139 tarragonins participen al Viure com jo vull

L’itinerari s’emmarca dins d’un projecte de desenvolupament personal per a la gent gran de Obra Social ”la Caixa”

Per . Actualitzat el

L’Obra Social ”la Caixa” impulsa des de començament d’aquest any el programa «Viure bé, sentir-se millor», que respon a les necessitats de les persones grans de desenvolupar-se personalment i adaptar-se als canvis que tenen lloc durant el procés d’envelliment.

L’entitat promou des dels seus orígens el Programa de Gent Gran, orientat a acompanyar aquest col·lectiu en la fase d’envelliment preservant el seu bon tracte. Recentment, el programa ha incorporat el projecte «Viure bé, sentir-se millor», que, sota la direcció científica de Matia Instituto Gerontológico, aposta per una visió positiva de l’envelliment centrada en les fortaleses i no pas en les pèrdues i els dèficits.

Al primer itinerari del programa, «Viure com jo vull», la persona i el seu projecte de vida esdevenen els eixos del desenvolupament personal. Al taller que desplega el programa, les persones grans operen en grup i reflexionen per reconèixer les seves motivacions, assumir el control de la pròpia vida, planificar el temps, prendre decisions i abordar situacions amb pensament positiu.

A Tarragona, els 28 centres de gent gran que l’Obra Social ”la Caixa” té en conveni amb l’Administració han acollit aquests tallers, en els quals han participat 139 tarragonins i que volen proporcionar eines perquè les persones grans desenvolupin el projecte de vida que vulguin.

En total, a tota Catalunya s’han dut a terme 68 tallers, que han registrat 1.007 participants. En total, a tot l’Estat hi han format part 5.529 persones. Per recollir l’opinió dels participants en els tallers, s’han fet 3.238 enquestes a tot el país. Entre les millores percebudes, les que obtenen una puntuació més elevada són les emocions i el pensament positiu, l’optimisme i les relacions socials, amb més de 8 punts sobre 10. Així mateix, destaquen les millores pel que fa a la planificació i el desenvolupament personal.

La nova generació de persones grans

El Programa de Gent Gran és el més emblemàtic de l’Obra Social ”la Caixa”, i els seus orígens es remunten al 1915. Des de fa un segle, els projectes que ha posat en marxa aquest programa centenari s’han anat adaptant a la realitat per donar resposta a les noves necessitats socials d’aquest col·lectiu, gràcies a la col·laboració amb diferents administracions públiques.

L’objectiu del Programa de Gent Gran és millorar la qualitat de vida de les persones grans promovent projectes d’envelliment actiu, amb una atenció especial per les persones vulnerables, i impulsant sempre valors com la dignitat de la persona, la humanitat i la solidaritat.

Actualment, el Programa de Gent Gran de l’Obra Social ”la Caixa” té un total de 217 centres de gent gran a Catalunya en titularitat pròpia o en conveni amb administracions. Només durant el primer semestre del 2016, 158.582 persones han participat en les més de 3.900 activitats organitzades, implicant-se en iniciatives de salut, tecnològiques, culturals i socials amb tota mena de col·lectius i persones desafavorides, per transmetre’ls la seva experiència i afavorir el progrés individual i col·lectiu. Només a Tarragona, els 28 centres de gent gran que l’entitat té a la demarcació han acollit 14.728 participants en 390 activitats.