El Morell encarrega a la UPC un nou estudi de la qualitat de l’aire

L’Ajuntament actua per mutu propi davant la manca de previsió d’un nou estudi de la Taula de Qualitat de l’Aire al Camp de Tarragona

Per . Actualitzat el

L’Ajuntament del Morell, reunit ahir en sessió plenària, va aprovar per unanimitat l’establiment d’un conveni de col·laboració amb la Universitat Politècnica de Catalunya per al desenvolupament i finançament de la continuació d’un estudi de la qualitat de l’aire al municipi.

Aquest conveni dóna continuïtat als dos estudis realitzats anteriorment, i que ja van ser presentats al juny de 2014 i al novembre de 2015. Ara, el consistori morellenc amplia el seu compromís amb el control i anàlisi de l’aire que respiren els habitants del poble, veí del polígon nord del complex petroquímic. De fet, el Morell és l’únic municipi que de moment ha aprovat la realització d’un nou estudi sobre la qualitat de l’aire, tot i que altres pobles també s’hi ha mostrat interessats.

L’Ajuntament, com a membre de la Taula de Qualitat de l’Aire al Camp de Tarragona, defensa a través del seu alcalde Pere Guinovart que “la competència en l’anàlisi de la qualitat de l’aire li correspon al departament de Medi Ambient de la Generalitat, però no tenen previst fer cap anàlisi específic per al nostre territori, més enllà dels punts de control que hi ha repartits per Catalunya”.

Davant d’aquesta situació, l’alcalde morellenc manifesta que “per al nostre ajuntament, l’estudi és necessari i nosaltres mantenim el compromís adquirit. Amb tot, la competència és de la Generalitat i és aquesta qui n’hauria d’assumir el cost, però ja que no ho fa, l’Ajuntament del Morell farà un sobreesforç per finançar l’estudi, perquè considerem prioritari conèixer quina és la qualitat del nostre aire per a, posteriorment i si cal, prendre les mesures necessàries per millorar aquesta qualitat”.

Així doncs, properament es durà a terme aquest tercer estudi, que permetrà obtenir noves mesures i valors que, comparades amb els estudis realitzats en els dos anys precedents, permetran mostrar l’evolució de la qualitat de l’aire en el temps.

Una vegada aprovat, el conveni serà signat pel propi alcalde i pel rector de la UPC, Enric Fossas, i té per objecte el desenvolupament d’un programa de control específic de nivells d’immissió de contaminants a l’àrea urbana del Morell, com a continuació dels estudis realitzats anteriorment. Aquest estudi pretén mantenir un determinat nivell de control anual sobre els impactes de les potencials emissions de les activitats.

En concret, el projecte controlarà la presència d’1,3 butadiè de manera periòdica, així com la presència de compostos orgànics volàtils en trams de 24 hores, durant deu dies. Finalment, s’analitzarà l’origen dels episodis de contaminació segons el registre elaborat, mitjançant control social. Pel que fa al finançament de l’estudi, que serà íntegrament assumit per l’Ajuntament, té un cost total de 13.190 euros.