Els carteristes fan l’agost a la Costa Daurada

Mossos i Guàrdia Urbana intensificaran el patrullatge mixt i de paisà en els principals nuclis turístics del litoral tarragoní

Per . Actualitzat el

Amb l’arribada de l’estiu, la Costa Daurada es converteix en un paradís per als carteristes i  els lladres, que tenen entre les seves víctimes preferides els turistes de procedència francesa i russa (els que acostumen a tenir més poder adquisitiu i a portar diners en metàl·lic). Aquest és un mal endèmic del territori que es repeteix any rere any i que els cossos de seguretat (policies locals i Mossos d’Esquadra) tenen plenament identificat. Igual que en la campanya de Nadal, per aquestes dates s’instaura el patrullatge mixt amb agents municipals i autonòmics pels carrers més turístics de la Costa Daurada. Municipis com Tarragona, Salou, Cambrils, la Pineda i Calafell requereixen una especial atenció davant de l’actuació de bandes de carteristes cada vegada més organitzades i que aprofiten qualsevol situació de descuit de les seves víctimes. A Tarragona ciutat la presència d’una desena de carteristes professionals ha posat en alerta el comerç local, fins al punt de reclamar als cossos policials més intensitat en les mesures preventives per garantir la seguretat dels visitants a les zones de més afluència de la capital tarragonina.  

 

Carteristes

 

Carteristes molt professionalitzats a Tarragona ciutat
En els darrers dies es viu tensió a la Part Alta de Tarragona. Els botiguers estan cansats d’assistir i lidiar amb un fenomen que els està provocant neguit i contribuint a una major sensació d’inseguretat. Alguns comerços, davant l’augment dels amants de les coses alienes, han decidit instal·lar sistemes de videovigilància com a arma dissuasiva. Amb aquesta mesura han aconseguit espantar-los de l’interior dels seus negocis (els lladres intenten així esquivar les càmeres), però la seva presència es fa notar (i molt) als carrers. De fet, els furts han esdevingut tema de conversa entre comerciants i veïns i també entre polítics i policia. La presència de carteristes en la Part Alta i en zones amb força afluència de turistes no és cap novetat. I encara menys en la temporada estival.

‘Modus operandi’
El problema sorgeix en el modus operandi dels individus que es dediquen a aquests furts, de manera organitzada i estructurada. Estan connectats entre ells i atents al més mínim moviment sospitós. La presència dels carteristes es fa notar, essencialment, els dimarts i dissabte, els dies del mercadet. En aquestes ocasions, els lladres –alguns dels quals identificats per la majoria de comerciants i fitxats per la policia– fan l’agost, aprofitant la mínima distracció dels turistes. Tot i que les carteres, bosses i motxilles són el blanc predilecte, els rellotges, els mòbils i els collars no passen desapercebuts. Els carteristes sovint es camuflen entre els turistes. Llueixen vestits estiuencs i no porten res més que una motxilla. Algun cop, per dissimular, porten un mapa i una càmera fotogràfica. Actuen en grups de dos o tres. A Tarragona podria tractar-se d’una banda de 10 o 12. Hi ha homes i dones amb edats compreses entre els 27 i 50 anys. La plaça del Pallol, la plaça de les Cols, l’Amfiteatre, la plaça dels Sedassos, el perímetre del Circ Romà, la Catedral, el Carrer Major, el Balcó del Mediterrani i el Mercat són alguns dels «punts calents» per on acostumen «passejar-se». La majoria dels carteristes que actuen a Tarragona són, segons alguns dels comerciants contactats, de l’Europa de l’est i acostumen a canviar de roba diversos cops al dia per despistar. «Van molt ben arreglats i estan acostumats a driblar la presència policial», asseguren els comerciants. Tant els Mossos d’Esquadra com la Guàrdia Urbana estan al corrent d’aquesta problemàtica que, a banda d’escalfar els ànims dels botiguers, «està provocant una sensació d’inseguretat i damnificant la imatge de Tarragona». En les darreres setmanes, molts comerciants, sobretot de la Part Alta, han alertat les forces policials per l’increment d’aquest fenomen. Els Mossos i la Guàrdia Urbana, que ja duen a terme patrulles mixtes en el marc del programa «Policia de proximitat», estan en contacte amb els representants dels botiguers amb l’objectiu de buscar-ne solucions i donar resposta a aquesta inquietud. A més del patrullatge mixt, s’ha incrementat la vigilància duta a terme per agents de paisà. No obstant això, i malgrat reconèixer que la policia s’esforça per eradicar i resoldre aquesta problemàtica, els comerciants lamenten que la llei sigui «massa tova» i afavoreixi els lladres que «coneixen la llei i es cuiden sempre de no tenir més de 400 euros a sobre perquè el furt sigui falta i no un delicte» i així esquiven una pena de presó.

 

INTENT DE FURT EN UNA BOTIGA DE LA PINEDA. Imatge captada per una càmera de seguretat d’un establiment de la Pineda (Vila-seca) on es veu una persona intentant robar unes sabatilles esportives ubicades a la part inferior del mostrador. / Cedida

INTENT DE FURT EN UNA BOTIGA DE LA PINEDA. Imatge captada per una càmera de seguretat d’un establiment de la Pineda (Vila-seca) on es veu una persona intentant robar unes sabatilles esportives ubicades a la part inferior del mostrador. / Cedida

 

Alguns botiguers, cansats d’aquesta situació, no descarten la possibilitat d’organitzar una acció conjunta (una concentració davant l’Ajuntament o una persecució «directa» als carteristes) per posar fi a la impunitat dels lladres i alhora reclamar la implicació política en una qüestió que està generant molta tensió i nerviosisme.

Segons el regidor de Seguretat Ciutadana de l’Ajuntament de Tarragona, Pau Pérez, el nombre d’incidents registrats a la ciutat aquest estiu «no és superior al d’altres anys. Malgrat això, hem recollit la preocupació del comerç de la ciutat i la Guàrdia Urbana està treballant amb els Mossos d’Esquadra per eradicar la presència d’aquestes bandes als carrers de Tarragona». Pérez apunta que «la setmana passada ja es va celebrar una reunió entre els cossos de seguretat i els botiguers» per intentar trobar fórmules que ajudin a combatre els furts a la ciutat.

 

Els llocs plens de turistes, són els emplaçaments idonis per a la presència de carteristes. / Tomàs Varga

Els llocs plens de turistes, són els emplaçaments idonis per a la presència de carteristes. / Tomàs Varga

A tota la Costa Daurada
El fenomen dels carteristes, però, no és exclusiu de la ciutat de Tarragona. De mica en mica s’ha escampat per tota la Costa Daurada. La costa tarragonina, que està repleta de turistes durant la temporada estival, és un dels objectius predilectes dels lladres per fer l’agost. Cambrils, Salou, la Pineda i Calafell són els punts calents. Acostumen a «camuflar-se» i fer-se passar per turistes o guies turístics. Saben que d’aquesta manera passen més desapercebuts, sobretot a l’hora de «relacionar-se» amb les seves víctimes que, per norma, són russos i francesos. Però en aquesta zona costanera, les botigues de regals són assetjades amb la presència dels carteristes. A més d’aprofitar-se dels turistes despistats, també furten productes o intenten enganyar els responsables de les botigues a l’hora de rebre el canvi. Fan creure, per exemple, que han donat un bitllet de 50 euros i no pas un de 20. Els comerciants de la Pineda, per exemple, ja han informat la policia i ja han extremat les mesures de prevenció. En aquest cas, els carteristes són, majoritàriament, dels països de l’est i molt joves. Solen actuar en grups de 3 i estan ben coordinats.

Semblen turistes i es canvien de roba diversos cops als dia

Els carteristes es mouen on hi ha grans aglomeracions de gent i saben passar totalment desapercebuts. Mantenen una aparença de turista i de vegades fins i tot porten càmera de fotos i plànols per reforçar la seva aparença. Alguns actuen durant tota la jornada, motiu pel qual es canvien de roba diverses vegades per tal de despistar les persones que estan durant tot el dia en un mateix punt, com ara per exemple els botiguers i els cambrers dels restaurants. Majoritàriament són ciutadans de l’Est d’Europa, tot i que acostumen a tenir un còmplice de nacionalitat espanyola que serveix per apropar-se a les víctimes potencials. Els carteristes segueixen els turistes fins a l’interior dels establiments comercials, lloc on acostumen a treure la cartera per pagar les seves compres, moment propici per al furt.

ELS MOSSOS I LA GUÀRDIA URBANA DE TARRAGONA INTENSIFIQUEN LA PREVENCIÓ DE FURTS AMB PATRULLES CONJUNTES

Agents dels Mossos d’Esquadra conjuntament amb agents de la Guàrdia Urbana de Tarragona, han començat un pla especial de proximitat per millorar la percepció de seguretat entre els comerços i visitants de les zones més turístiques de la ciutat. L’objectiu és fomentar la prevenció i evitar que s’incrementin els fets delictius, en especial els furts. Aquesta campanya se centrarà especialment a la Part Alta i les zones turístiques de la ciutat.

Tot i que la tendència és positiva i no hi ha un augment dels furts, la proximitat i la prevenció continuen sent l’objectiu de la policia per millorar la percepció de seguretat dels veïns, comerciants i turistes de la ciutat. Per aquest motiu, es faran contactes amb les associacions de comerciants i es repartiran diversos tríptics amb consells de seguretat adreçats tant als botiguers com als turistes que ens visiten.

Es mantindrà la  coordinació  amb el Patronat Municipal de Turisme  per a la difusió del Pla i per mantenir un contacte permanent en cas de fets delictius. Així, des de fa dos anys, a les diferents oficines del  Patronat Municipal de Turisme  es faciliten els fulls per recollir denuncies dels turistes i facilitar la seva tramitació,  s’eviten desplaçaments innecessaris a les víctimes i  els cossos policials tenen un coneixement immediat del succés.

Les patrulles mixtes són un altre exemple de coordinació policial entre els dos cossos i permeten lluitar amb més recursos per reduir el nombre de delictes. En aquest sentit, els agents patrullen per les zones amb més afluència de turistes per poder actuar en cas d’infraccions o delictes però també per fer una tasca preventiva. I és que les patrulles conjuntes permeten actuar de forma immediata en totes les situacions de manera més efectiva.

A banda dels contactes amb els comerciants i les accions orientades a la proximitat i la coordinació amb el Patronat Municipal de Turisme, el dispositiu en aquestes zones de la ciutat compta també amb patrullatges dirigits a detectar i detenir possibles furtadors. Així, des de fa mesos, agents no uniformats intensifiquen el patrullatge per zones com la Part Alta on l’arribada de turistes fa que hi hagi concentracions importants de visitants.