportunitat! Si tens una alçada igual o superior a 1,50 m podràs posar-te a la pell d’un nano i ser-ne portador per un moment. Enguany tindrem el Nano Capità i els Nanos Arlequins. El grup teatral (H)istrionis Teatre us introduirà en l’apassionant vida d’aquests personatges.

Inscripcions: www.nanosvellsdetarragona.cat (places limitades)

Organitza: Agrupació de Portadors dels Nanos Vells de Tarragona

 

18 h, platja Llarga. II Regata de Santa Tecla en caiac.

Organitza: Club de Vela Platja Llarga

 

18 h, platja Llarga. I Travessia Santa Tecla nedant en aigües obertes.

Organitza: Club de Vela Platja Llarga

Col·labora: CN Tàrraco

 

18 h, Club Natació Tàrraco, pg. Torroja, 86 (piscina exterior). Gran exhibició de natació sincronitzada. Entrada lliure.

 

18.30 h, poliesportiu del Col·legi Sagrat Cor. 8è Torneig Santa Tecla de bàsquet femení. Fidel a la seva cita amb les festes, arriba la vuitena edició del Torneig Santa Tecla de bàsquet femení, que vol contribuir a potenciar l’esport femení a la nostra ciutat. Aquesta edició es disputarà a partit únic entre dos equips de Copa Catalunya: Tarragona Fem Bàsquet – TGN Bàsquet i CBF Cerdanyola.

Organitza: TGN Bàsquet Club

 

18.30 h, pati del Palau de la Diputació, pg. de Sant Antoni, 100. Demostració de tècniques a l’entorn dels bonsais.

Organitza: Associació Tarragona Bonsai

Col·labora: Diputació de Tarragona

 

18.30 h, jardins de Saavedra, La Terrasseta. Tot sol… i núvol, Cia. Le Puant. Un pallasso, una cadira i una maleta: tres companys de viatge. Quan estan sols s’aturen, seuen i contemplen. Ara fa sol, ara fa núvol, i ara sol… i núvol.

Organitza: Ekinoci

Col·laboren: Tecletes i Rusc Produccions

 

18.30 h, pl. de l’Antic Escorxador. Mercat de Santa Teca. Berenar amb coca, música i xocolata. També tallers i espectacle.

Organitza: Topònim

 

18.30 h, Circ romà, Rambla Vella. Tàrraco en festes. De quan els romans tenien més festes que dies feiners. Visita comentada per parlar de quines celebracions festives tenien lloc en aquests espais monumentals de l’antiga Tàrraco. Fa dos mil anys els magistrats de la ciutat no només gestionaven els mercats, les voreres i els edificis públics sinó que per llei estaven obligats a organitzar i pagar de la seva butxaca un seguit d’activitats festives, religioses i polítiques per a tots els ciutadans. Grups limitats. Entrada gratuïta amb reserva prèvia a reservas@argostarragona.com o al telèfon 977 101 800. Visita en català. Durada aproximada: 1 h.

Col·laboren: Festival Tarraco Viva i Argos Tarragona

 

19 h. pl. de l’Antic Escorxador. Mercat de Santa Teca. Piano bar.

Organitza: Topònim

 

19 h, Casa Corderet, c. Merceria, 17. Acte de celebració del 265è aniversari de la Cereria Antiga Casa Corderet. La botiga més antiga de la ciutat enguany ha estat guardonada amb el Premi Nacional als Establiments Comercials de la Generalitat de Catalunya i amb el Diploma als més de 100 anys dedicats al comerç de l’Ajuntament de Tarragona. L’ocasió s’ho val. Enhorabona i per molts anys!

Organitza: Cereria Antiga Casa Corderet 1751

 

19.30 h, des de diferents punts de la Part Alta. Inici de la 34a Mostra de Folklore Viu. De Mort a Glòria: mostra de sons, balls i danses rituals. Enguany es compleixen 25 anys del Retaule i l’Esbart Santa Tecla ha pensat i organitzat aquesta mostra de folklore viu amb un format i uns continguts diferents i especials. Els grups participants iniciaran a les 19.30 h, i des de diferents punts de la Part Alta, un recorregut que els portarà fins a la nostra principal artèria ciutadana, el carrer Major, per continuar, com és tradicional, amb una passada de lluïment a la plaça de les Cols. Us recomanem que us distribuïu pels diferents recorreguts per gaudir en tota la seva intimitat d’aquesta selecta tria de danses i sons, lligats a l’universal i omnipresent tema de la mort.

Organitza: Esbart Santa Tecla

Col·laboren: Gremi de Pagesos de Sant Llorenç i Sant Isidre, Repsol, Obra Social La Caixa, Diputació de Tarragona, Generalitat de Catalunya, Capítol Catedral, Hotel Imperial Tàrraco i Ajuntament de Tarragona

 

Grups participants:

* Campaners de Tarragona

* Dansa de la Mort de la Confraria de la Bona Mort, de Manresa

* Los Auroros. Aurora Santacrucense de la Hermandad de Nuestra Señora del Rosario, de Santa Cruz (Múrcia)

* Kaxarranka de la Oinkari Dantza Taldea, de Villabona (Guipúscoa, País Basc)

* Dansa del Velatori de Xàtiva, Agrupació Folklòrica El Millars, de Castelló (País Valencià)

* Ball de la Mort de la Selva del Camp

 

Inici de la Mostra amb el greu i solemne toc de mort des del campanar de la catedral de Santa Tecla a càrrec dels Campaners de Tarragona.

 

Itinerari 1: Los Auroros. La seva presència a la mostra començarà amb un concert dels seus cants a l’església de Sant Llorenç (accés limitat a la capacitat de l’església). A continuació iniciaran el seu recorregut des de la pl. de la Pagesia, c. Sant Llorenç, pl. del Fòrum i c. Merceria.

 

Itinerari 2: Ball de la Mort de la Selva del Camp. Des de la pl. del Rei, seguint per Pilats, c. la Nau, c. Vila-roma, pl. Mossèn Salvador Ramon, c. Cuirateries i c. Major.

 

Itinerari 3: Dansa del Velatori de Xàtiva. Des de la pl. de Dames i Vells, seguint per c. Misser Sitges, c. Mediona, pl. Ripoll, c. de l’Abat i c. Major.

 

Itinerari 4: Dansa de la Mort de Manresa. Pl. dels Natzarens, c. Notari Albinyana, c. Civaderia, c. Mediona, c. Misser Sitges, pl. de Dames i Vells, c. Riudecols, c. Cavallers i c. Major.

 

Itinerari 5: Kaxarranka. Pl. Carles Llorach, c. Mare de Déu del Carme, c. Talavera, pl. Fòrum, c. Ventallols, c. Natzaret, pl. del Rei, c. la Nau i c. Major.

 

19.30 h, Pati Jaume I del Palau Municipal. Inauguració de l’exposició “Dones castelleres: 13 mirades”. Els fotògrafs Ariadna Brunet, Antoni Coll, Mireia Comas, Laia Díaz, David Oliete, Josep Pont, Laura Rodríguez, Jean Segovia, Marc Serarols, Rodrigo Sicilia, Laia Solanellas, Jon TC i Pere Toda han fixat l’objectiu fotogràfic en nenes, joves i dones que formen part de colles castelleres de diversos indrets del nostre territori i que ara esdevenen protagonistes d’una mostra que vol ser plural i posar en evidència la importància de la dona en relació amb l’excel·lent estat de forma del món casteller actual. A causa de les dimensions de la mostra, una part estarà exposada a la sala de l’Antic Ajuntament, al carrer Major, 39.

Amb el suport de: Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, Món Casteller: Museu Casteller de Catalunya i Festes Decennals de la Candela de Valls.

Col·labora: Vermut Miró

 

19.30 h, pl. dels Sedassos. Inici del compte enrere del joc de rol L’assassí de la pastanaga i macrofoto dels participants. Pastanagues per a tothom! A les 20 h comença la lluita. Més informació a www.facebook.com/pastanaga.tarragona.

Organitza: Agrupament Escolta i Guia Xaloc

 

19.30 h, jardins de Saavedra, La Terrasseta. Tot sol… i núvol, Cia. Le Puant. Un pallasso, una cadira i una maleta: tres companys de viatge. Quan estan sols s’aturen, seuen i contemplen. Ara fa sol, ara fa núvol, i ara sol… i núvol.

Organitza: Ekinoci

Col·laboren: Tecletes i Rusc Produccions

 

19.30 h. pl. de l’Antic Escorxador. Mercat de Santa Teca. Obertura dels restaurants i la zona de menjars.

Organitza: Topònim

 

19.30 h, Circ romà, Rambla Vella. Tàrraco en festes. De quan els romans tenien més festes que dies feiners. Visita comentada per parlar de quines celebracions festives tenien lloc en aquests espais monumentals de l’antiga Tàrraco. Fa dos mil anys els magistrats de la ciutat no només gestionaven els mercats, les voreres i els edificis públics sinó que per llei estaven obligats a organitzar i pagar de la seva butxaca un seguit d’activitats festives, religioses i polítiques per a tots els ciutadans. Grups limitats. Entrada gratuïta amb reserva prèvia a reservas@argostarragona.com o al telèfon 977 101 800. Visita en català. Durada aproximada: 1 h.

Col·laboren: Festival Tarraco Viva i Argos Tarragona

 

20.30 h, pl. de les Cols. Passada de lluïment de la 34a Mostra de Folklore Viu. De Mort a Glòria: mostra de sons, balls i danses rituals. Com és tradicional, cada un dels grups participants portarà a terme la seva actuació en aquest emblemàtic indret festiu.

Per les característiques de la Mostra, us recomanem que intenteu mantenir el màxim silenci i eviteu moure-us per la plaça de les Cols i voltants per tal de poder gaudir tant com sigui possible d’aquesta Mostra tan especial.

 

20.30 h, església del Col·legi Lestonnac-l’Ensenyança. Concert de cant coral de Santa Tecla amb la Coral Flor de Lis de Montblanc i el Cor L’Àncora de Tarragona.

Organitza: Societat Coral L’Àncora de Tarragona

 

21 h, Teatre Metropol, Rambla Nova, 46. Màgia amb el mag Yunke. Un dels mags més reconeguts de l’Estat. Yunke és també un innovador, inventor d’il·lusions i creador de mecanismes màgics. Ha portat els seus espectacles per tot el món, i és també conegut per les seves nombroses aparicions televisives. Tot un luxe que sigui a Tarragona per la nostra festa gran. Venda d’entrades: www.tarracoticket.cat. Preu: 15 €.

Organitza: Cercle Màgic de Tarragona Tarracadabra

 

21 h, jardins de Saavedra, La Terrasseta. Sopar a la fresca a preu popular. Menjar japonès i Food Truck La Cuineta.

Organitza: Ekinoci

Col·laboren: Tecletes, Rusc Produccions, Ikkuii i Food Truck La Cuineta

 

21 h, pl. del Fòrum. Arts a la fresca. Dansa, poesia i música a càrrec de les companyies La Im.perfecta, la Rosa Negra, Dones, i Ángeles i Demonios.

Col·laboren: Tabernae, Pa i Oli i Tarakon

 

21 h, Restaurant La Platja, c. Accés Arrabassada, 2. 10è Sopar a la Fresca i Concert.

Organitza: Restaurant La Platja

 

21 h, Sala de Festes 24, c. Major, 24. Line dance amb Arantxa Speedy Feet i la millor música country del DJ Cocacola Cowboy.

Organitza: L’Escarabat Piloter SL

 

22 h, Teatre Auditori del Camp de Mart. Love of Lesbian en concert. El pop-rock indie català dels Love of Lesbian porta aquest estiu a Tarragona el seu nou treball, El poeta Halley. Enguany Santi Balmes i companyia tornen en plena forma amb la publicació del seu esperat nou disc. Love of Lesbian han aconseguit, amb el seu vuitè disc, alguna cosa més que sorprendre: convertir en agradable la sorpresa. Venda d’entrades: taquilles del Teatre Metropol (Rambla Nova, 46) i teatres.tarragona.cat/festivaldestiu. Preu: de 35 a 55 €.

 

22 h, Palau Firal i de Congressos de Tarragona, c. Arquitecte Rovira, 2. David Guapo presenta el seu espectacle #quenonosfrunjanlafiesta2. Una aposta segura per passar una nit de diversió. l’humorista i cantautor català ha participat als xous televisius de Buenafuente, El Club de la Comedia, El Hormiguero i Sé lo que hicisteis. Una trajectòria brillant que augura un espectacle brillant. Venda d’entrades a www.ticketea.com. Preu: a partir de 15 €.

Organitza: MeriendaCena Producciones

 

22.15 h. pl. de l’Antic Escorxador. Mercat de Santa Teca. Actuació musical.

Organitza: Topònim

 

22.30 h, Les Granotes Terrassa, parc de l’Amfiteatre. El Guateque i DJ Set Nauzet Jonay & Wilk.o.

Organitza: Les Granotes Terrassa

 

22.30 h, Bar Mala*Bar, c. de l’Enrajolat. Concert d’Hogaza. Punk-rock de Tarragona.

Organitza: Bar Mala*Bar

Patrocina: San Miguel

 

23 h, Cafè La Cantonada, c. Fortuny, 24. Concert amb Tres, La sal de la mar, amb Jordi Suñé, David Morlà i Carles Xarli Oliver.

Organitza: Cafè La Cantonada

 

23 h, Pub Highland, Rambla Vella, 9. Tribut a Joaquín Sabina. El músic i compositor tarragoní Jan Cruz farà un recorregut per les cançons més emblemàtiques del mestre Sabina.

 

23.30 h, jardins de Saavedra, La Terrasseta. DJ Guille Milkyway (indie, pop / BCN). Guille Milkyway és un dels artistes més influents i respectats de l’escena pop estatal, conegut tant com a col·laborador musical en mitjans de comunicació com en el seu paper de jurat a l’Oh Happy Day de TV3. El líder de La Casa Azul ens farà una sessió sense prejudicis: del pop a l’indie-pop i el punk-pop, passant per l’ska i el rock&roll.

Organitza: Ekinoci

 

23.30 h, pg. de les Palmeres. A Tocar Reggae, sessió sound system. L’espai de cultura reggae i sound system. Growing Culture és una associació cultural sense ànim de lucre formada per diferents col·lectius que promouen la música d’arrel jamaicana i urbana al Camp de Tarragona.

Organitza: Growing Culture Associació Cultural

Patrocinen: Blessed Garden Tattoo Studio, Bar Pizzeria Sedassos, Llesqueria La Botifarra, Bar La Ramona i Restaurant Entre Molles.

Col·labora: Wrung Store

 

23.30 h, pl. de la Font. Concert amb Lax’n’Busto i La Terrasseta de Preixens. La plaça de la Font ja ha estat un espai conquerit pels Lax’n’Busto des de fa molts anys. Enguany ens vénen a presentar la gira commemorativa dels seus trenta anys de trajectòria, #lax30, un recorregut per les seves moltes cançons que amb el temps han esdevingut himnes populars. Especialistes a fer moure places, Tarragona segur que estarà a l’alçada, llença’t! Els acompanyaran a l’escenari els targarins i igualadins que un dia de l’any 2008 van decidir, a Preixens, crear un grup que presumeix de transformar qualsevol festa en festa major, a veure com se’n surten!

 

23.30 h, pl. del Rei. V Marató Solidària de l’ACTAC (Associació Cultural Tarragonina d’Amics i Amigues dels Castellers/es) presenta King Morro i Cat Rock en concert. Tot apunta que amb aquests dos grups de versions haurem d’haver agafat forces per poder seguir-los el ritme. Dues grans bandes del Camp!

Organitza: ACTAC

Col·laboren: Bodega Enric, Peix Blau de Tarragona, Inflables Almair, Vermut Yzaguirre, Joieria Personal, Diputació de Tarragona, Tarragona Ràdio i Ajuntament de Tarragona

 

24 h, pl. dels Sedassos. Músiques de canya. Ball de gralles. La primera aparició pública dels grallers més nostrats. L’esforç i els assajos es posen de manifest en aquest espai tan tradicionalment graller. Un punt de trobada ineludible per als amants de la bona música de ball, servida amb gralla i timbal. Hi participen: Grallers La Virolla, Grallers de l’Esperidió, Grallers de l’Alfàbrega, Grallers Els Quatre Garrofers, Grallers Els Bordons i Grallers Tocaferro.

Organitzen: grups de grallers locals

 

24 h, XXXIII Concurs Ciutat de Tarragona de Radioaficionats. Fins a les 14 h del 18 de setembre.

Més informació: ea3rcy@tinet.cat i webfacil.tinet.cat/ea3rcy.

Organitza: Ràdio Club del Tarragonès

 

24 h. pl. de l’Antic Escorxador. Mercat de Santa Teca. Club Vinil Tarragona.

Organitza: Topònim

 

24 h, Sala de Festes 24, c. Major, 24. Ballables dels 70 fins a l’actualitat.

 

24 h, Bar Mala*Bar, c. de l’Enrajolat. Concert amb Billy Monkeys. Rockabilly canalla, Granada.

Organitza: Bar Mala*Bar

Patrocina: San Miguel

 

24 h, Sala El Cau, c. Trinquet Vell, 2. Els hits ballables del CauTrònic.

 

2 h, jardins de Saavedra, La Terrasseta. Selecció musical de soul, ska i diverses músiques negres Ganja Nights & Friends. DJ Lupe (soul, ska, 60s / Lleida). Amant de la música negra, l’ska clàssic i els hits dels 60, els 80, el rock&roll, el ie-ie i fins i tot el mambo, el swing i el balkan, DJ Lupe garanteix una estona ben moguda i per a tots els gustos! Organitza: Ekinoci

Diumenge 18 de setembre. Diada de Santa Tecla – el Primer Diumenge, l’Entradeta de Músics i la Baixadeta

 

8 h, dic de Llevant, sota el Far de la Banya, Port de Tarragona. 34è Concurs Ciutat de Tarragona de Pescadors de Canya. La societat dedicada a la pesca esportiva va ser fundada l’any 1927 amb el nom de Sociedad Tarraconense de Pescadores de Caña y Volantín. Al cap de gairebé nou dècades, la iniciativa segueix més ferma que mai.

Organitza: Societat Esportiva de Pescadors de Canya de Tarragona

 

10 h, av. Vidal i Barraquer, davant de la Tabacalera. 37a Peonada Popular de Santa Tecla. Circuit de 6 km, amb sortida i arribada a l’av. Vidal i Barraquer, on es lliurarà avituallament i una samarreta commemorativa. Inscripcions, a partir del 29 d’agost, a totes les instal·lacions esportives municipals de la ciutat i a www.tarragona.cat/esports.

Organitza: Patronat Municipal d’Esports

Patrocinen: Vallvé Assegurances, Automàtic Tàrraco i Coca-Cola

Col·laboren: Port de Tarragona, AV de Protecció Civil i Vespa Club, Wala i Ruzafa

 

10 h, poliesportiu del Col·legi Sagrat Cor. 5è Torneig de Pretemporada del TGN Bàsquet. Un cop més per Santa Tecla, equips infantils, cadets i júniors femenins i masculins participaran en aquest torneig. Partits de 10 a 14 h.

Organitza: TGN Bàsquet Club

 

10 h, església de Natzaret, pl. del Rei, 1. Fes-te armat per un dia! Segur que algun dia us heu imaginat vestits d’armats. Aquest matí, i fins a la una, podreu complir el vostre desig!

Organitza: Reial i Venerable Congregació de la Puríssima Sang

 

10.30 h, portal del Roser. L’Entradeta de Músics. Emulant els seus companys grans, els nostres petits músics entraran a la ciutat seguint el costum. Itinerari: portal del Roser, pl. del Pallol, c. Cavallers, c. Major i c. de la Nau, Pilats i pl. del Rei. En arribar tocaran una peça de lluïment. Hi participen grups de l’Escola Municipal de Música de l’Aula de Música Tradicional i Popular El Tecler i la Xarangueta Els Guirigalls.

 

10.30 h, des del portal del Roser, Itinere. Visita guiada. 1811, el setge de Tarragona. Adam Gerard Quigley, investigador d’arxius britànics, ens ofereix un relat inèdit dels tràgics fets de la Guerra del Francès passejant per les Muralles, el pla de la Seu i els carrers de la Part Alta. Una visita guiada plena d’anècdotes, documentació i imatges. Informació i reserves: itinere@turismedetarragona.com – 977 239 657. Preu: 9 €; reduït, 7 €; nens (de 6 a 12 anys), 4 €. Places limitades.

Organitza: Itinere

 

11 h, pl. de les Cols i porxos del c. Merceria, i fins a les 14 h. Versions de l’espineta amb caragolins i d’esmorzars de forquilla. Un any més, l’Associació de Restaurants de la Part Alta ofereix el plat típic de les festes. A més, enguany s’atreveixen a versionar, en format de tapa, clàssics dels esmorzars de forquilla com ara la sípia amb mandonguilles o les faves amb fesols. Preu: tapa + canya o vermut, 3 €.

Organitza: Associació de Restaurants de la Part Alta Patrocina: Estrella Damm

 

11 h, Rambla Nova, coca central al costat de l’Oficina de Turisme. La TruckOnada. La food truck més social, que afavoreix la inserció laboral de persones amb discapacitat. Vine a tastar els seus productes autèntics i únics: el trempat, la trempada i la clotxa.

Organitza: Fundació Privada Onada

 

11 h, pati del Palau de la Diputació, pg. de Sant Antoni, 100. Xerrada sobre els bonsais de l’exposició 2016.

Organitza: Associació Tarragona Bonsai

Col·labora: Diputació de Tarragona

 

11 h, jardins de Saavedra, La Terrasseta. 3a Fira Sant Vinil, la fira del disc del Camp de Tarragona on, a més de comprar, vendre i intercanviar discos, també podreu venir a passejar, a ballar i a fer un beure mentre els més petits s’esplaien als tobogans i gronxadors del mateix parc. Sonarà música de tots els estils (rock&roll, soul, rap, folk… això sí, amb vinils!) durant tot el dia.

Organitza: Ekinoci

 

11 h, pl. dels Sedassos. Vermut solidari.

Organitza: Associació Down Tarragona

Col·labora: ASEMIT

 

11 h, Rambla Nova, coca central, al costat de l’Oficina de Turisme. Gimcana Vespista. Un clàssic de Santa Tecla.

Organitza: Vespa Club Tarragona

 

11 h, pl. del Rei. Concentració de la Colla Vella dels Xiquets de Valls i els Castellers de Vilafranca.

 

11.15 h, Casal de Gent Gran de la Mercè. Actuació de l’Asociación Cultural y Folklórica Andaluza.

 

11.30 h, des de la pl. del Rei i fins a la pl. de la Font, cercavila amb les quatre colles participants a la diada de Santa Tecla – el Primer Diumenge. En arribar a la plaça de la Font, toc d’entrada. Hi participen les colles Xiquets de Tarragona, Jove Xiquets de Tarragona, Vella dels Xiquets de Valls i Castellers de Vilafranca del Penedès.

 

12 h, Teatre Metropol, Rambla Nova, 46. Matinal de màgia familiar. Des de l’any passat, la màgia ocupa un espai important al programa de Santa Tecla. De la mà dels mags Albert, Judith, Màgic Manu, MagNel i Rafa Fluss, tornarem a gaudir de la bona màgia feta a casa. Venda d’entrades: www.tarracoticket.cat. Preu: 8 €.

Organitza: Cercle Màgic de Tarragona Tarracadabra

 

12 h, platja Llarga. Regata de Santa Tecla per a les categories de patí de vela, patí de vela júnior i catamarà.

Organitza: Club de Vela Platja Llarga

 

12 h, pl. de la Font. Diada de Santa Tecla – el Primer Diumenge. Castells, torres i pilars: Colla Xiquets de Tarragona, Colla Jove Xiquets de Tarragona, Colla Vella dels Xiquets de Valls i Castellers de Vilafranca. Cada colla intervé per torn rotatiu, decidit prèviament per sorteig. La diada consta de tres rondes; la colla que no completi les tres construccions pot arribar a realitzar fins a dues tandes més, mantenint sempre l’ordre sortejat. Els pilars tanquen l’exhibició i s’executen de major a menor segons el nivell de cada espadat.

Acte retransmès en directe per TAC 12 i Tarragona Ràdio.

Patrocina: BBVA – Catalunya Caixa

 

Per acabar, toc de vermut amb els grallers i timbalers, mentre a la rotonda del Palau Municipal els enxanetes, els caps de colla i els presidents són saludats per l’alcalde de la ciutat, Josep Fèlix Ballesteros.

 

12 h, Casa de la Festa, Via Augusta, 4. Visita guiada a la Casa de la Festa. Descobriu els secrets i les anècdotes del Seguici Popular a través d’aquest recorregut pels seus elements. Apta per a tota la família. Places limitades.

Organitza: Imaginautes Serveis Culturals

 

12 h, jardins de Saavedra, La Terrasseta. Gimcana familiar playtruck Tecletes + vermut musical. Passarem un matí de diumenge ben especial amb tota la família posant-nos a prova i treballant en equip per aconseguir ser la família que s’ho passi millor! Inscripcions: info@tecletes.org.

Organitzen: Tecletes i Ekinoci

Col·labora: Rusc Produccions

 

12 h, Geladeria Raffa Gelati, pl. Verdaguer, 9. Vermut musical amb Camilo Rey.

Organitza: Raffa Gelati

 

13.30 h, pla de la Seu, i fins a les 16.30 h. Arrossos de diumenge. L’Associació de Restaurants de la Part Alta ofereix per sisè any diferents varietats d’arrossos, acompanyats de preus i ambient dignes de festa major. Preu per ració i beguda: 6 €.

Organitza: Associació de Restaurants de la Part Alta

Patrocina: Estrella Damm

 

15 h, Entre Molles, via de l’Imperi, 15 A. Concurs Maxi Molles de menjar hamburgueses. Premi sorpresa per al guanyador.

Organitza: Bar Entre Molles

 

15 h, c. Santa Anna. Dinar casteller dels Xiquets de Tarragona. Acabada la diada de Santa Tecla – el Primer Diumenge, toca recuperar forces. Plats i gots amunt!

Organitza: Xiquets de Tarragona

 

17 h, CaixaForum Tarragona, c. Cristòfor Colom, 2. Programació especial de Santa Tecla: La Nit Mochica.

* 17 h, visita en família La Ruta Mochica, a càrrec de Gadaffi Núñez, músic i viatger peruà. Activitat gratuïta.

* 18 h, documental El Señor de Sipán, de José Manuel Novoa. 52 min. Activitat gratuïta.

* 19 h, Més que una visita. Itinerari musical i narratiu a càrrec de Gadaffi Núñez. Activitat gratuïta.

* 20 h, Show Cooking. Els secrets del cebiche, el plat inventat, segons diuen, pels mochica, a càrrec del xef Roberto Sihuay. Preu per persona: 4 €. Places limitades.

 

Totes les activitats estan limitades a la capacitat de la sala.

 

18 h, Rambla Nova, davant el monument a Roger de Llúria. 69è Concurs Nacional de Colles Sardanistes, vàlid per al Campionat de Catalunya. Enguany el Concurs tindrà lloc en aquest espai tan emblemàtic de la nostra ciutat. Una cita ineludible al nostre calendari sardanista i festiu.

Organitza: Casal Tarragoní

Col·labora: Ajuntament de Tarragona

 

18.30 h, des del pla de la Seu. La Baixadeta de l’Aligueta, la Mulasseta, el Lleonet, els Gegants Moros Petits, els Negritos Petits i la Cucafereta. Els joves portadors de les nostres bèsties més menudes demostraran que s’adapten a qualsevol circumstància festiva. La Baixadeta es consolida com un acte més de la seqüència ritual tarragonina. Avui els més petits podran portar l’Aligueta, la Mulasseta, el Lleonet, la Cucafereta i els Gegants Moros Petits sense ser-ne els portadors oficials. Demanem la col·laboració dels pares i les mares perquè els protagonistes reals d’aquest dia siguin els nens i les nenes. Recorregut: pla de la Seu, escales de la Catedral, pl. de les Cols, c. Major, bda. Misericòrdia i pl. de la Font.

Col·laboren: Àliga, Mulassa, Cucafera i AMPA Lestonnac-l’Ensenyança

Acte retransmès en directe per Tarragona Ràdio.

Amb la participació de: Voluntaris 2017

 

19 h, Via de l’Imperi, davant del portal del Roser. Vols conèixer la festa major del segle XIX? Vine a la Ruta Pin i Soler. Basada en el llibre Ruta Josep Pin i Soler (La interpretació de la ciutat), de l’escriptor Magí Sunyer, amb l’objectiu de donar a conèixer la figura i l’obra del literat tarragoní, la ruta transcorre per set indrets de la ciutat de Tarragona descrits en la trilogia novel·lística de Pin i Soler (La família dels Garrigas, Jaume i Níobe), que retrata la Tarragona del segle XIX. En acabar el recorregut, Raffa Gelati oferirà als assistents una degustació del gelat Pin i Soler. Cal fer reserva prèvia a www.imaginautes.cat o per telèfon al 977 229 930. Preu: 8 € (places limitades). Durada aprox.: 2 h.

Organitzen: Associació de Professionals i Estudiosos en Llengua i Literatura Catalanes (APELLC) i Imaginautes Serveis Culturals

 

19 h, pl. del Rei. Masterclass de zumba solidària i exhibicions de ball dels alumnes de l’Escola de Ball Nou Ritme. Amb sortejos a favor de La Muntanyeta.

Organitza: Escola de Ball Nou Ritme

 

19 h, local social dels Castellers de Sant Pere i Sant Pau. Assaig especial de Santa Tecla. En acabar, canya i tapa per a tots els participants.

 

19.30 h, pl. de les Cols. Fes-te gran i dóna el teu xumet a la Víbria. Segur que els vostres pares us han dit més d’un cop que sou massa grans per xarrupar el xumet, però és tan agradable, tan desitjat, que no es pot llençar com aquell qui res, ni encara menys donar-lo a qualsevol! On o a qui podem deixar-lo? Cap problema: doneu-lo a la Víbria, que guardarà els xumets de tots els petits que no saben què fer-ne. A més, ballarà per a tots vosaltres la Cançó del xumet, composta expressament per a aquesta ocasió. Enguany obrirà l’acte una performance a càrrec del grup Al Trot Teatre titulada Oh, xumet! Al Trot Teatre és una companyia formada per joves amb paràlisi cerebral del centre La Muntanyeta.

Organitza: Víbria de Tarragona

Col·labora: Al Trot Teatre

 

19.30 h, Teatre Metropol, Rambla Nova, 46. Nit de Dansa Jaume Guasch. L’Esbart Sant Martí de Barcelona emprèn el seu particular Camí a la Festa. Accés lliure, limitat a la capacitat de la sala.

Organitza: Esbart Santa Tecla

Col·labora: Ajuntament de Tarragona

 

20 h, pl. dels Sedassos. Ball de Gralles Infantil amb els Grallers i Timbalers Mans Petites de l’Aula de Música Tradicional i Popular El Tecler. Els més petits també saben tocar i ballar. Us hi animeu?

Organitza: El Tecler Gestió Cultural

 

20 h, pl. de la Pagesia. Concert de Santa Tecla de la Banda Simfònica Unió Musical de Tarragona i grans convidats. Seguint amb el projecte iniciat els anteriors anys de conjugar les festes de carrer, les tradicions i les músiques populars, la Banda Simfònica Unió Musical de Tarragona, sota la direcció del mestre Òscar Miguel Losada, ens presenta un concert molt especial, diferent i emotiu, amb la col·laboració de les colles locals de grallers La Virolla i Els Bordons i amb la presència de dos músics de luxe, els dolçainers solistes Xavier Richart i Cristina Martí, dos autèntics referents dins del món de la dolçaina i de la música tradicional. Per arrodonir-ho, tindrem dues estrenes tan especials com emotives per a la ciutat de Tarragona i les festes de Santa Tecla. Per una banda, l’estrena de la versió per a banda de música d’un pasdoble dedicat a una de les figures més rellevants de la cultura tradicional tarragonina, Jaume Guasch. Escrit originalment per a grup de dolçaines pel mateix Xavier Richart, estrenarem la seva versió per a banda de música, arranjada pel director de la BUMT, Òscar Miguel Losada. Per l’altra, l’estrena de les Danses Simfòniques de la Suite Santa Tecla.

Organitza: Banda Simfònica Unió Musical de Tarragona

Col·labora: Ajuntament de Tarragona

 

20 h, en un lloc secret, Mercat de Santa Teca Internacional. Mariona Aupí, cantant, multiinstrumentista i compositora, i Il Gran Teatro Amaro, banda de referència del folk europeu. Aforament limitat. Espai íntim.

Organitza: Topònim

 

20 h, Les Granotes Terrassa, parc de l’Amfiteatre. Concert amb Sifóra Kemfai Elföll. Brass band.

Organitza: Les Granotes Terrassa

 

20 h, pl. del Fòrum. Concert amb The Soul Man Quartet.

Organitzen: Pai Oli, Tabernae, Tarakon i Les Tres Bessones

 

20 h, jardins de Saavedra, La Terrasseta. Ganjanights & LRK (ska, soul / Tarragona). Organitza: Ekinoci

 

21 h, jardins de Saavedra, La Terrasseta. Sopar a la fresca a preu popular. Menjar japonès i diferents plats de cuina oriental a càrrec de restaurant Ikkiu i Food Truck La Cuineta.

Organitza: Ekinoci

Col·laboren: Tecletes, Rusc Produccions, Ikkuii i Food Truck La Cuineta

 

23 h, jardins de Saavedra, La Terrasseta. Selecció musical.

Organitza: Ekinoci

 


Dilluns 19 de setembre. La Santa Tecla Petita i la Plaça Friki

 

17 h, Residència Mare de Déu de la Mercè. L’Invisible Titelles presenta Me llaman Perla Preciosa. Titelles per a adults.

 

17.30 h, pl. de les Cols. Primers versots i parlaments dels balls parlats petits.

—17.30 h, Ball d’en Serrallonga Petit.

—17.50 h, Ball de Pastorets Petit.

 

17.45 h, c. Lleida. Escapada del Ball de Cossis Petit, i tot seguit parlaments del Ball de Gitanes Petit.

Col·labora: Agrupació de Comerciants del Carrer Lleida

 

18 h, jardins de Saavedra, La Terrasseta. Taller de circ. T’agrada volar? En aquest taller circense d’acrobàcia aèria s’ofereix la possibilitat de posar a prova la gravetat tot enfilant-se a les teles amb l’assessorament de les monitores del taller.

Organitza: Ekinoci

Col·laboren: Tecletes i Rusc Produccions

 

18.30 h, des de la pl. de la Font. Cercavila de la Santa Tecla Petita. El Seguici Petit enceta les aparicions dels elements més representatius de la nostra festa. Reproduint l’estètica i la manera de fer del Seguici gran, ompliran places i carrers de músiques, balls i espurnes. Petits de mida però grans de cor! Hi participen: Ball de Diables Petit, Drac Petit, Bou Petit, Vibrieta, Ball d’en Serrallonga Petit, Aligueta, Mulasseta, Cucafereta, Lleonet, Negritos Petits, Gegants Moros Petits, els Nanos Nous Petits, Ball de Pastorets Petit, Ball del Patatuf Petitet, Ball de Cercolets Petit, Ball de Bastons Petit de l’Esbart Santa Tecla, Ball de Gitanetes, Ball de Cossis Petit, la Colla Petita dels Xiquets de Tarragona i la Banda Petita de la Unió Musical de Tarragona.

Itinerari: pl. de la Font, bda. Misericòrdia, c. Major, pl. de les Cols, c. Merceria, pl. del Fòrum, c. Santa Anna, pl. del Rei, Pilats, bda. Pescateria, c. Cós del Bou i pl. de la Font.

Recordem als pares i familiars la necessitat que els elements festius actuïn autònomament a fi de facilitar la visió i el gaudi d’aquest acte.

La Colla Jove Xiquets de Tarragona ofereix beguda refrescant als esforçats petits teclers.

Acte retransmès en directe per Tarragona Ràdio. Amb la participació de: Voluntaris 2017

 

19 h, Rambla Nova, entre els carrers Adrià i Roger de Llúria. Classe i exhibició de ball country i line dance.

Organitza: Associació Crazy Boots

 

19 h, jardins de Saavedra, La Terrasseta. DJ Pallaretti (soul-ska 60s/ Tarragona). Pallaretti, selector ganjanighter i barretinaire a parts iguals, amb predilecció per la música negra des de l’ska primerenc, l’early reggae, el northern soul, el R’n’B i el boogaloo fins als sons de guateque seixanter ie-ie i alguna frikada més…

Organitza: Ekinoci

Col·laboren: Tecletes i Rusc Produccions

 

19 h, local social dels Xiquets del Serrallo, Tinglado 4 del Moll de Costa. Assaig obert de canalla.

 

19.45 h, pl. de les Cols. Versots i parlaments dels balls parlats petits.

— 19.45 h, Ball de Sant Miquel i Diables Petit.

— 20 h, Ball d’en Serrallonga Petit.

 

20 h, pl. de l’Antic Escorxador. Torna la Plaça Friki! Després d’un any de parèntesi tornen els vespres més esbojarrats de la festa major en aquest mític espai. Propostes diferents i gamberres per a tots els públics. Avui estrenarà la plaça El Romperécords (Mèxic), un artista que ha exposat les seves gestes davant de milers de persones en festivals de teatre, circ i arts de carrer d’arreu d’Europa i l’Amèrica Llatina. El seu humor absurd, simple i lleuger han aconseguit convertir-lo en un divertit espectacle en viu per a totes les edats.

 

20 h, pl. de la Font. Tanda de lluïment de la Santa Tecla Petita. En acabar, darrer ball amb parlaments del Ball de Gitanetes.

 

20.20 h, pl. de les Cols. Versots i parlaments del Ball de Pastorets Petit.

 

20.30 h, pl. de la Font. Versots i parlaments del Ball de Gitanes Petit.

 

20.30 h, local social dels Xiquets del Serrallo, Tinglado 4 del Moll de Costa. Assaig obert de castells.

 

21 h, jardins de Saavedra, La Terrasseta. Sopar i cinema a la fresca. This is England, de Shane Meadows (2008).

Organitza: Ekinoci

Col·laboren: Festival REC, Tecletes, Rusc Produccions, Ikkuii i Food Truck La Cuineta

 

21.30 h, pl. de l’Antic Escorxador. La Plaça Friki presenta Dave Wonderthing (Madrid), un artista que ens endinsa en el món de la màgia, l’escapisme i altres proeses. Un peculiar artista de l’impossible, que farà del suspens, el perill, el desconcert i l’humor les seves principals armes per entretenir i divertir la seva audiència.

 

22 h, Antiga Audiència, pl. del Pallol, 3. Conteclada. Avui, contes amb el Carles Alcoy i la Rat Cebrián. Entrada lliure, limitada a la capacitat de la sala.

 

22 h, Teatre Auditori del Camp de Mart. Manel en concert. Els Manel tornen a Tarragona per presentar el seu últim disc, Jo competeixo, gravat als Estats Units entre una església propera a Woodstock i Nova York. Un nou àlbum amb onze petites històries narratives en què el pop contemporani esquitxat de matisos electrònics referma aquest quartet barceloní com un dels referents indiscutibles del pop-folk. Venda d’entrades: taquilles del Teatre Metropol (Rambla Nova, 46) i teatres.tarragona.cat/festivaldestiu. Preu: de 20 a 35 €.

 

23 h, jardins de Saavedra, La Terrasseta. Selecció musical.

Organitza: Ekinoci

 

23 h, pl. de l’Antic Escorxador. La Plaça Friki presenta Brunitus (Argentina), un personatge amic del temps i amic de les històries. Tot comença amb un llibre antic i ple de secrets. Secrets que parlen de com emmagatzemar històries perquè mai siguin oblidades. La terra que trepitgem i habitem, la família, els amics, la infantesa i les arrugues de la pell, els desitjos, les pors, les passions. Som combinacions infinites del que vam ser, del que somiem, del que ens envolta i de l’instant. Aquesta és la missió del nostre personatge, abraçar totes les històries i ser-ne part. Quina és la teva història?

 

24 h, Sala El Cau, c. Trinquet Vell, 2. Festa dels que curren el finde.

 

 

Dimarts 20 de setembre. El Retaule

 

11 h, Residència Mare de Déu de la Mercè. Concert amb la Coral de la Mercè.

 

17.30 h, Rambla Nova, entre el Balcó del Mediterrani i el c. Adrià. Òmnium Cultural va de festa! Tallers infantils Coneixes bé el Seguici?, taller de pintura, titelles i narració de contes infantils.

Organitza: Òmnium Cultural

 

18 h, c. Comte de Rius, 5. El Goig de Santa Tecla. La Pastisseria Conde ens presenta la pasta que combina millor amb el cafè de festa major: el Goig, un bescuit de xocolata amb toc de Chartreuse. Indispensable a les sobretaules més festeres. Venda prèvia de tiquets a la mateixa pastisseria i a l’estand de Festes fins a exhaurir-ne existències. Preu: 1 €.

 

18 h, jardins de Saavedra, La Terrasseta. Taller de circ. T’agrada volar? En aquest taller d’acrobàcia aèria s’ofereix la possibilitat de posar a prova la gravetat tot enfilant-se a les teles fent figures. El taller ofereix la possibilitat d’iniciar-se per mitjà dels passos més bàsics i amb l’assessorament en tot moment de les dues monitores que organitzen el taller.

Organitza: Ekinoci

Col·laboren: Tecletes i Rusc Produccions

 

19 h, Via de l’Imperi, davant del portal del Roser. Vols conèixer la festa major del segle XIX? Vine a la Ruta Pin i Soler. Basada en el llibre Ruta Josep Pin i Soler (La interpretació de la ciutat), de l’escriptor Magí Sunyer, amb l’objectiu de donar a conèixer la figura i l’obra del literat tarragoní, la ruta transcorre per set indrets de la ciutat de Tarragona descrits en la trilogia novel·lística de Pin i Soler (La família dels Garrigas, Jaume i Níobe), que retrata la Tarragona del segle XIX. En acabar el recorregut, Raffa Gelati oferirà als assistents una degustació del gelat Pin i Soler. Cal fer reserva prèvia a www.imaginautes.cat o per telèfon al 977 229 930. Preu: 8 € (places limitades). Durada aprox.: 2 h.

Organitzen: Associació de Professionals i Estudiosos en Llengua i Literatura Catalanes (APELLC) i Imaginautes Serveis Culturals

 

19 h, jardins de Saavedra, La Terrasseta. Concert d’Espaldamaceta (pop / Tarragona). José Juan González (alma mater d’Espaldamaceta) és un entusiasta del que fa i del que l’envolta. Aquest és un dels perquès de Baile Masái, un disc elèctric, fresc, alegre i festiu. Espaldamaceta viatja per mig món oferint des de cançó d’autor fins a textures africanes, des de rock americà fins a ritmes llatins.

Organitza: Ekinoci

Col·laboren: Tecletes i Rusc Produccions

 

19 h, pl. de la Font. Santa Tecla gastronòmica. Pastís del Braç de Santa Tecla. El Gremi de Pastissers presenta l’elaboració i degustació popular del pastís monumental del Braç de Santa Tecla. Ni més ni menys que 75 metres de Braç, que equivalen a 2.000 racions. Distribució de racions aptes per a persones celíaques. Recollida prèvia de tiquets des de les 18 h a l’estand de Festes instal·lat al vestíbul del Teatre Tarragona. Un tiquet per persona.

Acte retransmès en directe per Tarragona Ràdio.

Organitza: Gremi de Pastissers

 

19 h, Cafè Museum, c. Sant Llorenç, 5. Tast d’espineta amb caragolins. Preu: 4 €.

 

19 h, local social dels Xiquets del Serrallo, Tinglado 4 del Moll de Costa. Assaig obert de canalla.

 

19.15 h, local social de la Colla Jove Xiquets de Tarragona, c. Cós del Bou, 23. Assaig obert de canalla.

 

19.30 h, sala d’actes de l’Antiga Audiència, pl. del Pallol, 3. Presentació de la novel·la En tierra de fuego, de Mayelen Fouler. Veurem com el licor tarragoní per excel·lència és present en aquesta novel·la guanyadora del Premio Internacional de Novela HQÑ. Presentada per Mercè Samper, comptarà amb la participació del músic Xavier Martin i l’actor Josep Maria Tuset.

Organitzen: Editorial Harper Collins i Chartreuse Difusión

 

19.30 h, des de l’estàtua dels despullats fins al Balcó del Mediterrani. El Correfoc Petit. Espurnes, diables i bèsties a la mida dels més menuts. Els grups recorreran la Rambla Nova per arribar al Balcó i fer-hi una carretillada de lluïment. Quan acabi, els grups, que s’hauran anat col·locant al voltant de l’estàtua de Roger de Llúria, encendran una carretillada conjunta final. Hi participen el Ball de Diables Petit, el Drac Petit, el Bou Petit i la Vibrieta, i com a grups convidats, el Drac Infantil de Valls, el Ball de Diables Petits del Morell i el Drac infantil de Montblanc.

Amb la participació de: Voluntaris 2017

 

20 h, pl. de l’Antic Escorxador. Torna la Plaça Friki! Després d’un any de parèntesi, tornen els vespres més esbojarrats de la festa major en aquest mític espai. Propostes diferents i gamberres per a tots els públics. Dave Wonderthing (Madrid), un artista que ens endinsa en el món de la màgia, l’escapisme i altres proeses. Un peculiar artista de l’impossible, que farà del suspens, el perill, el desconcert i l’humor les seves principals armes per entretenir i divertir la seva audiència.

 

20 h, local social dels Xiquets de Tarragona, c. Santa Anna, 1. Assaig especial de Santa Tecla.

 

20.30 h, local social de la Colla Jove Xiquets de Tarragona, c. Cós del Bou, 23. Assaig general de castells obert a la ciutat.

 

20.30 h, local social dels Xiquets del Serrallo, Tinglado 4 del Moll de Costa. Assaig obert de castells.

 

21 h, jardins de Saavedra, La Terrasseta. Sopar i cinema a la fresca. Gremlins, de Joe Dante (1984).

Organitza: Ekinoci

Col·laboren: Festival REC, Tecletes, Rusc Produccions, Ikkuii i Food Truck La Cuineta

 

21 h, Teatre Metropol, Rambla Nova, 46. Concert amb la TGN Music Big Band i Susana Sheiman. Després de la bona acollida rebuda el Festival Internacional de Dixieland, tornen per festa major a interpretar les cançons de Frank Sinatra, i aquesta vegada apadrinant la Jove TGN Music Big Band amb Carles Carrasco, fent homenatge a Nat King Cole. Venda d’entrades: www.tarracoticket.cat. Preu: 5 €.

Organitza: TGN Músic Big Band

 

21.30 h, pl. de l’Antic Escorxador. La Plaça Friki presenta Brunitus (Argentina), un personatge amic del temps i amic de les històries. Tot comença amb un llibre antic i ple de secrets. Secrets que parlen de com emmagatzemar històries perquè mai siguin oblidades. La terra que trepitgem i habitem, la família, els amics, la infantesa i les arrugues de la pell, els desitjos, les pors, les passions. Som combinacions infinites del que vam ser, del que somiem, del que ens envolta i de l’instant. Aquesta és la missió del nostre personatge, abraçar totes les històries i ser-ne part. Quina és la teva història?

 

21.30 h, des del pla de la Seu. La Cucafera baixa! Al seu ritme, i tenint en compte la morfologia d’aquesta estimada peça del Seguici, la Cucafera repeteix la seva particular baixada a ritme de Xaranga Tocabemolls. Véns? Itinerari: pla de la Seu, pl. de les Cols, c. Major, bda. Misericòrdia, c. Portalet, c. Sant Agustí, Rambla Nova, c. Unió, c. Apodaca i c. Sant Miquel.

 

22 h, Antiga Audiència, pl. del Pallol, 3. Conteclada. Avui, contes amb la Muntsa Plana i la Karme González. Entrada lliure, limitada a la capacitat de la sala.

 

22.30 h, Catedral. El Retaule de Santa Tecla. Enguany el Retaule es vesteix de gala per celebrar els seus 25 anys. Serà la primera vegada que la tradicional formació musical de cobla i percussió doni pas a una majestuosa versió simfònica adaptada i dirigida per Francesc Cassú i interpretada per la Furius Music Orquestra. Aquesta no serà, però, l’única novetat: abans de gaudir del nostre Retaule, podrem escoltar una recopilació de músiques reinterpretades i arranjades per Francesc Cassú, músiques de la nostra festa que, amb el títol Les altres músiques de Santa Tecla, ens transportaran des de l’interior de la Catedral fins als carrers i places de la nostra ciutat, epicentre festiu i ciutadà de la festa major. Completarà aquest petit concert de músiques prèvies al Retaule l’obra Creadors de vida, una peça creada per Sergi Guasch Llorach per commemorar aquests Retaules viscuts.

 

23 h, pl. de l’Antic Escorxador. La Plaça Friki presenta El Romperécords (Mèxic), un artista que ha exposat les seves gestes davant de milers de persones en festivals de teatre, circ i arts de carrer d’arreu d’Europa i l’Amèrica Llatina. El seu humor absurd, simple i lleuger han aconseguit convertir-lo en un divertit espectacle en viu per a totes les edats.

 

23 h, Les Granotes Terrassa, parc de l’Amfiteatre. Concert amb Mi-te’ls + DJ. Pop-rock català de Tarragona.

Organitza: Les Granotes Terrassa

 

23 h, jardins de Saavedra, La Terrasseta. Selecció musical.

Organitza: Ekinoci

 

23 h, Sala El Cau, c. Trinquet Vell, 2. Festa de Jugones. Partides gratuïtes de les 11 a la 1 de la nit.

 

23.30 h, pl. dels Carros. La CucaFesta. Després de la intensa i festiva baixada de la nostra Cucafera, toca reposar i compartir els millors moments de la nit. Bona música per celebrar un any més de baixada, 25 anys de la bèstia ho mereixen.

Organitza: Associació de Veïns del Port de Tarragona

 

 

 

Dimecres 21 de setembre. El Pregó, l’Arrencada i la Baixada

 

8 h, Rambla Nova / Cañellas. Amb motiu del Dia Mundial de l’Alzheimer, l’Associació de Familiars de Malalts d’Alzheimer de Tarragona distribuirà material informatiu de la malaltia i objectes realitzats als tallers d’estimulació cognitiva.

Organitza: Associació de Familiars de Malalts d’Alzheimer de Tarragona

 

17 h, Residència Mare de Déu de la Mercè. Concert de música catalana amb el Cor Gregal.

 

17 h, pl. del Rei. Votacions del concurs Estén la teva samarreta! Veniu i participeu en la votació popular per escollir la samarreta festiva del 2016 que us agradi més! Durant el Cafè, copa i puro, amb el tiquet de consumició, podreu emplenar la butlleta per triar les samarretes guanyadores, que s’enduran un lot de marxandatge de la festa. Recordeu que, si voleu participar en el concurs, cal que us hi inscriviu portant un exemplar de la vostra samarreta a l’Antiga Audiència entre el 13 i el 20 de setembre. A més, aquell dia també es lliuraran els premis del concurs #QuelaTeclaTacompanyi.

 

17.30 h, pl. del Rei. Cafè, copa i puro per un duro… dels d’abans. Cafè concert amb la Pop’n’Roll Cover Band, per anar agafant ritme festiu. El millor remei contra la migdiada: el cafè, el Chartreuse i el conyac Torres es barregen amb el fum. Cada persona podrà adquirir un màxim de dos tiquets. Distribució de tiquets a partir de les 15.30 h.

Patrocinen: Chartreuse i Torres

 

18 h, jardins de Saavedra, La Terrasseta. Taller de circ. T’agrada volar? En aquest taller d’acrobàcia aèria s’ofereix la possibilitat de posar a prova la gravetat tot enfilant-se a les teles fent figures. El taller ofereix la possibilitat d’iniciar-se per mitjà dels passos més bàsics i amb l’assessorament en tot moment de les dues monitores que organitzen el taller.

Organitza: Ekinoci

Col·laboren: Tecletes i Rusc Produccions

 

18 h, pl. Verdaguer, fins a les 2 h. Santa Tecla gastronòmica. Estrella Damm patrocina Teclatapa, la taverna dels tastets. Inauguració de l’espai gastronòmic que durant quatre dies permet els àpats ràpids: entrepans de frankfurt, de truita farcida de bacó, de bacó i formatge, de llonganissa i xoriço, de cruixent de pollastre, de pollastre amb pebrot, d’hamburguesa amb ceba i formatge, de pernil i formatge, de llom, de bratwurst amb ceba i formatge, d’ous ferrats amb llom adobat, vegetal, de pa amb tomaca i llom, pernil i morcón ibèrics i també patates fregides, patates braves, i creps de Nutella.

Una iniciativa de les associacions Aerodance, L’Albada, Amics de la Part Alta, Aquí Hi Ha Marro, La Unió, La Ballaruga, Col·lectiu de Dones de Sant Salvador, Club Maginet, Disc 45, Nou Ritme, Som i Serem, La Tarraco de Luxe, Sinhus Sport, La Granja Colours Fantasy, Fotem-li Canya i AMPA Carmelites.

 

18 h, Saló dels Plenaris, Ajuntament. El Pregó d’enguany va a càrrec de Daniel Guerrero, Clara Sanz i Pau García. Tres estudiants premiats amb les beques Europa per haver estat entre els millors de tot l’Estat. Una iniciativa que vol reconèixer l’excel·lència i el talent dels estudiants de Batxillerat. Joves talents que ens mostraran la seva personal i jove visió de la ciutat i la festa. L’acte s’iniciarà amb el veredicte i el lliurament del Premi El Balcó, convocat per Òmnium Cultural Tarragonès. En aquest acte, la llengua dels signes acostarà la festa a la comunitat sorda. També es repartiran llacets verds en solidaritat amb el Dia Mundial de l’Alzheimer.

Acte retransmès en directe per Tarragona Ràdio.

 

18.30 h, pl. de la Font. La Despertada dels Gegants. Arribada de tots els gegants i gegantes davant de l’Ajuntament.

 

18.45 h, campanar de la Catedral. El toc de prima dels Campaners de Tarragona.

 

18.50 h, Saló dels Plenaris, Ajuntament. Acompanyament dels Macers de la Ciutat a l’alcalde i els pregoners fins al balcó d’autoritats de l’Ajuntament.

 

19 h, pl. de la Font. Toc de Pregó a càrrec de les dues trompetes del Consell Municipal, que anuncien l’aparició de la Senyera de la ciutat, escortada pels Macers, mentre les 21 salves dels morterets esclaten. Alhora, des del campanar de la Catedral, el repic general de campanes. Finalment, la Tronada del Pregó de la Pirotècnia Valenciana de Llanera de Ranes (Costera), trons que des de la plaça més tarragonina s’escamparan per tots els racons de la ciutat.

Acte retransmès en directe per Tarragona Ràdio.

 

19 h, pg. de les Palmeres. Obertura de l’Espai Barraques. Decidim desobeir! L’any 2005 neix el projecte de Barraques Tarragona, integrat per una sèrie de col·lectius majoritàriament juvenils de la ciutat que pretenen crear un espai alternatiu per gaudir de la nostra festa major (Santa Tecla) i autofinançar-se per desenvolupar els seus projectes construint una nova societat. Al llarg d’aquests deu anys les Barraques Tarragona han anat creixent en nombre de participants i any rere any ofereixen més activitats de diversos camps per arribar a tots els tarragonins i tarragonines, siguin grans o petits.

Enguany el Col·lectiu Barraques el formen: Agrupament Rugby Femení, Arran Tarragona, Cau de Llunes (AFRT), Casal Popular Sageta de Foc, CUP Tarragona, Endavant (OSAN) Tarragona, Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans i Tornavís Teatre.

Organitza: Col·lectiu Barraques

 

19.15 h, pl. de la Font. Primer Amparito Roca de les festes a càrrec de Tradiband, Banda d’Instruments Tradicionals de Tarragona, que anunciarà la sortida dels Gegants i els Nanos.

Acte retransmès en directe per Tarragona Ràdio.

 

 

19.30 h, des de la pl. de la Font. L’Arrencada dels Gegants. Després dels tres coets d’avís, arrenquen els gegantons Negritos, els Gegants Moros, els Gegants Vells de la ciutat o del Cós del Bou, Gegants Vells i Nous i Nanos de Torreforta, Gegants, Nanos i Bruixa del barri del Port, Nanos del Club Maginet, Nanos de l’Associació de Veïns Verge del Carme, Nanos de la Garrotada, Gegants del Serrallo, Gegants Vells i Nous del carrer de la Merceria, Gegants i Nanos del Col·legi del Sagrat Cor, Gegants i Nanos del Col·legi Sant Domènec de Guzmán – Dominiques, Gegants del Miracle, Nanos i Gegants de la Unió de Sant Pere i Sant Pau, gegant Bartolo de l’Esplai Sant Fructuós, Gegants de la Plaça Sant Miquel, gegantons Espineta i Cargolí, la geganta Cristineta, el gegant Hernández Sanahuja i el nano escolà Magí de l’Associació de Veïns Maria Cristina i Voltants, Gegants del Passeig Torroja, Gegants de l’Associació de Veïns Sant Pere i Sant Pau, Colla Gegantera Col·legi Mare de Déu del Carme, Gegants del Casc Antic, nano el Caleto del Cós del Bou, gegants de l’Escola Pau Delclòs, el gegant Chargròs de l’Associació Chargrossos de Tarragona, gegantona Reinamar de l’AMPA Escola El Serrallo i el Nano de la Sang del Banc de Sang de Catalunya, acompanyats dels grallers, els timbalers i la Tradiband, Banda d’Instruments Tradicionals de Tarragona.

Itinerari: pl. de la Font, c. Portalet, Rambla Vella, c. Comte de Rius, Rambla Nova (coca central), c. Sant Agustí, c. Portalet i pl. de la Font.

Acte retransmès en directe per Tarragona Ràdio.

 

 

20 h, pl. de l’Antic Escorxador. Torna la Plaça Friki! Després d’un any de parèntesi tornen els vespres més esbojarrats de la festa major en aquest mític espai. Propostes diferents i gamberres per a tots els públics. Brunitus (Argentina), un personatge amic del temps i amic de les històries. Tot comença amb un llibre antic i ple de secrets. Secrets que parlen de com emmagatzemar històries perquè mai siguin oblidades. La terra que trepitgem i habitem, la família, els amics, la infantesa i les arrugues de la pell, els desitjos, les pors, les passions. Som combinacions infinites del que vam ser, del que somiem, del que ens envolta i de l’instant. Aquesta és la missió del nostre personatge, abraçar totes les històries i ser-ne part. Quina és la teva història?

 

20.45 h, pl. de la Font. El primer ball de gegants al ritme del pasdoble Amparito Roca, interpretat per les bandes de música.

 

21 h, escales de la Catedral. Xiquets del Serrallo. Assaig especial de pilar caminant.

 

21 h, jardins de Saavedra, La Terrasseta. Sopar i cinema a la fresca. Grease, de Randal Kleiser (1978).

Organitza: Ekinoci

Col·laboren: Festival REC, Tecletes, Rusc Produccions, Ikkuii i Food Truck La Cuineta

 

21 h, pg. de les Palmeres. Vine a sopar a les Barraques, on podràs gaudir d’entrepans a la fresca a preus populars.

Organitza: Col·lectiu Barraques

 

21.30 h, pl. de l’Antic Escorxador. La Plaça Friki presenta El Romperécords (Mèxic), un artista que ha exposat les seves gestes davant de milers de persones en festivals de teatre, circ i arts de carrer d’arreu d’Europa i l’Amèrica Llatina. El seu humor absurd, simple i lleuger ha aconseguit convertir-lo en un divertit espectacle en viu per a totes les edats.

 

22 h, Antiga Audiència, pl. del Pallol, 3. Conteclada. Avui, contes amb l’Imma Pujol i l’Agus Farré. Entrada lliure, limitada a la capacitat de la sala.

 

22.30 h, pg. de les Palmeres. Arrencada de la primera nit dels Concerts de Barraques amb Bul Kak (folk-rock, reggae, ska), guanyadors del concurs de grups, set joves tarragonins, que mesclen la música més festiva i el folk celta d’una manera que no et deixarà indiferent. Vine a ballar i a gaudir del seu directe, en el qual presentaran la seva primera maqueta i altres sorpreses!

Organitza: Col·lectiu Barraques

 

23 h, restaurant El Complet, c. Natzaret i pl. Mossèn Salvador Ramon i Vinyes. Música en directe i activitats diverses fins a les 2 h.

 

23 h, pl. de l’Antic Escorxador. La Plaça Friki s’acomiada després de tres dies entre nosaltres amb Dave Wonderthing (Madrid), un artista que ens endinsa en el món de la màgia, l’escapisme i altres proeses. Un peculiar artista de l’impossible, que farà del suspens, el perill, el desconcert i l’humor les seves principals armes per entretenir i divertir la seva audiència.

 

24 h, pg. de les Palmeres. Música a Barraques. Com a alternativa a la Baixada de l’Àliga, diferents estils de música per atreure tot aquell públic que no es troba còmode en el gom a gom d’un dels actes amb més renom de la ciutat. Per altra banda, anirem escalfant motors per gaudir de la cerimònia d’inauguració dels Jocs Mediterranis Barraques 2017.

Organitza: Col·lectiu Barraques

 

24 h, des del pla de la Seu. Vinga, valents! La Baixada de l’Àliga, els Gegants Vells, el Lleó, la Mulassa i les bandes. Bèsties i gegants són portats aquesta nit per tots els qui, amb el consell i l’assistència dels seus portadors titulars, ho desitgin. Quan les bèsties i els gegants entrin a la plaça del Rei, els Pop’n’Roll Cover Band els obsequiaran amb la tanda d’Amparitos que marca el costum.

Col·laboren: Àliga, Gegants Vells, Lleó i Mulassa

Acte retransmès en directe per TAC 12.

 

Cal estar atents a les recomanacions de seguretat:

  • Deixeu ampolles i llaunes fora de l’itinerari de la Baixada.
  • Salteu individualment o com a màxim en parella.
  • Seguiu els consells de l’organització i dels responsables dels grups.
  • Faciliteu el pas del Seguici i de les bandes de música.
  • Distribuïu-vos per tot l’itinerari.
  • Assistiu-hi només les persones adultes.
  • En cas que vulgueu dur alguna de les figures del Seguici, proveïu-vos d’una faixa a la cintura.
  • No tireu aigua des de finestres o balcons.

 

S’ubiquen serveis sanitaris al c. Pare Iglésias, a la pl. del Fòrum i a la pl. del Rei —que en la segona baixada passen a la baixada de la Pescateria i a la pl. de la Font. No s’autoritza la instal·lació de taules i cadires en tot l’itinerari en els horaris indicats. Moltes gràcies per la vostra col·laboració.

 

24 h, Pub Highland, Rambla Vella, 9. Preempalmada Universitària Epic Thursday amb els DJ Pau Brull, DJ Moncho, Ismael Cantos i Ivan Verdi.

 

24 h, Sala El Cau, c. Trinquet Vell, 2. Festa de Rumbazone.

 

0.30 h, pl. del Rei. Revetlla popular amb la Pop’n’Roll Cover Band. Músics i teclers esperaran impacients l’arribada de la Baixada. El ritme frenètic d’Amparitos anirà donant pas a bèsties, gegants, músics i baixadors. Sens dubte, un dels moments més intensos de la nit!

 

1.30 h, des de la pl. del Rei. Segona Baixada de l’Àliga, els Gegants Vells, el Lleó i la Mulassa. Teclers, Àliga, Gegants, Mulassa, Lleó, cap a la plaça de la Font!

 

2 h, pl. del Rei. Segona part de la revetlla popular amb la Pop’n’Roll Cover Band.

 

2.30 h, pl. de la Font. L’Arribada de l’Àliga, els Gegants Vells, el Lleó i la Mulassa i l’arrencada del Ball de l’Any. Bèsties i gegants entraran al Palau Municipal hores abans d’incorporar-se a la sortida al complet del Seguici Popular. A partir d’ara comença el compte enrere de 365 dies per tornar a reproduir aquest ritual, la Baixada del 2017. Per fer l’espera més tranquil·la, us proposem una hora intensa, només una hora, amb les músiques que ens han acompanyat des de la darrera Santa Tecla. Comença el Ball de l’Any!

 

2.30 h, pg. de les Palmeres. Cerimònia d’inauguració dels Jocs Mediterranis Barraques 2017. Espectacle artístic i musical que obrirà les portes als tres dies dels Jocs de Barraques 2017. No us podeu perdre l’espectacle perfecte per allargar la festa un dels dies més tarragonins de l’any.

Organitza: Col·lectiu Barraques

 

3.30 h, pg. de les Palmeres. Darrer concert de la nit amb el Sindicat del Soroll. Final de festa amb música bizarrocombativa que ens permetrà allargar una de les nits més emblemàtiques de les nostres festes. Festa i disbauxa on sols sentiràs “temassos”!

Organitza: col·lectiu Barraques

 

 

Dijous 22 de setembre. La Vigília

 

Avui, vigília de la nostra festa major, el cupó de l’ONCE està dedicat a les festes de Santa Tecla. Hi apareix una fotografia dels Nanos Vells al carrer Major. La imatge ha estat feta per la fotògrafa tarragonina Laia Díaz.

 

11.45 h, campanar de la Catedral. El toc de prima.

 

12 h, campanar de la Catedral. El repic general de campanes anuncia la vigília de la patrona amb el vol d’alguns dels instruments més antics de la festa.

 

12 h, portal del Roser. L’Entrada de Músics, iniciada per la interpretació d’Els segadors a càrrec de So Nat, Grallers de Tarragona, mentre sonen pletòriques totes les formacions que fan ballar el Seguici els dies 22 i 23: So Nat, Grallers de Tarragona, Tradiband, Banda d’Instruments Tradicionals de Tarragona, Els Espremulls Ministrers, Grallers de l’Alfàbrega, Ministrers Traüt, Grallers Sonagralla, Grallers Els Bordons, Grallers Tocaferro, Grallers de l’Esperidió, Sons de la Cossetània, Cobla La Mitja Lluna, Dolçainers Tresmall, Grallers La Virolla, Grallers Els Quatre Garrofers, Grallers Els Cofins, Sonadors Bufalodre, Faktoria Folk, Rodarboç – Cobla de Ministrers i la Fanfara de Torredembarra.

A la pl. de les Cols, interpretació d’una tonada a càrrec de cadascuna de les formacions. Itinerari: pl. del Pallol, c. Cavallers, c. Major i pl. de les Cols.

Col·labora: Frankfurt Major

 

En acabar, pl. de les Cols. Santa Tecla gastronòmica. El concert de Vermut Yzaguirre amb la Tradiband, Banda d’Instruments Tradicionals de Tarragona. Degustació de vermut i patates.

Patrocina: Vermut Yzaguirre

 

18 h, parc de Saavedra, La Terrasseta. Mercat artesà de segona mà i intercanvi. Inscripcions a santatecla2ama@gmail.com.

Organitza: Ekinoci

Col·laboren: Tecletes i Rusc Produccions

 

18 h, pl. Verdaguer, fins a les 2 h. Santa Tecla gastronòmica. Estrella Damm patrocina Teclatapa, la taverna dels tastets. L’espai gastronòmic que durant quatre dies permet els àpats ràpids.

 

18.30 h, pl. de Dames i Vells. Primera representació del Ball de Dames i Vells. El sarcasme i la ironia d’aquestes parelles retratarà, un any més, l’actualitat i els seus protagonistes. Toca, Peron!

 

19 h, Rambla Nova, tram Balcó del Mediterrani. Queimada popular.

Organitza: Centro Galego de Tarragona

 

19 h, pg. de les Palmeres. Obertura de l’Espai Barraques.

Organitza: Col·lectiu Barraques

 

19 h, des de la pl. de la Font. La Cercavila de Santa Tecla amb la primera sortida al complet de tot el Seguici Popular: el Ball de Diables, el Drac, el Bou, la Víbria, el Griu, el Ball d’en Joan de Serrallonga, l’Àliga —que amb motiu del 30è aniversari de la seva recuperació estarà acompanyada de l’Àliga de Reus—, la Mulassa, la Cucafera, el Lleó, el Magí de les Timbales, els gegantons Negritos, els Gegants Moros —que lluiran, després de la seva restauració, nous vestits i noves joies—, els Gegants Vells, els Nanos Vells, els Nanos Nous, els Balls de Bastons, de Pastorets, de Turcs i Cavallets, del Patatuf i de Cercolets, els Bastoners de l’Esbart Santa Tecla, els Balls de Gitanes, de Valencians i de Cossis, i les representacions al·legòriques dels Set Pecats Capitals i de la Moixiganga. Aniran acompanyats pels sonadors i les bandes de música.

Itinerari: pl. de la Font, bda. Misericòrdia, c. Major, pl. de les Cols, c. Merceria, pl. del Fòrum, c. Santa Anna, pl. del Rei, Pilats, baixada Pescateria, pl. de l’Esperidió, c. Cós del Bou, pl. de la Font, c. Portalet, Rambla Vella, c. Comte de Rius, Rambla Nova, c. Sant Agustí, c. Portalet i pl. de la Font.

Els participants a la Cercavila tindran un punt de refrigeri ràpid al carrer Cós del Bou ofert per la Colla Jove Xiquets de Tarragona.

Acte retransmès en directe per Tarragona Ràdio.

Amb la participació de: Voluntaris 2017

 

19 h, parc de Saavedra, La Terrasseta. Selecció musical.

Organitza: Ekinoci

Col·laboren: Tecletes i Rusc Produccions

 

19.15 h, pg. de les Palmeres. Activitats de tarda. Coca amb xocolata. Cal carregar les piles, que Santa Tecla és molt llarga!

Organitza: Col·lectiu Barraques

 

19.30 h, pl. de l’Antic Escorxador. Representació del Ball de Dames i Vells.

 

19.30 h, pg. de les Palmeres. Activitats de tarda. Fira kermesse de l’AEG Fent Camí: esquís cooperatius, piscina de pescar peixos, cèrcols i suport per fer punteria, laberint per bufar una bola, laberint per anar movent i fer arribar la bola a lloc, Twister 3D i futbolí amb disc.

Organitzen: Col·lectiu Barraques i AEG Fent Camí

 

20.30 h, pl. Natzarens. Representació del Ball de Dames i Vells.

 

21 h, pg. de les Palmeres. Vine a sopar a les Barraques, on podràs gaudir d’entrepans a la fresca a preus populars.

Organitza: Col·lectiu Barraques

 

21 h, parc de Saavedra, La Terrasseta. Sopar a la fresca a preus populars. Menjar japonès Ikkui i Food Truck La Cuineta.

Organitza: Ekinoci

Col·laboren: Tecletes, Rusc Produccions, Ikkuii i Food Truck La Cuineta

 

21.20 h, pl. del Rei. Versots i parlaments dels balls parlats:*

  • 20 h, Ball de Dames i Vells.
  • 45 h, Ball de Sant Miquel i Diables.
  • 10 h, Ball de Gitanes.
  • 25 h, Ball d’en Serrallonga.

*Els versots i parlaments dels balls parlats en aquest espai seran reproduïts de manera simultània en la llengua de signes catalana per a persones sordes.

 

21.30 h, pl. de la Font. La primera tanda de lluïment del Seguici Popular. Els onze grups que van entre el Ball de Bastons i la Moixiganga la fan simultàniament al llarg de tota la plaça de la Font. Els gegants i les bèsties entren al vestíbul de l’Ajuntament per dormir-hi.

 

21.45 h, pl. dels Sedassos. Versots i parlaments dels balls parlats:

— 21.45 h, Ball d’en Serrallonga.

— 22.15 h, Ball de Pastorets.

— 22.35 h, Ball de Gitanes.

 

22.15 h, pl. de les Cols. Representació completa de la Moixiganga, amb So Nat, Grallers de Tarragona. Representació de manera continuada de totes les figures plàstiques o misteris amb la llum de les atxes i en un espai únic.

 

22.35 h, Rambla Nova, tram Unió / Méndez Núñez, davant de la Gelateria Italiana Gabri Olivier. Versots i parlaments dels balls parlats:

— 22.40 h, Ball de Pastorets.

— 23.00 h, Ball de Gitanes.

— 23.15 h, Ball d’en Serrallonga.

 

Les persones amb deficiències visuals podran recollir els parlaments del Ball d’en Serrallonga en braille.

 

 

La nit del 22 al 23 de setembre. Revetlles i matinades

 

22 h, jardins del Camp de Mart. Flaixtival Santa Tecla 2016. Un espai històricament tecler que es vesteix de gala en una sessió que promet ser memorable. Torna el festival de l’emissora que més sona al nostre país, Flaix FM. Amb la participació dels DJ’s Sergi Domene, Ernest Codina, Toni B, Edu Elizondo i el guanyador del primer concurs de DJ’s del Flaixtivam. Per acabar el millor remember amb DJ Pau Brull. Pluja de marxandatge, efecte megatró, animació, i moltes sorpreses més. Més informació a www.flaixtival.com.

Organitza: Bob Productions

 

23 h, parc de Saavedra, La Terrasseta. Dijeila (rumba, ska / Tarragona). Dijeila fa més d’una dècada que passeja per allà on va el mestissatge, el flamenc i la rumba, sense oblidar el rock llatí, l’ska o el reggae. És una fixa de les nits més rumberes del Saavedra.

Organitza: Ekinoci

 

23 h, restaurant El Complet, c. Natzaret i pl. Mossèn Salvador Ramon i Vinyes. Música en directe i activitats diverses fins a les 3 h.

 

23 h, Bar Mala*Bar, c. de l’Enrajolat. Música dels 80 amb DJ Pitus.

Organitza: Bar Mala*Bar

Patrocina: San Miguel

 

23.30 h, Sala de Festes 24, c. Major, 24. 24 Electrònic Festival.

 

23.30 h, pg. de les Palmeres. Arrencada de la segona nit dels Concerts de Barraques amb Baino di Lion & The Bubbling Society (reggae). Guanyador del concurs de grups, Baino di Lion és un cantant de reggae de Tarragona que ha compartit escenari amb artistes com Morodo, Fyahbwoy i Little Pepe. Actualment, als concerts l’acompanyen la banda Bubbling Society i el cantant Mass is Like com a corista. Un xou ple d’energia però també de missatge social i que no deixarà ningú indiferent.

Organitza: Col·lectiu Barraques

 

23.30 h, Rambla Nova, tram Balcó del Mediterrani. Revetlla amb l’Orquestra Melodia. Música de ball de solvència contrastada. Una formació de referència al territori que enguany celebra els 85 anys d’existència.

 

23.30 h, pl. de la Font. La revetlla més teclera amb l’Orquestra Centauro i La Muntband. Si hi ha una revetlla de referència a la plaça de la Font, és aquesta. El pas de la vigília a la diada de Santa Tecla transcorre per aquest llarg moment d’alta intensitat musical. Dues bandes de reconegut prestigi en això de fer ballar els festers incondicionals.

 

24 h, Pub Highland, Rambla Vella, 9. Nit de Santa Tecla amb els millors èxits musicals de la mà de DJ Rayo.

 

24 h, Sala El Cau, c. Trinquet Vell, 2. Mueve tu Chapa. Nit de ritmes llatins.

 

1 h, pg. de les Palmeres. Roba Estesa en concert (folk calentó). El folk calentó és un gènere musical que serveix de mitjà per transmetre l’essència de Roba Estesa: el foc, les fogueres i els fogons. Sigui a casa, al carrer o al llit, el foc és símbol de festa i de lluita, i sempre va acompanyat de cançons.

Organitza: Col·lectiu Barraques

 

2.30 h, pg. de les Palmeres. El Diluvi (mestissatge mediterrani). Aquest grup de música de folk modern fusiona diversos estils musicals, cúmbia, reggae, rumba, folk i música tradicional o d’arrel valenciana, que dóna com a resultat un nou estil que anomenen mestissatge mediterrani. Amb més de tres anys de vida, El Diluvi viatja per tots els Països Catalans, caracteritzats i popularitzats pel peculiar homenatge que fan al cantautor alcoià Ovidi Montllor. Organitza: Col·lectiu Barraques

 

4 h, pg. de les Palmeres. Pirat’s Sound Sistema en concert. Pirat’s Sound Sistema s’han passejat amb el seu explosiu directe per festivals internacionals com el Popkomm (Berlín) o l’Hestiv’Òc (Pau, Occitània) i grans revetlles populars d’arreu. El trio de Sants torna a la càrrega amb noves dosis de reggae, dancehall i rap clar, autogestionat i en català.

Organitza: Col·lectiu Barraques

 

 

Divendres 23 de setembre. Diada de Santa Tecla

 

7 h, des de la pl. de la Font. Toc de matinades pels diferents carrers de la ciutat. El so dels instruments tradicionals omple els pocs instants de silenci de la jornada. Des de la plaça de la Font: Sonagralla, La Virolla, L’Alfàbrega, L’Esperidió, Tocaferro, Els Quatre Garrofers, So Nat, de Sant Magí, No m’Atabalis, Els Bordons, Xiquets de Tarragona, Colla Jove Xiquets de Tarragona, Xiquets del Serrallo i Castellers de Sant Pere i Sant Pau.

 

8 h, capella de Santa Tecla, Catedral. Missa.

 

8.30 h, des del campanar de la Catedral. Toc de festa.

 

9.15 h, des de la pl. de la Font. L’Anada a Ofici amb el Seguici Popular i salutació a la Senyera pels trompeters municipals a la confluència dels carrers dels Cavallers i la Nau, als Quatre Cantons i a la pl. de les Cols. Tot seguit, al pla de la Seu, entrada de la Senyera de la ciutat amb la ballada conjunta de tots els elements festius, alhora que esclaten les salves pirotècniques de rigor i la tronada de la Pirotècnia Valenciana de Llanera de Ranes (Costera).

 

Portaran la bandera de la ciutat, a proposta del Drac de Sant Roc, la Sra. Paqui Cantos Franqueza i els Srs. Jaume Ollé Trilles i Ferran Ventura Valiente, membres de l’entitat des de l’any 1985 i actius recuperadors d’aquesta emblemàtica bèstia del nostre Seguici Popular. Des de l’any 2014, i per acord de la Comissió Assessora sobre el Seguici Popular, els banderers del matí de Santa Tecla són proposats per una entitat del Seguici per estricte ordre de carrer.

 

Recorregut: pl. de la Font, bda. Misericòrdia, c. Major, pl. de les Cols, c. Merceria, c. Pare Iglésias i pla de la Seu.

Acte retransmès en directe per Tarragona Ràdio.

Amb la participació de: Voluntaris 2017

 

9.30 h, Museu Nacional Arqueològic de Tarragona, pl. del Rei, 5, fins a les 14 h. Jornada de portes obertes.

 

10 h, des del campanar de la Catedral. Toc de pontifical.

 

10 h, Catedral. L’Ofici, que s’inicia amb el trasllat processional de la relíquia des de la seva capella fins a l’altar major. Missa pontifical presidida per l’arquebisbe, Dr. Jaume Pujol, i amb assistència del Capítol de la Catedral, les parròquies, altres comunitats cristianes i l’Ajuntament. Durant la cerimònia, com és costum, s’ofereix la relíquia de la patrona als fidels per a la seva adoració.

Acte retransmès en directe per Tarragona Ràdio.

 

Al final de l’Ofici, cant popular dels Goigs de la santa a càrrec del Cor i Orquestra dels Amics de la Catedral.

 

10 h, Museu i Necròpolis Paleocristians, av. de Ramón y Cajal, 84, fins a les 14 h. Jornada de portes obertes. Exposició “El món de la mort a Tàrraco”.

 

10.45 h, des del pla de la Seu. La Tornada d’Ofici. El Seguici, cap a la plaça de la Font.

 

11 h, pl. de la Font. Tanda de lluïment del Seguici Popular. Ballaran, per aquest ordre, el Drac, el Bou, la Víbria, el Griu, el Ball d’en Serrallonga, l’Àliga, la Mulassa, la Cucafera, el Lleó, els Negritos, els Gegants Moros i els Gegants Vells, el Ball dels Set Pecats Capitals, la Moixiganga, el Ball de Bastons, el Ball de Pastorets, el Ball de Turcs i Cavallets, el Ball del Patatuf, el Ball de Cercolets, el Ball de Bastons de l’Esbart Santa Tecla, el Ball de Gitanes, el Ball de Valencians i el Ball de Cossis. La tanda s’acaba amb els versots dels Diables contra Sant Miquel.

Acte retransmès en directe per Tarragona Ràdio.

 

11.30 h, Cafè Museum, c. Sant Llorenç, 5. Tast d’espineta amb caragolins. Imprescindible per als tarragonins que volen afrontar el dia de la patrona com toca. Preu: 4 €.

 

11.30 h, pl. de l’Antic Escorxador. Representació del Ball de Dames i Vells.

 

11.30 h, Residència Mare de Déu de la Mercè. Ballada dels Gegants i Nanos del carrer Merceria i els de la Residència de la Mercè.

 

11.45 h, Balcó del Mediterrani. Fotografia’t amb els Nanos Vells! Avui et podràs fer aquella foto que sempre havies volgut.

Organitza: Agrupació de Portadors dels Nanos Vells de Tarragona

 

11.45 h, capçalera del Circ. Fes-te una foto amb els Nanos Nous! Vols una foto amb els Nanos Nous? Avui és el dia!

Organitza: Associació de Portadors dels Nanos Nous de Tarragona

 

12 h, Residència Mare de Déu de la Mercè. Ball de Bastons de Tarragona.

 

12.30 h, Residència Mare de Déu de la Mercè. Representació del Ball de Dames i Vells.

 

12.45 h, pl. de la Font. Entrada a plaça de les colles castelleres, al toc de gralla i ritme del timbal.

 

13 h, pl. de la Font. Castells, torres i pilars amb les colles castelleres de la ciutat: Xiquets de Tarragona, Jove Xiquets de Tarragona, Xiquets del Serrallo i Castellers de Sant Pere i Sant Pau. Històricament, és la jornada en què les colles ens han ofert les seves millors construccions. Un migdia ple d’alternatives castelleres.

 

Cada colla intervé per torn rotatiu, decidit prèviament per sorteig. La diada consta de tres rondes; la colla que no completi les tres construccions pot arribar a fer fins a dues tandes més, mantenint sempre l’ordre sortejat. Els pilars tanquen l’exhibició i s’executaran de major a menor segons el nivell de cada espadat.

 

L’exhibició es clou amb el tradicional pilar al balcó, al qual ascendeix l’enxaneta. Finalment, toc de vermut amb els grallers i timbalers.

Patrocina: BBVA – Catalunya Caixa

Acte retransmès en directe per Tarragona Ràdio i TAC 12.

 

17.30 h, des del campanar de la Catedral. Toc de vespres.

 

18 h, parc de Saavedra, La Terrasseta. Taller del Pescador de Núvols. Vine a jugar amb la joguina de les festes, un estel que sempre vola, un globus que mai es perd. Joguina pensada per a nens i nenes a partir de 5 anys.

Organitzen: Ekinoci

Col·labora: Tecletes, Rusc Produccions i el Pescador de Núvols

 

18 h, pl. Verdaguer, fins a les 2 h. Santa Tecla gastronòmica. Estrella Damm patrocina Teclatapa, la taverna dels tastets. L’espai gastronòmic que durant quatre dies permet els àpats ràpids.

 

18 h, Catedral. El cant de les vespres pontificals.

 

18.15 h, des de la pl. de la Font. L’Anada a la Professó amb el Seguici Popular i les colles castelleres, que pregonen l’arribada de la Senyera de la ciutat i la Corporació Municipal. Aquesta expressió de civisme torna a inundar els carrers principals de la ciutat antiga.

Itinerari: pl. de la Font, bda. Misericòrdia, c. Major, pl. de les Cols, c. Merceria i c. Pare Iglésias.

Els grups s’organitzen per a la professó posterior als carrers de les Coques, Sant Pau, Palau, Claustre i Escrivanies Velles.

 

18.30 h, pl. Natzarens. Representació del Ball de Dames i Vells.

 

19 h, pg. de les Palmeres. Obertura de l’Espai Barraques.

Organitza: Col·lectiu Barraques

 

19 h, des del pla de la Seu. Professó del Braç de Santa Tecla. Tercera i última sortida al complet del Seguici Popular i les colles castelleres. Cap a les 20 h, al llindar de la Catedral, apareix el tabernacle de la santa acompanyat per la Cobla de Ministrers de la Ciutat de Tarragona, la Banda Unió Musical interpreta la Marxa de Santa Tecla i els campaners engeguen el repic general fins que perden de vista la relíquia. El Capítol de la Catedral, el clergat, la Senyera de la ciutat, els representants de les ciutats germanes i la Corporació Municipal, amb escorta de macers, uixers i Guàrdia Urbana de gran gala, tanquen la professó.

 

Itinerari: pla de la Seu, c. Pare Iglésias, c. Merceria, pl. de les Cols, c. Major, bda. Misericòrdia, c. Cós del Bou, bda. Pescateria, Pilats, pl. del Rei, c. Santa Anna, pl. del Fòrum (per les dues bandes de la plaça), c. Arc de Sant Bernat, c. Granada, pl. Sant Antoni, pl. Carles Llorach, c. de la Mercè, pl. de l’Oli, c. Pescateries Velles, c. Nou del Patriarca i pla de la Seu.

Acte retransmès en directe per Tarragona Ràdio i TAC 12.

Amb la participació de: Voluntaris 2017

 

19.30 h, pl. de l’Antic Escorxador. Representació del Ball de Dames i Vells.

 

20.30 h, Rambla Nova, davant del monument a la sardana. Sardanes de festa major amb la Cobla Reus Jove.

Organitza: Agrupació Sardanista Tarragona Dansa

 

20.30 h, pl. Natzarens. Representació del Ball de Dames i Vells.

 

20.30 h, Sala Trono, c. de Misser Sitges, 10. La Herreria. Tablao Flamenco. Escoltar les cordes d’una guitarra , escoltar un quejío, unes palmes o un silenci… Els silencis del flamenc!!! Direcció: Jesús Blanco. Venda d’entrades: taquilla@salatrono.com – 977 222 014. Preu: 16 €; 12 € amb el carnet d’Amic de la Sala Trono. Durada: 60 minuts.

Organitza: Sala Trono

 

 

21 h, pg. de les Palmeres. Vine a sopar a les Barraques, on podràs gaudir d’entrepans a la fresca a preus populars.

Organitza: Col·lectiu Barraques

 

21 h, parc de Saavedra, La Terrasseta. Sopar a la fresca a preus populars. Menjar japonès Ikkui i Food Truck La Cuineta.

Organitza: Ekinoci

Col·laboren: Tecletes, Rusc Produccions, Ikkuii i Food Truck La Cuineta

 

21 h, Les Granotes Terrassa, parc de l’Amfiteatre. Focs amb swing.

Organitza: Les Granotes Terrassa

 

21.15 h, aproximadament, pla de la Seu. L’Entrada del Braç de Santa Tecla. En retornar la relíquia a la Catedral, tot el Seguici Popular s’obre al seu pas i executa la ballada conjunta. Balls, bestiari, entremesos i representacions al·legòriques la saluden. Els castellers alcen els seus vanos i pilars. Les campanes i les salves pirotècniques marquen el lent avançament del braç, i es precipiten la col·lecció de focs d’artifici, l’oripell daurat i la joia pirotècnica de la palma del martiri preparada per la Pirotècnia Valenciana de Llanera de Ranes (Costera).

Acte retransmès en directe per Tarragona Ràdio.

 

Tot seguit, des del pla de la Seu. Tornada de Professó amb la Baixada del Seguici. Portants, balladors i músics enfilen el carrer Major en una baixada espectacular. El conjunt del Seguici completa la seva darrera aparició d’aquest 2016.

 

Simultàniament, a la Catedral. Cant dels Goigs i retorn de la relíquia de la santa a l’urna de la seva capella.

 

I després, a la pl. de la Font. Darrera tanda de lluïment del Seguici Popular. Com a la Vigília, els onze grups entre el Ball de Bastons i la Moixiganga realitzen simultàniament la seva exhibició. Entre les danses i els entremesos es pot veure, per única vegada, la figura bastonera de la Mort del Dimoni, enmig del foc de sofre.

 

22 h, pl. del Fòrum. Darrers parlaments del Ball d’en Serrallonga. Les persones amb deficiències visuals podran recollir els parlaments del Ball d’en Serrallonga en braille.

 

22 h, Capsa de Música (antic edifici de la Tabacalera), av. Vidal i Barraquer, s/n. Concert Tecla Capsa 2016 amb els grups finalistes de la programació estable del concurs DO Tarragona de l’any passat. Passaran per l’escenari els grups Zien Años, Tyco Brae, Et-Co*, Euler i alguna formació més.

Organitza: Associació de Músics de Tarragona

 

22.30 h, des de la punta del Miracle i contemplables des de la platja del Miracle, el passeig Marítim, el Moll, el Port Esportiu, el Balcó del Mediterrani, el passeig de les Palmeres, la baixada de Toro, el vial Bryant, el passeig de Sant Antoni i la Via Augusta. El castell de focs de Santa Tecla, que serà disparat per la Pirotècnia Valenciana de Llanera de Ranes (Costera).

Patrocina: BASF

 

23 h, pg. de les Palmeres. Arrencada de la darrera nit dels Concerts de Barraques. Concert amb Groggy Rude (punk-rock), guanyadors del concurs de grups. Aquesta banda tarragonina, formada per tres joves que tot just acaben de treure la seva primera maqueta, arriba amb moltes ganes de fotre canya i fer créixer l’escena punk-rock de la ciutat.

Organitza: Col·lectiu Barraques

 

23 h, restaurant El Complet, c. Natzaret i pl. Mossèn Salvador Ramon i Vinyes. Música en directe i activitats diverses fins a les 3 h.

 

23 h, Bar Mala*Bar, c. de l’Enrajolat. Concert amb Ivory (blues-rock / TGN) i Mancuso (blues / BCN).

Organitza: Bar Mala*Bar

Patrocina: San Miguel

 

23 h, parc de Saavedra, La Terrasseta. DJ Send0 (tropical & catalan bass). Provinent del barri de Sants, compta amb un extens recorregut per les millors festes majors d’arreu dels Països Catalans i festivals com l’Acampada Jove i Bioritme Festival. Avui ens porta el seu nou xou, Increscendo, on ens mesclarà des dels ritmes del nostre territori fins a l’electrònica més alternativa, reggae, ska, moombah, trap, balkan… Una sessió plena d’energia, ball i confetti.

Organitza: Ekinoci

 

23 h, Sala de Festes 24, c. Major, 24. Festa de la dècada prodigiosa. La millor música dels 80: pop, disco, funk, Movida Madrileña…

 

24 h, Pub Highland, Rambla Vella, 9. Santa Tecla Dance & Music. Els millors temes de l’estiu.

 

24 h, Sala El Cau, c. Trinquet Vell, 2. Festa Mi Gran Derroche. Els millors hits de la música estatal.

 

0.30 h, pg. de les Palmeres. Concert amb Extracto de Lúpulo (punk-rock). Extracto de Lúpulo és el projecte d’un grup d’amics que el 2003 van decidir ajuntar-se amb la intenció d’interpretar la realitat que ens envolta, a la seva bola i sense pèls a la llengua. Enguany el grup ve a Barraques per presentar-nos el seu esperat nou disc.

Organitza: Col·lectiu Barraques

 

2 h, pg. de les Palmeres. Barraques comença a dir adéu a aquesta Santa Tecla amb els Soweto 60’s. Autèntic ska i reggae sorgit el 1998 a la vila de Gràcia (Barcelona). Actualment és una de les bandes de música jamaicana més conegudes de la Península i acaben d’editar el seu segon LP, South West Town. Prepara’t per vibrar, ballar, somiar i viatjar amb la seva música.

Organitza: Col·lectiu Barraques

 

3 h, pg. de les Palmeres. Barraques s’acomiada d’aquesta Santa Tecla 2016 de la mà dels Komando Sound System. Les seves seleccions fan un recorregut per tots els estils, roots, dancehall, digital i rub-a-dub, de totes les èpoques. Komando Sound forma part de l’associació cultural tarragonina Growing Culture, que s’encarrega de difondre la cultura d’arrel jamaicana a la ciutat.

Organitza: Col·lectiu Barraques

 

Dissabte 24 de setembre. La Mercè i el Correfoc

 

8 h, des de la pl. de la Font. Les matinades de la jornada castellera de la Mercè: Grallers dels Xiquets de Tarragona, de la Colla Jove Xiquets de Tarragona, dels Xiquets del Serrallo i dels Castellers de Sant Pere i Sant Pau.

 

10 h, pl. de la Mitja Lluna / Espai Salvador Fà Llimiana. Trobada de col·leccionistes de plaques de cava del Camp de Tarragona.

Organitzen: Associació de Col·leccionistes de Plaques de Cava del Camp de Tarragona

 

10 h, Residència Mare de Déu de la Mercè. Missa de la festa patronal del centre, oficiada per l’arquebisbe, Dr. Jaume Pujol, amb la Coral Mare de Déu de la Mercè.

 

11.30 h, Residència Mare de Déu de la Mercè. Castells amb els Xiquets de Tarragona.

 

11.30 h, Raffa Gelati, pl. Verdaguer, 1. Saxo vermut amb Camilo Rey. Clàssics del jazz i el swing.

Organitza: Raffa Gelati

 

12.30 h, Bar La Pepita, pl. Verdaguer, 9. Vermut de la Mercè amb The Soul Man Quartet.

Organitza: Bar La Pepita

 

13 h, pl. de les Cols. Castells, torres i pilars, davant de les escales més castelleres: Xiquets de Tarragona, Colla Jove Xiquets de Tarragona, Xiquets del Serrallo i Castellers de Sant Pere i Sant Pau. En aquesta actuació cada colla ofereix dos castells i un pilar.

 

Tot seguit, els pilars caminant, per ordre d’antiguitat, pugen els vint esglaons de la Seu, els baixen i enfilen el carrer Major tot intentant arribar fins a la plaça de la Font i a l’Ajuntament.

Acte retransmès en directe per Tarragona Ràdio i TAC 12.

 

16.30 h, Residència Mare de Déu de la Mercè. Elaboració del tradicional còctel de la Mercè, a càrrec del reconegut mestre cocteler Eduard Boada. Tot seguit, actuació musical del Grup Nostàlgia.

 

17.30 h, pl. dels Sedassos. Amable cafè concert amb grallers locals: Grallers Sonagralla, Grallers La Virolla, Grallers de l’Alfàbrega, Grallers Els Quatre Garrofers, Grallers de l’Esperidió, Grallers Tocaferro, So Nat, Grallers de Tarragona i Grallers Els Bordons.

 

18 h, pl. Verdaguer, fins a les 24 h. Santa Tecla gastronòmica. Estrella Damm patrocina Teclatapa, la taverna dels tastets. L’espai gastronòmic que durant quatre dies permet els àpats ràpids.

 

18 h, local social de la Colla Jove Xiquets de Tarragona, c. Cós del Bou, 23. Concert coral infantil amb Els Rossinyols. Un concert que s’està consolidant com un clàssic del dia de la Mercè.

 

18 h, des del portal del Roser / jardins del Camp de Mart. X Trofeu Ciutat de Tarragona d’Orientació. Enguany dues series sprint! Control SPORTident, paper waterproof, sortida a la caça, categories populars, infantils i per parelles. Sortides a partir de les 19 h. Prepareu els frontals!

Informació i inscripcions: www.clubmontsant.org

Organitza: Club Montsant Orientació

 

18.30 h, parc de Saavedra, La Terrasseta. Clown.

Organitzen: Ekinoci

Col·laboren: Tecletes i Rusc Produccions.

 

19 h, Via de l’Imperi, davant del portal del Roser. Vols conèixer la festa major del segle XIX? Vine a la Ruta Pin i Soler. Basada en el llibre Ruta Josep Pin i Soler (La interpretació de la ciutat), de l’escriptor Magí Sunyer, amb l’objectiu de donar a conèixer la figura i l’obra del literat tarragoní, la ruta transcorre per set indrets de la ciutat de Tarragona descrits en la trilogia novel·lística de Pin i Soler (La família dels Garrigas, Jaume i Níobe), que retrata la Tarragona del segle XIX. En acabar el recorregut, Raffa Gelati oferirà als assistents una degustació del gelat Pin i Soler. Cal fer reserva prèvia a www.imaginautes.cat o per telèfon al 977 229 930. Preu: 8 € (places limitades). Durada aprox.: 2 h.

Organitzen: Associació de Professionals i Estudiosos en Llengua i Literatura Catalanes (APELLC) i Imaginautes Serveis Culturals

 

19 h, passeig de les Palmeres. Santa Tecla amb ritme i sabor. Tallers de kizomba, salsa i bachata. Animacions, roda de casino i coreografies. Actuacions de salsa, tango, rock&roll i, per acabar, ball social. Servei de choripán i begudes.

Organitza: Casa Argentina de Tarragona

19.30 h, parc de Saavedra, La Terrasseta. Clown.

Organitzen: Ekinoci

Col·laboren: Tecletes i Rusc Produccions.

 

19.30 h, Rambla Nova, davant del monument a la sardana. Ballada de sardanes de la Mercè.

Organitza: Casal Tarragoní

 

20 h, pl. del Fòrum. Concert amb The Soul Man Quartet.

Organitzen: Pai Oli, Tabernae, Tarakon i Les Tres Bessones

 

20 h h, pl. Verdaguer. Joc de rol L’assassí de la pastanaga. El joc de L’assassí de la pastanaga arriba a la seva fi i cal premiar els guanyadors i guanyadores! Animeu-vos a ser-hi tots, assassins i víctimes! Més informació a www.facebook.com/pastanaga.tarragona. Pica-pica gratuït!

Organitza: Agrupament Escolta i Guia Xaloc

 

20.30 h, església de Sant Miquel del Pla, c. de Sant Miquel, 2. Concert de cant coral amb l’Associació Cor Ciutat de Tarragona.

Organitza: Associació Cor Ciutat de Tarragona

 

20.30 h, Sala Trono, c. de Misser Sitges, 10. La Herreria. Tablao Flamenco. Escoltar les cordes d’una guitarra , escoltar un quejío, unes palmes o un silenci… Els silencis del flamenc!!! Direcció: Jesús Blanco. Venda d’entrades: taquilla@salatrono.com – 977 222 014. Preu: 16 €; 12 € amb el carnet d’Amic de la Sala Trono. Durada: 60 minuts.

Organitza: Sala Trono

 

21 h, parc de Saavedra, La Terrasseta. Sopar a la fresca a preus populars. Menjar japonès Ikkui i Food Truck La Cuineta.

Organitza: Ekinoci

Col·laboren: Tecletes, Rusc Produccions, Ikkuii i Food Truck La Cuineta

 

22 h, Tarraco Arena Plaça. Festival Imagina’t presenta Abraham Mateo en concert. Amb només 17 anys, ha publicat ja tres discos que han rebut una acollida espectacular entre el públic de menys edat i és tota una promesa del pop estatal. La seva presència a les xarxes socials és enorme, amb milions de seguidors a Facebook, Twitter i Instagram. Un jove valor que dia a dia es fa més potent. Venda d’entrades: a partir de 22 €, a www.tap.cat.

 

22 h, des de la pl. de la Mitja Lluna. El Correfoc de Santa Tecla. Cada any, l’última nit de festes s’omple de les espurnes i els trons de carretilles i sortidors. Enguany les forces de l’infern estaran representades pels grups Ball de Diables de Vilanova, Dimonis d’Alaró (Mallorca), Ball de Diables de Reus, Ball de Diables de Tarragona, Colla Diables Voramar del Serrallo, Drac del Morell, Virgília de Torredembarra, Drac de Tarragona, Bou de Tarragona, Víbria de Tarragona i Griu de Tarragona.

 

Recorregut: pl. de la Mitja Lluna, c. Unió, pujada per la Rambla Nova fins al c. Adrià per un lateral, baixada per la Rambla Nova per l’altre lateral a l’alçada del c. Sant Agustí fins a l’estàtua dels despullats.

 

Tot seguit, a la Rambla Nova, al voltant de l’estàtua dels despullats. Eixordadores carretillades finals.

 

Un cop acabat el Correfoc, des de l’estàtua dels despullats. Sorollosa i espurnejant traca per la Pirotècnia Valenciana de Llanera de Ranes (Costera), amb el final de terratrèmol acompanyat de l’emocionant Visca Santa Tecla! i de la façana pirotècnica que s’enlaira des de l’esquena de l’estàtua de Roger de Llúria al mateix Balcó del Mediterrani.

 

TOTHOM A CÓRRER LA TRACA PER ACOMIADAR SANTA TECLA!!!

 

22 h, La Casa del Vermut, pl. del Rei. Rumba catalana.

Organitza: La Casa del Vermut

 

23 h, restaurant El Complet, c. Natzaret i pl. Mossèn Salvador Ramon i Vinyes. Música en directe i activitats diverses fins a les 3 h.

 

23 h, Bar Mala*Bar, c. de l’Enrajolat. Concert amb Floripa 4.20 (rock-surf / Brasil) i Oscárboles (cantautor / TGN).

Organitza: Bar Mala*Bar

Patrocina: San Miguel

 

23 h, parc de Saavedra, La Terrasseta. DJ Lupe (soul, ska, 60s / Lleida). Amant de la música negra, l’ska clàssic i els hits dels 60, els 80, el rock&roll, el ie-ie i fins i tot el mambo, el swing i el balkan, DJ Lupe garanteix una estona ben moguda i per a tots els gustos! El millor espai per fer-hi la penúltima abans no acabi aquesta Santa Tecla.

Organitza: Ekinoci

 

23.45 h, Sala de Festes 24, c. Major, 24. Danny Kendall & Friends Originals Sessions. La millor música dels 80 i els 90.

 

24 h, Pub Highland, Rambla Vella, 9. Fashion Night. Desfilades de la nova temporada de la mà de M. Estilistes.

 

24 h, Sala El Cau, c. Trinquet Vell, 2. Volem més festa. Els millors hits del 2016.

 


I després de Santa Tecla…

 

 

Diumenge 25 de setembre

 

9.30 h, Moll de Costa. VIII Marxa BTT Memorial Josep Lluís Navarro. Informació i inscripcions a www.clubciclistatarragona.cat i info@clubciclistatarragona.cat.

Organitza: Club Ciclista Tarragona

 

10.30 h, jardins del Camp de Mart. 1r Trofeu Xiquets de Tarragona de Bitlles Catalanes. Diuen que al segle I aC els romans ja van popularitzar diferents variants d’aquest tradicional i popular joc.

Organitza: Xiquets de Tarragona

 

12 h, Raffa Gelati, pl. Verdaguer, 1. Vermut musical amb Camilo Rey. Clàssics del jazz.

Organitza: Raffa Gelati

 

19 h, Cafè La Cantonada, c. Fortuny, 24. Presentació del fanzín Junkie Python a càrrec d’alguns dels autors. Acompanyarà musicalment la presentació el Laboratorio de Beats del Mediterráneo.

Organitza: Cafè La Cantonada

 

19 h, Sala Trono, c. de Misser Sitges, 10. La Herreria. Tablao Flamenco. Escoltar les cordes d’una guitarra , escoltar un quejío, unes palmes o un silenci… Els silencis del flamenc!!! Direcció: Jesús Blanco. Venda d’entrades: taquilla@salatrono.com – 977 222 014. Preu: 16 €; 12 € amb el carnet d’Amic de la Sala Trono. Durada: 60 minuts.

Organitza: Sala Trono

 

 

Dimecres 28 de setembre

 

19 h, sala d’actes dels Serveis Territorials de Cultura, c. Major, 14. Xerrada col·loqui “Cinc anys de llegendes urbanes a Tarragona”. Entrada gratuïta.

Coorganitzen: Conselleria de Joventut de l’Ajuntament de Tarragona, Biblioteca Pública de Tarragona, Escola de Lletres de Tarragona i Arxiu de Folklore de la URV

 

 

Altres activitats

 

Del 12 al 25 de setembre. L’Associació de Restauradors de l’Eixample de Tarragona Art(e) ens presenta les jornades gastronòmiques Chartreuse a Taula, un seguit de plats, tastos, pastissos i gelats amb el tradicional licor tarragoní com a recurs creatiu.

Col·labora: Chartreuse Difusión

 


Les exposicions

 

Palau Municipal, Pati del Rei Jaume I, pl. de la Font, 1 i Antic Ajuntament, c. Major, 39. “Dones castelleres: 13 mirades”, dels fotògrafs Ariadna Brunet, Antoni Coll, Mireia Comas, Laia Díaz, David Oliete, Josep Pont, Laura Rodríguez, Jean Segovia, Marc Serarols, Rodrigo Sicilia, Laia Solanellas, Jon TC i Pere Toda. Obert diàriament fins al 2 d’octubre.

 

Casa de la Festa, Via Augusta, 4. “La Festa als Ulls d’Antonio Nodar”. Dijous i divendres, de 10 a 13 h; dissabte, d’11 a 14 h i de 17 a 20 h; diumenge, d’11a 14 h. Des del 13 d’agost.

 

Vestíbul de l’Antiga Audiència, pl. del Pallol, 3. “Records de trenta anys… i molts més! dels Grallers Tocaferro”. Del 15 al 30 de setembre.

 

Teatre Tarragona, Rambla Nova, 11. Santa Tinta, el Seguici d’aquell home”, il·lustracions de Josep Blanch. De l’11 al 24 de setembre.

 

Espai Turisme, c. Major, 37. “Torres… humanes?”. Obert de dilluns a dissabte, de 10 a 20 h; diumenge, de 10 a 14 h. Fins al 30 de setembre.

 

Arxiu de Tarragona, Espai Tabacalera, Magatzem 2, av. Vidal i Barraquer, s/n. “El barraquisme a Tarragona fa cinquanta anys”. De dilluns a divendres, de 8.30 a 14.30 h. Fins al 4 d’octubre.

 

Casa Canals, Fundació Fòrum, c. d’en Granada. 11. “Exposició de Josep Maria Ribas i Prous”. Fins al 25 de setembre.

 

Museu d’Art Modern de la Diputació de Tarragona, c. Santa Anna, 8. “Plural femení. Dones artistes de les comarques de Tarragona”.

 

Museu Nacional Arqueològic de Tarragona, pl. del Rei, 5. “La moneda en època d’August”. Feiners, de 9.30 a 20.30 h; festius, de 10 a 14 h.

 

Museu Nacional Arqueològic de Tarragona, pl. del Rei, 5. “Re-descobrint Centcelles”. Feiners, de 9.30 a 20.30 h; festius, de 10 a 14 h. Fins al 8 de gener del 2017.

 

CaixaForum Tarragona, c. Cristòfor Colom, 2. “L’art mochica de l’antic Perú”. Històries, creences, mites i rituals de l’art mil·lenari que va explicar el món abans que els inques. De 10 a 20 h. Fins al 2 d’octubre.

 

Museu Bíblic Tarraconense, sala d’exposicions temporals, c. de les Coques, 1. “Aqua Sacra: càntirs i tradició. III edició”. De 10 a 13 h i de 19 a 21 h. 22, 23 i 24 de setembre.

 

Tinglado 1 del Moll de Costa. “Almar”, fotografies de David Callau. De dimarts a dissabte, de 10 a 13 h i de 16 a 19 h; diumenge i festius, d’11 a 14 h. Fins al 23 d’octubre.

 

Tinglado 2 del Moll de Costa. “Banderes al vent”, d’Àlvar Calvet. De dimarts a dissabte, de 10 a 13 h i de 16 a 19 h; diumenge i festius, d’11 a 14 h. Fins al 30 de setembre.

 

Cap & Cua Tapes, c. Lleida, 6. “Souls & Colours”, d’Anna Julián. De 10 a 23.30 h. Fins al 16 d’octubre.

 

Ateneu de Tarragona, c. Sant Magí, 4. “7a mostra artística i literària de socis de l’Ateneu de Tarragona”. Fins al 2 d’octubre.

 

Subdelegació de Defensa a Tarragona, Rambla Vella. “Salvando vidas en Vietnam. 1966-1971. 50 aniversario. De dilluns a divendres, de 9 a 14 h; dissabte, de 10.30 a 13.30 h. Fins al 14 d’octubre.

 

Fotografia i festa

 

La Festa als Ulls

 

Un any més, el projecte La Festa als Ulls, liderat per Pep Escoda, convida un fotògraf de fora de la ciutat a submergir-se en la intensitat teclera i a viure-la a través de la seva càmera. En aquesta edició el convidat és Oriol Segon (oriolsegontorra.com), nascut a Manresa el 1981 i autor de l’assaig fotogràfic Young Patriots, un treball que ha rebut diversos premis i que s’ha exposat en festivals de gran ressò. La seva mirada documental, enfocada en la fragilitat i la vulnerabilitat humanes, de ben segur que captarà moments de la festa que probablement no haguem vist mai i que descobrirem el 2017. A més, La Festa als Ulls estrena un espai web en què trobareu els treballs de tots els fotògrafs participants fins ara: lafestaalssulls.tarragona.cat.

 

La Fotògrafa Convidada

 

Cada mes Tarragona Cultura convida un fotògraf a mostrar, a la xarxa social Instagram, la seva visió de la cultura. Durant el mes de setembre l’iger convidada és Elena Gavaldà (@elenagavalda), a qui hem demanat que ens expliqui, visualment, com viu ella les festes i que ens n’ensenyi, esclar, el seu cantó més lluminós. Totes les imatges les podreu veure a instagram.com/tgncultura.

 

Concurs Estén la teva samarreta!

 

Un any més l’Ajuntament de Tarragona proposa que els ciutadans estenguin la samarreta festiva que han fet per a aquest 2016 a la plaça del Rei i que, a partir de les 17 h del dia 21 de setembre, participin en la votació popular per escollir la que els agradi més. Poden ser samarretes editades tant per una entitat, com per una colla d’amics, com per persones individuals. L’únic requisit és que siguin samarretes elaborades a propòsit de les festes, i el tema és lliure.

 

Per inscriure’s al concurs, cal que els participants presentin un exemplar de la seva samarreta entre el 13 i el 20 de setembre a l’Antiga Audiència. Vegeu el detall de les bases i els premis a santatecla.tarragona.cat.

 

Busca el Tarracvs per Santa Tecla!

 

Enguany el Tarracvs viurà les festes de Santa Tecla com un tarragoní més. Si el trobes participant en algun acte de les festes, et fas una selfie amb ell i el comparteixes a les xarxes socials amb l’etiqueta #TarracusaStaTecla, entraràs en el sorteig d’una entrada doble per a la cerimònia inaugural dels Jocs Mediterranis Tarragona 2017. Aquesta Santa Tecla, busca el Tarracvs!

 

L’equip de Voluntaris 2017 col·labora en les festes de Santa Tecla

 

Tu també pots fer-te voluntari dels Jocs Mediterranis i formar part d’aquesta oportunitat única. Inscriu-te a www.tarragona2017.cat/fes-te-voluntari. Jocs Mediterranis Tarragona 2017. Preparats per fer història!

 

 

Informació

 

Estand de Festes, vestíbul del Teatre Tarragona, Rambla Nova, 11.

L’estand és el principal punt d’informació durant tots els dies de festa major i el lloc on trobareu el programa de les festes i tot el marxandatge de Santa Tecla. Diàriament, de l’11 al 23 de setembre, de 10 a 14 h i de 17 a 21 h; el 24 de setembre, de 10 a 14 h.

 

Casa de la Festa, Via Augusta, 4.

Podeu visitar gratuïtament el nostre Seguici i endinsar-vos en la festa gran de Tarragona. Els dies 10, 11, 17 i 18 de setembre, a les 12 h i ha visites guiades gratuïtes. Horari: divendres, de 10 a 13 h; dissabte, d’11 a 14 h i de 17 a 20 h; diumenge, d’11 a 14 h. Per raons operatives, la Casa de la Festa romandrà tancada els dies 23 i 24 de setembre.

 

Recintes del Museu d’Història de Tarragona

 

Durant les festes de Santa Tecla l’entrada als recintes del Museu d’Història de Tarragona serà gratuïta en el seu horari habitual els dies 20 i 22, i el dia 23 en horari de matí.

 

 

 

La botiga de les festes

 

Podeu adquirir tot el material de les festes a l’estand de la Rambla Nova, instal·lat al vestíbul del Teatre Tarragona: la samarreta, els mocadors, la motxilla, el sac…, i tot allò que editen els membres de les entitats festives de la nostra ciutat. Trobareu tota la informació en aquest enllaç:

http://www.tarragona.cat/cultura/festes-i-cultura-popular/santa-tecla/marxandatge

 

 

 

Informació de servei

 

Transport públic

 

Per Santa Tecla t’ho posem fàcil. Consulta la programació especial d’autobusos al web www.emtanemambtu.cat.

 

 

Consum responsable

 

Per gaudir d’una festa de Santa Tecla més saludable:

  • Us recomanem el consum moderat i responsable de begudes alcohòliques.
  • Si teniu previst prendre begudes alcohòliques, procureu menjar abans.
  • Si heu de conduir, val més que no begueu alcohol, ja que altera seriosament les facultats necessàries per a la conducció.
  • Recordeu que la beguda típica de Tarragona és d’alta graduació, 43 i 55 graus d’alcohol (una cervesa conté entre 5 i 9 graus d’alcohol).

 

Respecta’m

Prevenció de conductes sexistes. Perquè TOTHOM gaudeixi de les festes:

Només el sí és sí

La meva manera de vestir no és excusa

Beure massa no és excusa

Estem estrets però no em toquis

 

 

Festa per a Tothom

 

El dissabte 17 de setembre, a les 13 h, al Balcó del Mediterrani, tindrà lloc la ja tradicional recepció de participants, enguany amb diverses aportacions des de la cultura tradicional. Gràcies al suport de l’ONCE, el programa es pot trobar en braille a l’estand de Festes de la Rambla Nova i a la seu de l’ONCE. També és accessible el web santatecla.tarragona.cat. Patrocina: Dow Chemical Col·laboren: ONCE, STS Assistencial, Raffa Gelati i Portants dels Nanos Nous