Nou estudiants de Tarragona participen en els Campus Científics d’Estiu

En total 1.920 joves de tot l’Estat se submergeixen aquest estiu en el món de la recerca científica

Per . Actualitzat el

En aquesta setena edició, nou alumnes de la província de Tarragona de 4t d’ESO i 1r de batxillerat han estat seleccionats per participar en la iniciativa. Cada alumne desenvoluparà un projecte científic, d’una setmana de durada —en quatre torns entre el 3 i el 30 de juliol— en alguna de les 16 universitats espanyoles adscrites al programa Campus Científics d’Estiu.

L’Obra Social ”la Caixa” destina una aportació de 300.000 euros a aquest programa educatiu, l’objectiu principal del qual és despertar les vocacions científiques entre els estudiants de secundària i batxillerat de tot Espanya. Renova, així, el seu compromís amb l’educació, la recerca i l’excel·lència científica. La iniciativa, organitzada pel Ministeri d’Educació, Cultura i Esports, i la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) del Ministeri d’Economia, amb l’impuls de l’Obra Social ”la Caixa”, ha culminat amb la selecció de 1.920 candidats entre 7.504 sol·licitants.

Els alumnes seleccionats gaudiran d’una experiència única de contacte directe amb la tasca investigadora que es duu a terme en 16 universitats d’excel·lència espanyoles. Els projectes han estat especialment dissenyats per al programa i estan dirigits per professors universitaris i d’ensenyament secundari.

Durant la seva estada, els alumnes coneixeran les instal·lacions i els laboratoris de diverses àrees científiques. Faran diferents tasques, com ara mesurar la radiació solar, programar un robot mòbil, analitzar mostres del sol, dissenyar videojocs, enfrontar-se a un cas d’investigació criminal, fer sortides de camp geològiques, capturar microorganismes en una sortida en vaixell, fabricar una miniturbina hidràulica, manipular ADN o estudiar les formes de detectar els raigs còsmics.

L’Obra Social ”la Caixa” té entre les seves principals línies d’actuació contribuir al coneixement i la millora mediambiental, donar suport a la recerca en ciències de la vida i de la salut i en ciències socials i humanitats, així com potenciar la divulgació científica i tecnològica. Des de l’Àrea de Recerca i Coneixement es vol contribuir al creixement de les persones i la societat, fomentant el pensament crític i el coneixement com a motors del progrés en el marc dels grans reptes del nostre temps. Amb aquest objectiu, doncs, afavoreix la divulgació científica i tecnològica situant-nos com a intermediaris entre la creació científica i la societat, apostant per un model de transacció de coneixement que comporta interacció entre el públic i el científic, oferint un ensenyament no formal de qualitat, donant suport al sistema educatiu i estimulant l’interès dels escolars per la ciència, i col·laborant amb organismes i entitats que treballen per al coneixement científic i la investigació.