Es presenta el programa de Santa Tecla

La força de la vinculació ciutadana i la rellevància de la tradició defineixen la festa major de la ciutat

Per . Actualitzat el

Avui s’ha presentat el programa d’actes de la Festa Major de Santa Tecla 2016. Un any més, la tradició torna a estar envoltada d’actes ja emblemàtics, música i concerts i propostes d’entitats que són les que sumen i fan més gran la nostra festa. Enguany aquests deu dies, del 15 al 24 de setembre, tindran com a protagonista el Nano Capità, imatge del cartell d’enguany, però també dels aniversaris als que retrem homenatge, com són el del Retaule de Santa Tecla, veurem retorns com el de la plaça Friki i sentirem ressonar els grans noms musicals d’aquí i de fora.

LA SANTA TECLA TRADICIONAL

Com no pot ser d’una altra manera, la tradició torna a tenir un pes essencial dins d’aquestes festes, referents a Catalunya i que compta amb les distincions més destacades del país des de fa ja 20 anys. Aquest 2016 el protagonista indiscutible d’aquesta part del programa és el Retaule de Santa Tecla, que enguany celebra el seu 25è aniversari i que es vestirà de gala la nit del 20 de setembre i vindrà acompanyat per primera vegada per una versió simfònica adaptada i dirigida per Francesc Cassú i interpretada per la Furius Music Orquestra.

L’Esbart Santa Tecla, seguint la celebració del 25è aniversari del Retaule com autors que en son, serà enguany l’organitzador de la Mostra de Folklore Viu. Una mostra amb un format i uns continguts diferents i especials. Es tracta d’una selecta tria de danses i sons lligats a l’univers i omnipresent tema de la mort que sens dubte sorprendran. La Mostra de Folklore Viu, que arriba enguany a la seva 34a edició, tindrà lloc el dissabte 17.

Però no només el Retaule està d’aniversari aquesta Santa Tecla. També la Cucafera recentment restaurada celebra el seu 25è aniversari i els Nanos Vells celebraran la primera Santa Tecla amb els seus vestits nous, uns vestits que caldrà lluir-los com cal durant aquestes festes.

LA SANTA TECLA CASTELLERA

Un any més Santa Tecla tornarà a celebrar la seves tres diades castelleres, que sens dubte, en any de Concurs de Castells com aquest, serviran de magnífic entrenament per a les colles. La Diada del primer diumenge tornarà a comptar amb dues colles de la ciutat i dues convidades (Xiquets de Tarragona, Colla Jove Xiquets de Tarragona, Colla Vella Xiquets de Valls i Castellers de Vilafranca). A aquesta diada la seguiran la Diada castellera de Santa Tecla i els Pilars Caminant de la Mercè.

Però la Santa Tecla castellera va molt més enllà de les tres diades. Altres iniciatives a l’entorn del fet casteller i que s’emmarquen dins la Biennal de Castells omplen el programa d’enguany. Entre elles destaquen l’estrena del documental casteller De les Cols a la TAP, un primer documental de la productora ‘Faixa Apart’ centrat en l’evolució del fet casteller a Tarragona a partir de les colles de la ciutat.

L’altre cita ineludible pels amants dels castells és l’exposició Dones castelleres: 13 mirades. Imatges de 13 fotògrafs que han fixat els seus objectius en nenes, joves i dones que formen part de colles castelleres de diversos indrets del nostre territori i que ara esdevenen protagonistes d’una mostra que vol ser plural i posar en evidència la importància de la dona en relació amb l’excel·lent estat de forma del món casteller actual. Es podrà veure al Pati Jaume I a partir del 17 de setembre.

LA SANTA TECLA EN NOMS

Tres joves tarragonins tindran el privilegi de ser els pregoners d’aquesta Santa Tecla 2016. Dani Guerrero, Clara Sanz i Pau García enguany fan 18 anys i han sabut destacar en l’àmbit educatiu, ja que han estat seleccionats d’entre els cinquanta millors estudiants de l’estat espanyol, per a participar de les Beques Europa. Ara, a banda de la Beca Europa, viuran aquesta Santa Tecla com a pregoners.

I pel que fa al Perpetuador, enguany recau en la Comissió Assessora sobre el Seguici Popular amb motiu dels seus 25 anys de vida. La Comissió Assessora és un espai de representativitat festiva, política i ciutadana que aplica, avalua i assessora sobre tot allò que s’esdevé en el nostre àmbit festiu. Enguany la ciutat ret homenatge a les moltes persones que al llarg d’aquests 25 anys han format part de la Comissió com ara Francesc Barriach Molas, Josep Maria Sabaté Bosch i Salvador Fà Vallverdú. Sens dubte la seva contribució ha estat cabdal per a la bona salut del nostre Seguici Popular.

Per segon any consecutiu, destacarà la figura del banderer d’Anada i Tornada d’Ofici, que enguany recau en tres membres emblemàtics del Drac de Sant Roc, Paqui Cantos, Jaume Ollé i Ferran Ventura. L’any passat, per acord de la Comissió Assessora sobre el Seguici Popular, es va iniciar la recuperació d’aquesta figura. Cada any, les entitats del Seguici, per estricte ordre de carrer, són les encarregades de proposar qui ocuparà aquesta figura de les festes. El Drac de Sant Roc ha escollit enguany aquests tres destacats membres de l’entitat en un reconeixement al seu compromís amb la cultura popular. Paqui, Jaume i Ferran formen part del Drac de Sant Roc des de l’any 1985 i han estat actius recuperadors d’aquesta bèstia del Seguici Popular tarragoní.

LA SANTA TECLA D’ESPECTACLE

I per Santa Tecla, com no podia ser d’una altra manera, també es podrà gaudir de tot tipus d’espectacles i músiques d’aquí i de fora, per a totes les edats i per a tot tipus de gustos. Love of Lesbian i Manel posaran el toc musical al Teatre Auditori del Camp de Mart els dies 17 i 19 en el marc del Festival d’Estiu. Com és tradició, la plaça de la Font serà l’escenari estrella per les propostes més fresques i gratuïtes com ara els concerts de El son de la Chama i Aspencat la nit del 16.

El dia següent la música continua a la plaça aquest cop amb  el directe dels Lax’n’busto i la Terrasseta de Preixens. Enguany els Lax’n ens vénen a presentar la gira commemorativa dels seus trenta anys de trajectòria, #lax30, un recorregut per les seves moltes cançonsque amb el temps han esdevingut himnes populars. Les revetlles més tecleres també les ballarem a la plaça de la Font la nit del 22 al 23 amb les orquestres Centauro i Muntband.

Un any més l’Espai Barraques envairà el passeig de les Palmeres durant tres dies amb les propostes més fresques adreçades a tot tipus de públic. De la mà de diversos col·lectius de la ciutat, enguany Barraques ens oferirà propostes musicals com ara el concert dels tarragonins Roba estesa, la música dels Pirats Sound Sistema o dels Extracto de Lúpulo entre d’ altres.

El Parc Saavedra es convertirà enguany en La Terrasseta de Santa Tecla, on durant tots els dies de festa on cinema, circ, gastronomia i especialment bona música s’aniran succeint amb propostes ben atractives com ara l’actuació de Cultrum i Maroontown el dia 16 o el concert del tarragoní Espaldamaceta el dimarts 20.

Després d’un any de pausa, torna la plaça més divertida de santa Tecla. Torna la plaça Friki, i ho fa de la millor manera possible. Tres dies d’humor, acrobàcies i màgia a la plaça de l’Antic Escorxador de la mà de tres grandíssims artistes com són Dave Wonderthing (Madrid) que ens endinsarà en el món de l’escapisme a través del suspens i l’humor, el Romperécords (Mèxic), un artista que ha exposat les seves gestes davant de milers de persones en festivals de teatre, circ i arts de carrer d’arreu d’Europa i l’Amèrica Llatina; i Brunitus (Argentina), que ens transportarà al seu univers de secrtes, personatges i històris fantàstiques.

Un dels espectacles que sens dubte recordarem de les festes d’aquest 2016 serà el concert de Santa Tecla de la Banda Simfònica Unió Musical de Tarragona. Seguint amb el projecte iniciat els anteriors anys de conjugar les festes de carrer, les tradicions i les músiques populars, la Banda, sota la direcció del mestre Òscar Miguel Losada, ens presenta un concert molt especial, diferent i emotiu, amb la col·laboració de les colles locals de grallers La Virolla i Els Bordons i amb la presència de dos músics de luxe, els dolçainers solistes Xavier Richart i Cristina Martí, dos autèntics referents dins del món de la dolçaina i de la música tradicional; així com l’estrena de dues peces més.