Estelades i rojigualdes tapen dos monuments de la Rambla Nova

L’acció artística d’Àlvar Calvet banalitza les banderes i aixeca polseguera a les files de Ciutadans

Per . Actualitzat el

Dues estàtues tapades amb teles que comparteixen colors. Són la dels Despullats i la del Roger de Llúria. La primera està coberta per un sac fet d’estelades blaves i grogues. La segona, per un altre confeccionat amb banderes espanyoles. Aquesta ha estat la proposta de l’Àlvar Calvet en el marc del cicle Monuments organitzat pel Teler de Llum. Sota el nom d’Estàtues al vent, Calvet fa ús del tèxtil, un material amb el qual ja fa vint anys que treballa, per reflectir els moments polítics que estem vivint. «Jo vull oblidar que això són banderes i de fet vaig encarregar aquestes fundes a dues persones diferents perquè ho tractessin com un estampat», explica l’Àlvar Calvet.

Una instal·lació plàstica, doncs, que banalitza uns símbols tan emprats darrerament i convertint-los en simples fundes. Sacs de tela que poden servir per tapar un objecte que no es vol veure o per protegir una cosa tan preuada com els dos monuments del centre de Tarragona.

La instal·lació ha estat d’allò més efímera i només ha durat un matí. Temps suficient per fer quelcom fonamental en l’art i que la majoria d’obres que s’estrenen als teatres de Tarragona no aconsegueixen per molts passis que facin: provocar. Les reaccions han estat irades de persones que potser fa anys que no entren a un museu i d’un grup municipal que es penja l’etiqueta de nova política però, si hagués pogut, hauria censurat l’acció com fa mig segle.

El seu portaveu, Ruben Viñuales, ha explicat que «aquest projecte artístic només busca la provocació i la polèmica, i no té en compte l’art».

Sense referir-se al regidor de Ciutadans, Calvet ha opinat sobre les crítiques rebudes: «hi ha gent que no aprofundeix més, que no té aquest bagatge per arribar més lluny a l’hora d’entendre l’art contemporani».

Un bagatge que, en cas de posseir-lo, podria recordar als crítics d’aquesta proposta artística les paraules del filòsof i escriptor Albert Camus quan deia «la capacitat d’atenció de l’home és limitada i ha de ser constantment esperonada per la provocació». O dels milers de creadors que han fet evolucionar les diverses disciplines de l’art a base de provocació i polèmica.

Pels que tenen prou bagatge, o instint, per apreciar totes les dimensions de l’art i no cauen en el parany de censurar «allò que no m’agrada», el mes de setembre podran veure una exposició que serà el resultat de l’acció d’avui i d’un treball que l’artista ha fet durant dos anys fotografiant banderes i domassos que pengen dels balcons. La mostra es podrà veure del 8 al 30 de setembre al Tinglado 2.