Spain in different

Per . Actualitzat el

Les eleccions de diumenge passat han servit per aclarir diverses qüestions que, molt o poc, tots ja intuíem. Primer de tot, que les enquestes fa temps que no serveixen per a res, tot al contrari, fins al punt que recentment s’ha iniciat una campanya de recollida de signatures perquè algun auditor independent validi els comicis davant la incredulitat generalitzada que han provocat els resultats de les urnes. Segon, que costa molt trobar algú que reconegui en públic que vota el PP però que, al final, la gran majoria acaben confiant en la formació d’en Mariano Rajoy. Tercer, que a l’electorat d’Espanya els casos de corrupció política no els condicionen a l’hora d’emetre el seu vot, mentre que l’electorat català sí que ho ha fet pagar a CDC des de l’esclat dels casos Palau i Pujol. Quart, que mentre que a Catalunya la ciutadania sí que reclama majoritàriament un canvi, a Espanya prefereixen que les coses continuïn de la mateixa manera, com a mínim, quatre anys més. Cinquè, que les forces emergents d’àmbit estatal, Podemos i Ciutadans, han perdut la seva oportunitat per desbancar les dues grans formacions històriques de l’Estat, PP i PSOE, que continuaran sent els dos partits més votats malgrat el camí erràtic d’Espanya en la darrera dècada amb governs d’ambdós colors. Sisè, que Convergència està a un pas de convertir-se en un partit residual si els seus dirigents (o uns de nous) no l’endrecen ideològicament i el fan atractiu per a les noves generacions de catalans i catalanes. Setè, que ERC està a punt de tocar sostre i, davant de la inexistència d’un partit nacionalista transversal, En Comú Podem aspira a convertir-se la veu majoritària de Catalunya en les pròximes autonòmiques. Vuitè, que després del 26J estem en una situació similar a la que va deixar el 20D, amb la necessitat d’acords «contra natura» perquè Espanya deixi de funcionar amb un govern en funcions. I novè, que si els partit ara no es posen d’acord i cal anar novament a eleccions, el PP les guanyarà per majoria absoluta. I per això no cal fer sondejos.