Prop d’11.000 avisos per prevenir conductes de risc a la platja

Des de principis d’estiu fins a finals de juliol, la Creu Roja ha realitzat 3.468 assistències sanitàries i 29 rescats a les platges tarragonines

Per . Actualitzat el

El Servei de Vigilància, Prevenció i Salvament de la Creu Roja a la demarcació de Tarragona ha donat 10.804 avisos i recomanacions a banyistes i embarcacions per prevenir conductes de risc a la platja entre principis d’estiu i finals de juliol.

A Tarragona, concretament, dels 10.804 avisos, 10.180 s’han fet a banyistes i 624 a embarcacions. Els motius més freqüents són dissuadir banyistes d’apropar-se a roques i espigons, de nedar fora de la zona de bany o de continuar l’aigua si se es troben molt cansats. També es donen avisos a embarcacions o a practicants d’esports aquàtics, perquè no entrin a la zona de bany, entre d’altres activitats de risc.
La prevenció és la principal prioritat de la Creu Roja a les 75 platges catalanes on compta amb servei de vigilància, que corresponen a una vintena de municipis costaners de les demarcacions de Tarragona, Barcelona i Girona. En aquestes platges, hi treballa diàriament un equip de 182 socorristes. En la major part de casos, el servei de vigilància es va iniciar durant la segona quinzena de juny i acabarà entre finals d’agost i mitjans de setembre.

Fins al moment, l’equip de socorrisme de la Creu Roja Tarragona ha fet un total de 3.468 assistències sanitàries, principalment per traumatismes (ferides incisives, erosives, contusions, luxacions, distensions, possibles fractures…) o per picades i al·lèrgies, principalment per meduses. Per traumatismes, s’han atès un total de 922 persones i, per picades de medusa 1.345. D’altra banda, pel que fa als rescats a la mar, se n’han fet 29 des de principis de temporada.

A més del servei de vigilància, prevenció i salvament, la Creu Roja a la demarcació també està reforçant les seves assistències socials a les platges i, en el que portem d’estiu, ja n’ha realitzat 290. En 198 casos, han estat per facilitar el bany a persones amb discapacitat. Amb aquesta finalitat, la Creu Roja compta amb la denominada cadira amfíbia, amb què els usuaris i usuàries es poden endinsar a l’aigua.

Consells a seguir a les platges
    Banya’t en zones habilitades.
    Evita entrar bruscament a l’aigua, sobretot després d’haver pres el sol o haver menjat.
 Evita banyar-te mentre estiguis fent la digestió. És recomanable esperar un temps aproximat de dues hores abans del bany.
    Surt immediatament de l’aigua si adverteixes algun símptoma estrany (calfreds, tremolors persistents, fatiga, mal de cap a la zona del clatell, picors, marejos, vertígens o rampes).
    No et tiris de cap en llocs de fons desconegut. Les capbussades a l’aigua són la causa del 6% de les lesions medul·lars arreu de l’Estat.
    Vigila en tot moment als infants, especialment els més petits.
    Respecta les banderes de senyalització a les platges.
 No intentis nedar en contra del corrent marí. En cas de ser arrossegat/da, neda paral·lelament a la costa i, una vegada surtis del corrent, neda cap a la riba.
    Evita banyar-te en zones de risc com en rius de gran cabal, en gorgs naturals o sota cascades d’aigua.
    En cas d’accident, si hi ha servei de vigilància i salvament a la zona, cal demanar ajuda al lloc de socors més proper. Si no hi ha servei de vigilància i salvament i, segons la gravetat de la situació, truca al telèfon d’emergències 112. Si la situació no és greu, acudeix al Centre de Salut més proper.