El cas de Torredembarra «esquitxa» altres ajuntaments de Catalunya i Madrid

La Guàrdia Civil, a instàncies del jutge del Vendrell, escorcolla consistoris que treballen amb l’empresa Efial

Per . Actualitzat el

El cas judicial de Torredembarra, que va significar la detenció de l’alcalde Daniel Masagué, continua portant cua. A instàncies del jutge instructor del cas i coordinat per la Fiscalia Anticorrupció, en una peça separada de la instrucció, un fort desplegament de la Guàrdia Civil va realitzar aquest dimarts més d’una trentena d’escorcolls simultanis a diversos consistoris, despatxos, domicilis particulars de Catalunya i de Madrid. L’operació policial, batejada amb el nom Termyca, busca relacions sospitoses entre els consistoris i l’empresa catalana Efial, que ja va ser investigada quan els agents policials van entrar ara fa uns anys a l’Ajuntament de Torredembarra. Aquest dimarts la Guàrdia Civil va accedir a les dependències consistorials de Tortosa, l’Ametlla de Mar, Ascó i Vandellòs; així com a Torrejón de Ardoz, Miraflores de la Sierra i Chinchón, a Madrid, i Trillo, a Guadalajara. També s’han enviat requeriments judicials als ajuntaments de Barcelona, Girona, Llinars del Vallès, Cambrils, la Seu d’Urgell, Calonge, Getafe, Benicàssin, Collado Villalba, Armilla, Palos de la Frontera, Masquefa, Alaior, Sóller i Velilla de San Antonio. Tots ells, la majoria governats per CiU i el PP,  en algun moment van contractar els serveis de l’esmentada Efial des de la seva creació l’any 2007.

En el moment de tancament d’aquesta edició de NotíciesTGN, els agents havien procedit a fer onze detencions, tres a les Terres de l’Ebre, i més de 48 escorcolls simultanis: catorze en domicilis, set en despatxos professionals, dotze en societats mercantils, set a entitats públiques i vuit a ajuntaments i quinze requeriments. Entre els detinguts hi ha l’exalcalde de l’Ametlla de Mar, el convergent Andreu Martí, i l’enginyer municipal del mateix ajuntament. També s’ha detingut el president d’Efial, Antonio Martos.

El paper d’Efial en l’escàndol de Torredembarra va posar de manifest, segons la justícia, de quina manera l’antic alcalde Masagué utilitzava la consultoria per elaborar informes a mida i saltar-se el secretari municipal. La Guàrdia Civil sosté que el poder d’Efial en aquesta trama d’ajuntaments va ser «tan rendible» que la consultora va ser adquirida per la mercantil CGI per estendre aquestes mateixes maniobres fora de Catalunya. Per aquest motiu durant el matí de dimarts es van produir registres a consistoris de Madrid o Guadalajara.

Efial és una consultora que treballa amb més de 70 ajuntaments catalans, en la seva majoria governats per CiU, però que a penes té al seu sou una trentena de treballadors. Va ser creada en el 2007 per Antoni Martos i aquest mateix any va ser contractada per l’Ajuntament de la Seu d’Urgell, consistori al qual també s’ha presentat un requeriment sol·licitant expedients vinculats amb la societat. En aquell moment Efial va assessorar el consistori sobre la posada en marxa de la Societat d’Habitatge i Urbanisme La Seu (HIULS), una empresa 100 per cent pública, creada per fomentar el desenvolupament urbanístic i facilitar l’accés a l’habitatge. Amb el temps, la mateixa HIULS va contractar els serveis d’Efial. Els investigadors sospiten dels prop de 500.000 euros que entre 2007 i el 2014 aquest consistori va pagar a Efial. Aquest modus operandi es podria haver traslladat a la resta de municipis.

A Girona, un altre dels consistoris en els quals s’han requerit expedients, s’investiga si entre 2012 i 2015 el consistori va afavorir Efial amb adjudicacions per valor de 113.000 euros. A l’Ametlla de Mar i Ascó, dos municipis en els quals la Guàrdia Civil ha realitzat escorcolls, els investigadors sospiten d’empreses gestionades per Efial i que, segons els investigadors, eren innecessàries i eludien tot tipus de control municipal.

Antonio Martos, personatge central en aquesta trama, va tenir al seu moment càrrecs de responsabilitat a l’Ajuntament de Barcelona, com a director de control de gestió dels serveis centrals i director d’administració de Barcelona Gestió Urbanística. També és assessor en matèria urbanística de la Sindicatura de Comptes.