La Creu Roja simula un salvament amb quatre víctimes a la platja Llarga

L’accident simulat ha estat un incendi dins d’una embarcació que es trobava varada a prop de la costa

Per . Actualitzat el

La platja Llarga de Roda de Berà s’ha tornat a convertir aquest migdia en l’escenari escollit per l’equip de Creu Roja per realitzar el seu simulacre marítim anual.

La finalitat d’aquesta acció és mostrar davant els usuaris de les platges la seva professionalitat i la seva preparació davant situacions de risc límit, i ensenyar el funcionament dels equips d’assistència immediata que tenen a la seva disposició per salvar la vida de qualsevol banyista que estigui en perill. També és un bon exercici d’entrenament per posar en pràctica els seus coneixements.

 

L’accident simulat ha estat un incendi dins d’una embarcació que es trobava varada, propera a la costa, amb quatre persones a bord. Les víctimes, quatre dones, han començat a demanar ajuda al personal de vigilància, salvament i socorrisme, els qui han acudit al seu auxili per tal de treure-les de l’aigua. D’entre les víctimes tres d’elles es trobaven en situació de distress aquàtic, amb dificultats per sortir de l’aigua, per un mareig, un dolor muscular o bé per cansament. Dos socorristes han acudit nedant des de terra, i han arribat al lloc dels fets una embarcació i una moto aquàtica, la qual ha aconseguit evacuar a les tres víctimes més lleus.

 

La quarta, qui havia patit un petit traumatisme, ha estat evacuada per l’embarcació de Creu Roja, on prèviament se la ha immobilitzat amb la taula espinal i el collarí cervical en previsió d’una possible lesió medul·lar. Un cop evacuada a la sorra, els serveis de terra i l’equip de l’ambulància, que ja s’havia desplaçat fins allà, l’ha immobilitzat correctament i l’ha traslladat a l’hospital més proper.

 

El simulacre ha estat narrat en castellà i en anglès per Mikel Díaz, davant d’un públic molt nombrós, per tal que tots els usuaris de les platges poguessin seguir els passos que els professionals han anat donant en tot moment.

 

Durant l’activitat hi han estat presents l’alcalde, Pere Virgili; Teresa Ferré, regidora de Cultura; i Manel González, regidor de Joventut, acompanyats per Manuel Holgado, coordinador de l’equip de Creu Roja de Roda de Berà; i per Assumpció Soler, presidenta de l’Assemblea Comarcal Creu Roja Baix Penedès.

 

L’equip de Creu Roja a Roda de Berà

Les tasques de prevenció, vigilància, salvament i socorrisme a les platges de Roda de Berà és efectuat per un equip professional de Creu Roja format per catorze socorristes titulats. Porten a terme serveis vinculats a les activitats de platja segons els protocols establerts, com l’ajuda als discapacitats, l’ajuda a nens perduts amb el lliurament de polseres identificatives, i l’ajuda a persones amb mobilitat reduïda a través de la cadira amfíbia, que els permet gaudir del bany còmodament.
Disposen dels recursos materials necessaris per portar a terme la seva tasca, entre ells una ambulància de suport vital bàsic equipada amb tot l’imprescindible per realitzar accions de trasllat i evacuació dels usuaris de les platges si fos necessari després d’un salvament; quatre desfibril·ladors portàtils, tres cadires amfíbies ubicades als llocs centrals de socors de les platges Llarga, Daurada i la Pelliseta, una moto aquàtica de rescat, dues embarcacions i un kayak.

 

Per tal de cobrir totes les platges es distribueixen tres casetes de socorrisme i primeres cures a les platges Llarga, Costa Daurada i Punta d’en Guineu; dues torres altes a la platja Llarga, límit amb Creixell; i a la platja Costa Daurada, a prop del Port; i dues casetes-torre elevades amb habitació per a cures a la platja de la Pelliseta i a la platja Llarga.
Creu Roja ofereix el servei de vigilància, control i primeres cures, recordem, amb una hora més de servei, de dilluns a diumenge de deu del matí a set de la tarda, de forma ininterrompuda a totes les platges.