El dispositiu de la Baixada de l’Aigua de Sant Magí ja està en marxa

L’Ajuntament cobrirà tot el recorregut de la Baixada per la Part Alta de sorra per evitar que cavalls i cavalleries patinin

Per . Actualitzat el

El proper dimarts 17 d’agost, es tornarà a complir la tradició de la Baixada de l’Aigua de Sant Magí. Un ritual que es manté intacte des de 1994 i això ho fan possible els Portants de l’Aigua de Sant Magí, l’Ajuntament de Tarragona i l’Empresa Municipal Mixta d’Aigües de Tarragona.

 

Els 4.000 litres d’aigua que cada any es reparteixen dins del càntirs i ampolles al Portal del Carro arriben cada 18 d’agost a Tarragona després que un col·lectiu de tarragonins -els Portants de l’Aigua de Sant Magí- recuperessin un costum antic que mantenen any rere any. Les cubes d’Ematsa fan cada agost el mateix recorregut que els Portants, tot i que el seu trajecte passa més desapercebut.

 

La tradició explica que Sant Magí va fer brollar aigua on ara s’alça el santuari de la Brufaganya, a la Conca de Barberà, perseguit pels soldats romans assedegats, fet que va provocar el naixement del riu Gaià. Portants i Ematsa comparteixen la mateixa finalitat: portar aigua als tarragonins. Però, a més a més, l’empresa d’aigües vetlla perquè l’aigua sigui apte pel consum de boca.

 

El paper d’Ematsa en l’aigua de Sant Magí és el de vetllar per la logística i garantir la qualitat de l’aigua. En tot el dispositiu hi intervenen 18 persones, tant del Laboratori com operaris que s’encarreguen de la logística de la baixada. D’aquests 18, quatre cada any fan el pelegrinatge a Sant Magí Lluny, acompanyen als Portants i s’encarreguen -d’entre altres coses- d’instal·lar una bomba d’aigua per refrescar els cavalls. Uns camions de l’empresa d’aigües també són els encarregats de transportar els 4.000 litres d’aigua de la font situada a la Capella de les Fonts en honor al sant fins a Tarragona. Ematsa té dos dipòsits d’aigua on emmagatzema l’aigua. Un cop arriba a Tarragona, Ematsa tracta i analitza l’aigua per garantir que sigui apta pel consum de boca. Posteriorment, l’aigua s’aboca a un dipòsit que hi ha al Portal del Carro i, de nou, Ematsa comprova que tot continua sent correcte. És després d’aquesta darrera verificació que s’omplen els càntirs i les ampolles tan tradicionals i que es posen a la venta un cop la comitiva dels Portants arriben la tarda del 18 d’agost al Portal del Carro. Un recorregut ple de simbolisme que acaba convertint-se en un dels actes primordials del programa de Sant Magí.

 

Segellar els embornals i escampar sorra per evitar relliscades

L’Ajuntament de Tarragona i Ematsa tenen un altre paper destacat en la ruta dels Portants. Prèviament a l’entrada dels Portants de l’Aigua a Tarragona, l’empresa d’aigües de Tarragona segellen els embornals perquè, posteriorment, es cobrirà tot el recorregut per la Part Alta de sorra per evitar que patinin els cavalls i les cavalleries. Aquesta mesura s’aplica per garantir les màximes mesures de seguretat per la gent, tant els Portants com els espectadors, així com els cavalls i les cavalleries, sobretot en tot pel recorregut de la Part Alta. Un cop s’acaba la desfilada dels cavalls, els equips de neteja arrepleguen la sorra i els operaris d’Ematsa, de nou, destapen els embornals.