Compte enrere d’un any per als Jocs 2017 i molta feina per fer

Els organitzadors es mostren convençuts que Tarragona disposarà de tots els equipaments per fer uns grans Jocs Mediterranis

Per . Actualitzat el

Falta tot just un any perquè Tarragona aculli els esperats Jocs Mediterranis 2017 i és bon moment per fer balanç de la situació. Només queden 365 dies perquè, el 30 de juny de 2017, el remodelat Nou Estadi doni el tret de sortida a 10 dies d’una competició que posarà a prova la capacitat organitzativa de Tarragona i de les seves comarques. Infraestructures, logística, transport, seguretat, dispositiu sanitari, allotjaments, estratègia comercial, personal qualificat… un munt de necessitats que cal cobrir i alinear en els pròxims 12 mesos perquè Tarragona compleixi les expectatives i, a més a més, ho faci sense hipotecar el seu futur tot deixant un llegat útil per a la ciutadania.

A l’hora de prendre el pols a l’estat dels preparatius dels Jocs quan falta un any per a la seva celebració ningú millor que Javier Villamayor (coordinador general dels Jocs Mediterranis 2017). Hem parlat amb ell perquè ens expliqui amb detall en quin en punt es troba l’organització de l’esdeveniment esportiu i cultural en tots els seus vessants, ja sigui des del punt de vista de les infraestructures esportives que cal construir com des del component humà i logístic que caldrà mobilitzar al territori perquè tot sigui un èxit.

Falta un any per a la inauguracio dels Jocs Mediterranis 2017

Equipaments
Des de l’organització s’apunta que un dels pilars per a l’èxit dels Jocs, els equipaments esportius, està «solucionat». Villamayor assegura que Tarragona 2017 tindrà disponibles tots els equipaments que havia previst i que «tots estan en fase de construcció, adjudicació o licitació». En el cas de l’obra més important, el Palau d’Esports, Villamayor destaca que «la Generalitat està complint a la perfecció els seus compromisos. Ja s’ha iniciat la primera fase de l’obra i la segona i tercera fase s’adjudicaran en poc temps». Pel que fa a l’Anella Olímpica, el màxim responsable dels Jocs diu que «treballem dins dels terminis previstos», així com en la reforma integral de l’Estadi d’Atletisme, «que iniciarà obres a finals de juliol després de l’adjudicació de l’obra». Pel que fa al pavelló Sant Jordi, «les obres estan al 35% del projecte, és a dir que fins i tot van per davant del previst», mentre la remodelació del Nou Estadi del Nàstic, «l’acció més important que es farà al camp des que es va inaugurar,  ja té el projecte executiu acabat i aviat es procedirà a la seva licitació». Pel que fa a la reforma de les piscines de Campclar, Villamayor diu que s’iniciaran aquest estiu, mentre que la nova piscina olímpica de 50 metres, Sacyr es farà càrrec del projecte executiu de l’obra, la licitació de la qual es faria després de l’estiu. «També la tindrem a temps», assegura Villamayor. Pel que fa a les accions en les diferents subseus, des de l’organització es té constància que totes es realitzen dins dels terminis previstos perquè tot estigui a punt l’estiu de 2017.

Finançament
Pel que fa al finançament de totes aquestes inversions, des de l’organització es destaca el compliment de les partides previstes per la Generalitat de Catalunya i per la Diputació de Tarragona (ens que inverteix 9 milions d’euros per a la reforma d’equipaments de les 13 subseus que hi haurà a la demarcació). L’Ajuntament de Tarragona posa 12 milions d’euros gràcies a l’operació de crèdit aprovada pel consistori i, l’Estat, administració que fins ara havia estat menys sensible amb els Jocs 2017, ha compromès de moment 6 milions d’euros. Les dificultats econòmiques del projecte, ara per ara, són anar concretant més suports de la iniciativa privada per la via del patrocini. L’objectiu és afegir uns 10 milions d’euros a les aportacions que ja fan empreses de renom com la Caixa, El Corte Inglés, Estrella, Repsol, Movistar o Borges.

Voluntariat
Es disposa d’un col·lectiu de 4.500 voluntaris i voluntàries, els perfils de cadascun dels quals ja s’està estudiant per assignar-los una tasca concreta durant els Jocs (protocol, primers auxilis, orientació i guia…). Han començat les formacions específiques i aquest dia 30 de juny, a la Rambla Nova, s’habilita un punt fix d’atenció a l’equip de voluntaris.

Allotjament
El contingent de 4.000 atletes que participaran en els Jocs s’allotjaran als hotels de PortAventura –adjudicat per concurs– i d’aquí a poc s’obrirà un nou concurs per adjudicar l’allotjament dels milers de jutges i personalitats internacionals que s’aplegaran a Tarragona durant l’esdeveniment. Pel que fa als turistes que visiten el territori amb motiu dels Jocs, aquests ja vindran amb els packs contractats dins de l’àmplia oferta hotelera i d’apartaments i de càmpings existent a la Costa Daurada.

Seguretat
El pla de seguretat dels Jocs està en mans d’Albert Batlle, director general de la Policia de Catalunya, que està coordinant els diferents cossos policials (Mossos, policies locals, Guàrdia Civil, Policia Nacional, seguretat privada…) per garantir l’esdeveniment. L’aspecte organitzatiu inclou altres dispositius cabdals com el transport públic, el desplegament dispositiu sanitari i un pla d’actuació comercial, cultural i lingüístic.

JJMM2017