GALERIA D’IMATGES | Incendi de la Pobla de Montornès

Els Bombers estan amatents als possibles canvis de vent

Per . Actualitzat el

ACTUALITZACIÓ

DIUMENGE

17:30

Els Bombers de la Generalitat han extingit, a les 17.39 hores, l’incendi de la Pobla de Montornès, que segons les darreres dades del Cos d’Agents Rurals ha afectat una superfície de 465,70 hectàrees. Tretze dotacions terrestres dels Bombers han estat remullant tota la zona al llarg de de les darreres hores, supervisant que no hi hagués cap revifalla i refredant el terreny. Malgrat això, romandrà a la zona un retén de 3 dotacions terrestres, fent tasques de vigil

DISSABTE

21:30

Els Bombers de la Generalitat han controlat, cap a dos quarts de nou del vespre, el foc que crema, des d’ahir al migdia, a la Pobla de Montornès (Tarragonès). L’incendi, que està estabilitzat des de primera hora del matí, ha afectat 465,70 hectàrees, segons les dades facilitades pel Cos d’Agents Rurals.

Al llarg de la nit, quatre camions d’aigua dels Bombers de la Generalitat aniran resseguint el perímetre i vigilant la superfície afectada per evitar revifalles.

14:30

L’incendi ha afectat 465,70 hectàrees, els Bombers de la Generalitat continuen amb les tasques d’extinció. Així, una cinquantena de dotacions terrestres i 3 mitjans aeris treballen intensament per acabar d’assegurar tot el perímetre i remullar la superfície i així evitar revifalles.
Tècnics de Protecció Civil, personal de Creu Roja i de l’Ajuntament de Bonastre mantenen habilitat el centre cívic de Bonastre per les persones que segueixen evacuades preventivament. La passada nit 32 veïns desallotjats van dormir a casa de familiars o amics i 7 veïns més van dormir al centre cívic, on se’ls van proporcionar matalassos, mantes i menjar. Els veïns avui han pogut anar a casa seva a alimentar animals de companyia i/o bestiar i a recollir roba o utensilis que necessitin mentre han de romandre preventivament evacuats.

8:30

Els Bombers de la Generalitat han estabilitzat a les 08.24 hores l’incendi de la Pobla de Montornès. En aquests moments, treballen a la zona 60 dotacions terrestres i 7 mitjans aeris. Segons la darrera actualització del Cos d’Agents Rurals, l’incendi ha afectat una superfície de 465,7 hectàrees. D’aquestes, 232,5 Ha pertanyen al municipi de Bonastre; 106,8 Ha són de Creixell; 115,5 Ha, a la Pobla de Montornès i 10,7, a Vespella de Gaià. Per tipus de vegetació, el 73,29% de la vegetació cremada és arbrat; 19,98% és matoll, 5,69% és conreu i la resta, pastura, terreny improductiu i vegetació urbana.

El foc, va ser alertat ahir a les 14.02 hores, es va desenvolupar a l’oest de la carretera TV-2041 i del nucli de Bonastre. La trentena de persones que varen ser evacuades ahir com a mesura preventiva encara no poden tornar als seus domicilis. Segons informa la Direcció General de Protecció Civil, vuit persones han passat la nit al Centre Cívic de Bonastre i la resta, en cases de familiars.

El Conseller d’Interior, Jordi Jané, ha seguit in situ l’evolució de l’incendi al Centre de Comandament, instal·lat a prop de la zona esportiva de la Pobla de Montornès. Jané ha estat acompanyat del director general de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments, Juli Gendrau.

DIVENDRES

23:00

Tot i l’evolució favorable de l’incendi de la Pobla de Montornès, que continua actiu, una setantena de dotacions terrestres (de les quals 45 són bombes rurals pesades) treballaran intensament durant tota la nit per tal que amb el reforç dels mitjans aeris que s’incorporaran a primera hora del matí l’actuació dels bombers pugui ser més contundent.

La Federació d’Agrupacions de Defensa Forestal mantindrà durant tota la nit els 17 vehicles i els 72 voluntaris destinats a aquest incendi.

Protecció Civil de la Generalitat informa que de les persones evacuades per aquest incendi, deu veïns dormiran al Centre Cívic de Bonastre habilitat per l’Ajuntament i la Creu Roja de Catalunya i nou més passaran la nit a casa d’amics i familiars.

Segons les dades provisionals dels Agents Rurals , del perímetre provisional de 225,5 hectàrees afectades per aquest incendi, el 90% són de forestal i el 10% de vegetació agrícola. Dins del municipi de Bonastre s’haurien cremat 110,2 hectàrees, 84,2 dins de La Pobla de Montornès, 18 hectàrees al municipi de Creixell i les 3,09 restants a la Vespella de Gaià.

Els Bombers de la Generalitat mantenen operatiu el Centre de Comandament de Bombers des d’on es fa la coordinació operativa de l’incendi, amb representants d’altres cossos de seguretat que col·laboren en les tasques d’extinció, el Conseller del departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya, Jordi Jané, el Director dels Serveis Territorials d’Interior a Tarragona, Joan Carles de la Monja, i els alcaldes dels municipis afectats, entre d’altres.

20:30

Els Bombers de la Generalitat continuen treballant intensament a l’incendi de la Pobla de Montornès, que continua actiu i afecta 225 hectàrees

El Conseller d’Interior, Jordi Jané, s’ha desplaçat al Centre de Comandament que els Bombers han habilitat per coordinar les tasques d’extinció de l’incendi de la Pobla de Montornès. Jané ha informat que “dos dels incendis declarats aquesta tarda estan ja estabilitzats, el de l’Estartit i el de Pontils”, i que “l’incendi de la Pobla de Montornès continua actiu”.

El Conseller ha dit que en aquests moments “tots els esforços estan posats en poder perimetrar el foc que crema a la Pobla de Montornès, amb dos flancs actius, un flanc esquerre que va en direcció Salomó, i un flanc dret en direcció Bonastre.

Jané ha destacat que els Bombers de la Generalitat de Catalunya i tots els equips desplaçats a la zona estan treballant de valent per poder “donar una resposta ràpida, adequada i professional en les darreres hores”. “S’està treballant, s’està fent molt bona feina i el meu agraïment als Bombers, als Mossos d’Esquadra, a les ADF’s, SEM, a les Policies Locals, i als diversos alcaldes que estan a peu de incendi treballant al màxim per posar tots dels serveis a disposició”, ha dit. A més, ha afegit que “la simultaneïtat de tres focs declarats aquesta mateixa tarda ha fet que es distribueixin més el mitjans”.

Jané ha insistit que “no podem abaixar la guàrdia” i hem d’extremar precaucions, i ha enviat un missatge de prudència a la població per tal que eviti acostar-se a la zona de l’incendi.

L’incendi forestal de la Pobla de Montornès (Tarragonès) continua actiu
Els Bombers de la Generalitat hi continuen treballant intensament, amb 17 mitjans aeris (entre els quals, les dotacions aèries del Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente) i una cinquantena de dotacions terrestres. A les tasques d’extinció, els bombers han incorporat maquinària pesada.

El foc continua actiu, i els Bombers concentren els seus esforços sobretot en el flanc esquerre del foc, especialment a la zona del cap-flanc esquerre. De cara al vespre, es preveu que afluixi la marinada i que entri vent de component oest, fet que farà concentrar els esforços dels Bombers al flanc dret.

Segons dades provisionals dels Agents Rurals, l’incendi hauria cremat unes 225
hectàrees de massa forestal.

El Servei Català de Trànsit informa que s’ha tallat, per facilitar les tasques d’extinció, la carretera T-202 a Vespella de Gaià, en els dos sentits de la marxa entre els kilòmetres 10 i 12. També hi ha algunes vies locals d’accés a urbanitzacions que han quedat tallades a causa de l’incendi.

La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat ha activat en alerta el Pla INFOCAT per la simultaneïtat d’incendis i per l’elevat risc d’incendis forestals. Així mateix, el Telèfon d’emergències 112 de Catalunya ha atès fins el moment 779 trucades de veïns alertant del foc de Pobla de Montornès i de la seva evolució. Dos tècnics de Protecció Civil de la Generalitat s’han incorporat al dispositiu de l’emergència i coordinen l’atenció al centre cívic de Bonastre del grup d’evacuats de la urbanització Gavatxa de Bonastre (15 evacuats, dels quals cinc s’han desplaçat al centre cívic fins el moment). Al Centre cívic es disposa de fins a 70 llits i mantes aportats per Creu Roja de Catalunya i menjar aportat per l’Ajuntament per si cal que alguns veïns hi pernoctin.

El Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) no ha atès a cap persona en relació a aquest incendi.

En les tasques d’extinció també hi col·laboren 17 vehicles de la Federació de les ADF del Penedès-Garraf, una dotzena patrulles dels Mossos d’Esquadra, una ambulància preventiva del SEM, efectius de Protecció Civil, membres del cos d’Agents Rurals, Policies Locals i efectius de la Creu Roja de Catalunya, entre d’altres.

19:40

La Creu Roja informa que s’ha posat a disposició 70 matalassos, kits de descans i una tenda de primers auxilis al pavelló de Bonastre.

19:25

Segons el Servei Català de Transit, està tallada la carretera T-202 a Vespella de Gaià en els dos sentits de la marxa.

19:15

El conseller Jané es reuneix amb els operatius del Bombers per seguir l’evolució de l’incendi.

El desallotjat de la Urbanització de Bonastre ja pujen a 30 persones. Segons els Bombers, la maquinària pesada s’afegeix al dispositiu de l’incendi per tasques d’extinció.

19:00

La xifra d’evacuats a Bonastre ja puja a 15 persones.

El Conseller d’Interior, Jordi Jané, en declaracions a la premsa en el lloc de l’incendi i ha dit que podria haver estat una negligència.

A la zona afectada per l’incendi de La Pobla de Montornès hi continua bufant el vent de sud-oest, fet que complica l’extinció de l’incendi.

18:45

Les quatre persones desallotjades de l’Urbanització El Castell de Montornés ja han tornat a casa. S’informa que s‘han hagut d’evacuar 10 persones de masos de Bonastre.

El foc segueix avançant i ja ha cremat 180 Ha. En el lloc de l’incenci s’han desplaçat 50 dotacions terrestres dels Bombers de la Generalitat de Catalunya i més de 15 aeris.

18:00

Els Agents rurals parlen ja de 120 hectàrees cremades en aquest incendi que segueix actiu.

Actualment hi treballen en l’extinció d’aquest incendi 13 mitjans aeris (6 helicòpters bombarders, 1 helicòpter de comandament, 6 avions de vigilància i atac) i una quarantena de dotacions terrestres. També s’han activat dos avions amfibi del Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente que s’han desplaçat des de Saragossa.

La zona en la qual els bombers treballen més intensament ara és al cap flanc esquerre de l’incendi. El vent de ponent ha afluixat i està entrant vent de marinada que afecta l’evolució del foc. El relleu de la zona comporta una extinció complicada de l’incendi, que s’ha propagat direcció nord, en sentit contrari a la urbanització del Castell de Montornès. De moment, segons dades provisionals dels Agents Rurals, l’incendi hauria cremat unes 120 hectàrees de massa forestal.
La Direcció General de Protecció Civil té constància de l’evacuació, per prevenció, de quatre veïns d’un habitatge de la part alta de la urbanització El Castell de Montornès.
El Servei Català de Trànsit confirma que no hi ha cap via tallada per aquest incendi.
El Telèfon d’emergències 112 de Catalunya ha atès fins el moment 715 trucades de veïns alertant del foc de Pobla de Montornès i de la seva evolució.
La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat, ha activat en alerta el Pla INFOCAT per la simultaneïtat d’incendis i per l’elevat risc d’incendis forestals, té constància de l’evacuació, per prevenció, de quatre veïns d’un habitatge de la part alta de la urbanització El Castell de Montornès.
També treballen en aquest incendi vuit patrulles dels Mossos d’Esquadra, una ambulància preventiva i el cap territorial del Servei d’Emergències Mèdiques (SEM), dotacions dels Agents Rurals, membres de les Agrupacions de Defensa Forestal i de la Policia Local de la zona.

17:20

El foc ja hauria cremat 80 hectàrees. Les mateixes dotacions dels Bombers hi segueixen treballant.

16:40

13 mitjans aeris segueixen treballant en les feines d’extinció de l’incendi i s’amaplien els vehicles terrestres a 40. Els agents rurals calculen que ja s’han cremat unes 50 hectàrees aproximadament. Recordem que els Mossos d’Escuadra han desallotjat una família d’una llar del municipi.

16:00

Desallotges quatre persones pels Mossos d’Esquadra. El relleu i canvi de vent dificulta tasques dels Bombers de la Generalitat. S’amplien el nombre de mitjans que treballen en l’incendi. A hores d’ara, són 13 els mitjans aeris i 23 vehicles terrestres dels Bombers que estan desplegats per aturar el foc que, segons els Agents Rurals, s’estima que ha cremat unes 25 hectàrees.

15:00

Els Bombers de la Generalitat han rebut un avís, a les dues del migdia, per un incendi forestal a prop de la urbanització del Castell de Montornès, a la Pobla de Montornès.

Els Bombers han activat per aquest incendi 9 mitjans aeris (4 helicòpters bombarders, 1 helicòpter de comandament i 4 avions de vigilància i atac amfibis) i 23 dotacions terrestres (6 vehicles lleugers de comandament i 17 camions d’aigua).

La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat, que manté en prealerta el Pla INFOCAT per l’elevat risc d’incendis forestals, té constància de l’evacuació, per prevenció, de diversos veïns la part alta de la urbanització El Castell de Motnornès.

El Telèfon d’emergències 112 de Catalunya ha atès fins al moment 300 trucades de veïns alertant del foc i de la seva evolució.

També treballen en aquest incendi 8 patrulles dels Mossos d’Esquadra, membres de les Associacions de Defensa Forestal i de la Policia Local de la zona.

 

IMG-20160805-WA0031 IMG-20160805-WA0032 IMG-20160805-WA0033 IMG-20160805-WA0034 IMG-20160805-WA0035 IMG-20160805-WA0036 IMG-20160805-WA0037