Tarragona, un lideratge de foc

Per . Actualitzat el

L’estiu arrenca després de les festes de Sant Joan i Sant Pere amb un bon regust de boca d’un dels esdeveniments més populars de Tarragona, el concurs internacional de focs artificials que enguany ha arribat a la 26ena edició.

L’esdeveniment ha estat multitudinari, amb un grandíssim nivell tècnic de les pirotècnies presents i amb cotes de participació popular notables. El concurs ha consolidat model i impulsa a la ciutat a construir lideratges en el món del foc, en totes les seves vessants.

La cita del concurs és sempre el primer cap de setmana de juliol, vetllant perquè no coincideixi amb les festes de Sant Fermí i el concurs de Pamplona. És l’únic concurs d’Espanya que està emmarcat fora d’altres esdeveniments, és a dir, que no se celebra dins d’una altra activitat festiva i que, per tant, té identitat pròpia.

Després de modificar model en els darrers anys, i de moltes avaluacions, hem estabilitat el model amb quatre dies, més que suficient per garantir l’atenció del públic i per donar vida a activitats paral·leles com els sopars sota els focs de l’Associació de Restauradors de la Part Alta (ARPA). Enguany també s’ha donat un pas més amb l’aliança amb la televisió pública Tac 12 que ens ha permès seguir e directe i en diferit cadascun dels espectacles a concurs, una iniciativa pionera i singular que ha sortit molt bé tot i els riscos de retransmetre un espectacle que mai ha estat televisat i que té molta complexitat.

Una de les conclusions del concurs d’enguany és la necessitat de treballar molt millor la didàctica del que significa el foc i la pirotècnia, ajudant a difondre aquest element que forma part de la nostra identitat com a tarragonins i tarragonines, bé sigui des de la vesant del concurs, com de la de cultura popular amb els grups de foc. En aquest sentit, Tarragona té vocació de liderar estrenyent els lligams amb altres ciutats que organitzen concursos, especialment l’altra catalana que és Blanes, i també obrint espais d’intercanvi d’idees i experiències que es podrien organitzar cada any en format de seminari. Estem avaluant com fer-ho de cara a l’any vinent. És amb el concurs on cultura popular i indústria té un punt de trobada molt interessant que caldrà explorar.

El foc en general i el concurs en particular és sobretot sentiment. La gent ho viu amb intensitat i a Tarragona i cada ciutadà o ciutadana és potencialment un expert. És un sentiment de complicitat, de germanor, d’orgull, de trobada, de constància que volem seguir liderant, preparant ja un nou concurs que tindrà un aire molt mediterrani. Ja en tinc ganes!