El turisme triplica l’activitat als CAP de la Costa Daurada durant l’estiu

Els centres d’atenció primària de les destinacions turístiques superaran les 50.000 urgències ateses durant aquests mesos de calor

Per . Actualitzat el

El turisme triplica l’activitat als CAP de la Costa Daurada durant l’estiu

Com cada estiu, els municipis del nostre litoral reben milers de turistes, la qual cosa incrementa la pressió assistencial als centres sanitaris d’atenció primària de la majoria de poblacions de la Costa Daurada. Fins al 14 de setembre els CAP de Calafell, Torredembarra, Salou i la Pineda atendran més de 50.000 urgències, la gran majoria de les quals protagonitzades per persones que estan passant les seves vacances a casa nostra.

Tot al contrari del que passa a l’àrea metropolitana de Barcelona, les comarques de Tarragona s’omplen de gent durant l’època més calorosa de l’any. Parlem de milers de persones desplaçades al territori per vacances, fet que obliga els principals municipis costaners, com ara Salou, Vila-seca, Calafell o Torredembarra, a incrementar exponencialment els serveis que ofereixen a la ciutadania (subministrament d’aigua, neteja, recollida d’escombraries, seguretat ciutadana, etc.). Un dels pals de paller perquè la Costa Daurada sigui reconeguda com una de les destinacions turístiques més importants és la seva qualitat pel que fa a l’assistència sanitària en època de màxima pressió assistencial. Des de fa molts anys el conjunt de CAP i consultoris mèdics de les principals poblacions turístiques de la zona despleguen un dispositiu de reforç d’estiu (amb més facultatius, infermeres i personal administratiu) que s’activa el dia de Sant Joan (24 de juny) i que s’allarga com a mínim fins a la Diada Nacional de Catalunya (11 de setembre).

En el cas de les comarques del Tarragonès i del Baix Penedès els dos proveïdors encarregats de donar aquesta cobertura a la població desplaçada (sense descuidar la demanda assistencial corrent de la població resident durant tot l’any) són la Xarxa Sanitària i Social de Santa Tecla i l’Institut Català de la Salut (ICS). En el cas dels centres d’assistència primària gestionats per la Xarxa de Santa Tecla (Calafell, Coma-ruga, Torredembarra i la Pineda), aquest any es preveu que atenguin en el seu conjunt prop de 40.000 urgències. L’estiu passat, per exemple, es van atendre unes 14.000 persones a Calafell, unes 15.000 a Torredembarra, unes 4.000 a la Pineda i unes 1.600 al consultori de Coma-ruga (el Vendrell). Salou (ICS), la principal destinació turística de la demarcació, genera durant el mes d’agost més de 10.000 atencions de primària durant el mes d’agost i més de 6.000 durant la primera quinzena del mes de setembre.

Aquest increment de l’activitat és cíclic i els diferents serveis sanitaris apliquen mesures addicionals per garantir el servei que passen per la contractació de personal de reforç durant els dos mesos, l’ajornament de les vacances del personal sanitari a altres èpoques de l’any i l’habilitació d’hores addicionals.

Hospital del Vendrell

Quant a l’activitat d’urgències hospitalàries, l’Hospital del Vendrell és el que més nota l’arribada de l’estiu. Mentre que l’activitat als hospitals de Santa Tecla i de Joan XXIII es manté estable amb increments puntuals d’activitat que no superen el 20%, a la capital del Baix Penedès es poden arribar a realitzar fins a 400 atencions en un únic dia d’agost, la qual cosa duplica la mitjana de 200 urgències diàries que registra el centre durant la resta de l’any. És per aquest motiu que al Vendrell també es reforça el servei d’urgències davant la creixent demanda. De fet, es calcula que de les 20.000 urgències que s’atenen durant els mesos d’estiu a l’hospital, unes 10.000 són atribuïbles al fenomen de l’activitat turística.taula-cap

CAP La Pineda

El consultori mèdic de la Pineda (Vila-seca) és un dels centres de costa que experimenten una forta activitat assistencial en aquesta època de l’any.

Consells per a la salut: «A l’estiu cal estar atents»

laia_estrada

Picades d’insectes

Per evitar-ho: Utilitzar repelents d’insectes.
Per tractar-ho: davant una picada el tractament és senzill:  aplicar un antihistamínic tòpic, en pomada i, en els casos més greus, una pomada de corticoides, sempre amb prescripció mèdica. És important no rascar la picada, ja que es podria infectar i més si es té una patologia de fons.
Si la reacció cutània és molt exagerada o es pateix alguna malaltia cal acudir al servei d’urgències més proper.
Cal destacar que la picada del  el mosquit tigre, una varietat que ja s’ha instal·lat recentment a les nostres contrades, és més agressiva que la del mosquit comú, deixa marques més evidents i sobre la picada s’han d’aplicar pautes de gel local i analgèsics. També cal destacar la virulència de la picada de la mosca negra.

Insolacions

No són patologies molt freqüents però sí que poden arribar a  ser molt perilloses.
Per evitar-ho: Evitar fer exercici perllongat en les hores de més calor, cobrir-se amb roba fresca i hidratar-se.
Per tractar-ho: els símptomes d’un cop de calor són sudoració abundant, mareig, estrebades musculars… davant una manifestació d’aquestes característiques cal hidratar-se molt i protegir-se a l’ombra i si persisteixen cal acudir al servei d’urgències més proper.

Cremades solars

Malgrat les contínues advertències que ens arriben sobre el perill que representa una sobreexposició al sol i sense les precaucions necessàries, encara són moltes les persones que arriben a urgències amb cremades solars.
Per evitar-ho: els primers dies que ens exposem al sol hem d’utilitzar una protecció al més elevada que sigui possible, començant per un factor 50 i anar baixant un cop ens hi hàgim acostumat i sempre tenint en compte el més adequat a la nostra pell. Cal tenir en compte que les cremes solars amb factor inferior a 15 no protegeixen del melanoma. A més, cal evitar les hores centrals del dia, quan el sol és més agressiu.
Cal tenir especial cura amb els més petits i també amb la gent més gran.

Gastroenteritis

A l’estiu molts productes es fan malbé ràpidament a causa de la calor.
Per evitar-ho: Tenir molta cura amb aliments com els ous i la nata (derivats: cremes pastisseres…) També hem d’estar alerta amb el marisc. Si som persones que ja hem patit alguna reacció al·lèrgica  durant la resta de l’any, hem d’evitar ingerir aquests productes durant els mesos d’estiu.
És recomanable no menjar en llocs sense garanties alimentàries.
Per tractar-ho: Una gastroenteritis per intoxicació alimentària sol provocar diarrea i vomits. És important no prendre antidiarreics sinó hidratar-se molt bevent molta aigua. Cal acudir a urgències si els vòmits no permeten recuperar el líquid perdut o bé si hi ha febre alta.

Pràctica d’esport

Amb l’arribada de l’estiu moltes persones es proposen posar-se en forma, recuperar la bicicleta oblidada o jugar un partit de futbol amb els amics a la platja. Aquests objectius són bons sempre que siguem conscients del nostre estat físic. Si durant la resta de l’any no practiquem esport de manera regular, no podem excedir-nos a l’estiu. L’esport és saludable i beneficiós per a la nostra salut sempre que l’apliquem amb seny.

Una de les patologies que més es tracten durant l’estiu és l’esquinç del turmell, sobretot en aquells adults que no estan acostumats a fer exercici. Per evitar complicacions, hem d’evitar practicar esport durant les hores centrals del dia (ja estiguem a la platja o la muntanya), anar incrementant gradualment l’esforç i sobretot, si juguem a la platja, utilitzar un calçat esportiu que subjecti el peu.

Consum d’alcohol

L’estiu comporta també un increment del consum d’alcohol que a banda de les intoxicacions etíliques poden tenir conseqüències greus com ara accidents de trànsit o caigudes que poden arribar a ser perilloses.

Gent gran i nens

La necessitat de hidratació és encara més important en la gent gran. La sensació de set va disminuint conforme tenim més edat. Per aquest motiu, s’ha d’establir com una obligació la constant ingestió de líquid. Totes les persones de més edat haurien d’acostumar-se a anar sempre acompanyats d’una ampolla d’aigua.
El mateix ens pot servir per als més petits de la casa, els quals necessiten tenir cura del sol amb un factor de protecció 50 i amb el cap protegit amb gorra.

Accidents a l’aigua

Cada any l’arribada de persones que han patit un accident a l’aigua,  ja sigui per preofegament o per traumatismes, és un degoteig constant. Les imprudències solen ser-ne la principal causa: banyar-se amb bandera vermella, llançar-se en zones de risc, des de les roques…També els ofegaments de nens petits en piscines són molt malauradament molt freqüents, per evitar-ho en la mesura que sigui possible és important ensenyar-los a nedar.