Desarticulada una banda per estafar amb falsos anuncis de lloguer en zones turístiques

Han detingut a 24 persones a Barcelona, Tarragona, Madrid i Múrcia

Per . Actualitzat el

Agents de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil, en una operació conjunta, han desarticulat una organització presumptament especialitzada a estafar mitjançant falsos anuncis de lloguer d’habitatges en zones de turisme. Segons el Departament d’Interior, la xarxa publicava ofertes falses d’arrendament d’apartaments i pisos de vacances en diferents portals d’Internet. Els agents han detingut 24 persones, entre les quals es troba el cap de la banda, que exercia la tasca d’intermediari i als quals se’ls imputa un total de 237 estafes.

L’operació va començar l’any 2014 quan els investigadors van tenir coneixement d’una possible trama d’estafes en el lloguer d’habitatges d’interès turístic, tant en zones del Pirineu aragonès com a la costa mediterrània.

Apartaments ocupats o inexistents

L’organització, que tenia la seva base assentada a Barcelona i la seva àrea metropolitana i la cúpula a Brussel·les, es dedicava a l’obtenció de benefici econòmic per mitjà de suposats lloguers d’habitatges o apartaments de vacances en zones turístiques. Utilitzaven diferents webs per posar anuncis en què les persones interessades contactaven amb els suposats propietaris dels habitatges i havien d’ingressar la quantitat de diners pactada en concepte de reserva o remetre-ho a través agències d’enviament de diners. Les estafes, en molts dels casos, es destapaven quan els inquilins arribaven a l’apartament llogat i comprovaven que no existia o ja es trobava ocupat per altres persones.

En la primera fase de la investigació els agents dels dos cossos, van realitzar nombroses gestions per a la localització tant dels afectats com d’integrants del grup criminal. En les indagacions inicials es van realitzar vigilàncies permanents i es va controlar de manera exhaustiva la documentació i les transaccions financeres. En aquest període es van identificar a 88 estafats i es va arrestar quatre integrants del grup a les localitats del Vendrell, l’Hospitalet de Llobregat i Barcelona.

Avançades les indagacions els investigadors van identificar altres 149 estafes i van detenir 20 persones més en diversos punts de la geografia espanyola.

A primers d’any, els investigadors van detectar nous fraus amb un modus operandi similar. Aquest fet va motivar la sospita que es tractés de la mateixa organització ja investigada, i es va poder situar que el lloc de residència del cap de la banda estava a Bèlgica.

Canvis d’identitat que van delatar l’engany

Una de les argúcies que utilitzava per efectuar les estafes era realitzar canvis d’última hora en la identitat de la persona que anava a rebre els diners de la reserva concertada. Aquest fet, feia sospitar als clients que consultaven la identitat de l’arrendador i descobrien que es tractava d’un engany.

Amb tota aquesta informació i després d’emetre per part del jutjat una comissió rogatòria a les autoritats belgues, el passat dia 26 de maig es va procedir a la detenció del suposat cap de l’organització, per part de la Policia Federal Belga, sobre el qual pesava una ordre de detenció europea i que va ser interceptat quan es disposava a realitzar la seva activitat diària en un locutori.

L’operació s’ha saldat amb la detenció de 24 persones de les quals 14 han estat homes – veïns de les províncies de Tarragona, Barcelona i Madrid- i 10 dones – veïnes de les províncies de Barcelona, Madrid i Múrcia- que juntament amb el pres cap del grup, se’ls imputen els delictes d’estafa i pertinença a grup criminal. A més, s’han aclarit un total de 237 estafes realitzades per tot el territori nacional.