Els veïns de la Part Alta acusen l’Ajuntament de fomentar que no es recicli

Proposen el porta a porta com a alternativa a les papereres mòbils

Per . Actualitzat el

«Estan potenciant acabar amb el reciclatge», afirma el president de l’Associació de Veïns de la Part Alta, el Manel Rovira. Està indignat pel tracte que rep el barri per part de l’Ajuntament. «La Part Alta hauria de ser la nineta dels ulls de la ciutat. Heu vist la gent que hi passa aquests dies d’estiu?», pregunta fent referència a la munió de turistes i tarragonins que aprofiten les vacances i els actes festius per visitar el centre històric de Tarragona.

Però lluny de convertir-se en la nineta dels ulls del consistori, des de l’arribada a l’Ajuntament de Ballesteros fins ara, reciclar a la Part Alta ha esdevingut més complicat. S’han eliminat illes de contenidors de les cinc fraccions al·legant les dificultats dels camions per passar pels carrers estrets del centre històric. I s’han col·locat papereres mòbils només de resta de dos quarts de vuit de la tarda a deu de la nit. Aquestes mesures ha tingut dos efectes negatius: molts veïns no reciclen i una minoria molt visible tira les escombraries als espais de les papereres mòbils però fora d’hora.

«Si ho tens a mà, recicles, si no, som pocs que fem l’esforç d’anar fins a les illes de contenidors tenint les papereres al costat de casa», admet el president de l’entitat veïnal fart de demanar que es posi solució a aquest i altres problemes del barri com l’elevat nombre de vehicles no autoritzats que hi circulen.

El porta a porta, una possible solució

El sistema de recollida d’escombraries porta a porta es va implantar per primer cop a Catalunya l’any 2000. Des de llavors, ja són més de 100 els municipis que l’utilitzen de forma parcial o completa. L’efectivitat d’aquest mètode està més que contrastada i els municipis que l’utilitzen tenen les millors xifres de reciclatge del país.

Girona ha anunciat que implantarà el porta a porta a la Vall de Sant Daniel a principis de l’any que ve. Una iniciativa que podria servir per encoratjar la regidoria de Medi Ambient i Neteja de Tarragona a afrontar un problema que tendeix a agreujar-se amb el pas dels anys. Si bé és cert que el barri gironí, amb menys de 700 habitants, és més petit que la Part Alta, on viuen unes 4.200 persones, només cal donar un cop d’ull al cens de municipis que ja fa anys que fan el porta a porta per veure que és molt viable aplicar-lo al centre històric de la nostra ciutat. Per exemple, l’Arboç l’aplica als més de 5.500 habitants que té des del 2010. Com també ho fan municipis molt més poblats que la Part Alta: Sant Sadurní d’Anoia (més de 12.500 habitants), Canet de Mar (més de 14.000 habitants) i Palau-Solità i Plegamans (més de 14.400 habitants).

Els veïns de la Part Alta han demanat que s’implanti aquest sistema al barri tarragoní en més d’una ocasió. Segons el seu president, la resposta del consistori ha estat que «no pot ser».

El mateix cost que el sistema actual

Un estudi realitzat per la Fundació ENT el 2013 demostra que els costos del porta a porta són, de mitjana, similars als del sistema de recollida en contenidors en àrea de vorera. Segons el document, realitzat a partir de dades reals de 81 municipis catalans de fins a 20.000 habitants, la recollida en contenidor té un cost mitjà de 69,47 euros per habitant i any mentre que el porta a porta costa una mitjana de 68,40 euros per habitant i any. També s’aprecia un cert abaratiment quan major és l’índex de recollida selectiva. En les recollides porta a porta, un major cost de recollida queda compensat per un menor cost de tractament i per uns majors ingressos, a més d’aconseguir majors índexs de recollida selectiva, d’entre el 65 i el 85%. A més, la generació de residus és un 13% inferior a la del sistema convencional de contenidor.

En la presentació d’aquestes dades, el director de l’Agència de Residus de Catalunya, Josep Maria Tost, ja va recordar que «aquest tipus de recollida selectiva funciona arreu d’Europa en municipis de més de 100.000 habitants sense cap problema». Una afirmació que contrasta amb el «no pot ser» de l’Ajuntament de Tarragona als veïns.

Les sancions són necessàriesincivisme-escombraries

Veïns i visitants de la Part Alta es queixen en veure bosses d’escombraries al carrer a qualsevol hora del dia. L’Ajuntament adverteix que sancionarà a qui llenci les escombraries a la via pública. Però quan preguntem per les multes que s’han interposat, ens adonem que no s’està castigant els veïns que dia rere dia cometen actes incívics al seu carrer.

Des de l’entitat veïnal es demana més control i que es castigui els veïns que deixen les escombraries al carrer. El sistema porta a porta, a banda de ser més còmode pels veïns i rendible pel consistori, ofereix més control de qui llença la brossa quan toca i qui no. D’aquesta manera s’evitarien excuses tan emprades per l’Administració com «és molt difícil enxampar l’incívic in fraganti».

La solució del consistori

En el torn de preguntes de la roda de premsa de presentació dels contenidors de reciclatge destinats a les festes de Sant Magí i Santa Tecla, la consellera de Medi Ambient va admetre que els nous bujols podrien servir de prova pilot per resoldre el problema de la Part Alta. De manera més o menys improvitzada, es va comprometre a estudiar-ho. La realitat però és que, a dos dies per acabar les festes de Sant Magí, les flamants illes de contenidors de cinc fraccions que s’havien de repartir pels punts amb més concentració de gent han brillat per la seva ausència i, si se n’han ubicat, han sigut de forma incompleta.

Tot i aquesta distància entre la realitat i l’anunci de la roda de premsa, quan des d’aquest mitjà demanem a la conselleria de Medi Ambient si es planteja un porta a porta a la Part Alta, la resposta és que «no es preveu» i que «per les festes de Sant Magí s’instal·len aquests contenidors com a prova i també es farà per Santa Tecla als principals punts de la festa i s’estudiarà si és possible allargar-ho tot l’any».