Desarticulada una trama russa de blanqueig de diners al Camp de Tarragona

S’han detingut 8 persones, dues d’elles de nacionalitat catalana, i s’ha decretat l’embargament de 191 immobles al territori. Hi ha fins a 19 escorcolls a Reus, Salou i Cambrils.

Per . Actualitzat el

La Guàrdia Civil, en col·laboració amb l’Europol, ha detingut aquest dimarts al matí un total de 8 persones (2 espanyols, 4russos i 2 ucraïnesos) relacionades amb la màfia russa assentada a Catalunya i que es dedicava al blanqueig de capitals. Els agents han practicat fins a 19 registres al Camp de Tarragona (Salou, Vilafortuny, Cambrils i Reus), Hospitalet de l’Infant i Hospitalet del Llobregat. Els escorcolls, ordenats pel jutjat número 3 de Reus, es fan a habitatges, empreses i despatxos d’advocats (a Reus i Barcelona). El blanqueig de capitals procedien suposadament d’activitats il·lícites d’importants organitzacions criminals russes clarament identificades pels efectius policials internacionals.

Aquesta banda criminal podria estar relacionada amb les conegudes bandes organitzades Taganskaya i Tambovskaya–Malyshevskaya. Fonts consultades creuen que aquesta trama feia servir mètodes legals, alegals i il·legals denominats raiders (Opa hostil). Aquest mètode era molt utilitzat per organitzacions eurasiàtiques durant els anys 90. O sigui, la trama debilitava les empreses i coaccionava/amenaçava els seus propietaris fins a fer-se amb elles. La policia calcula que a Espanya  el grup delinqüent podria haver blanquejat més de 62 milions d’euros en els darrers anys.
Durant l’operació policial s’han intervingut mòbils, ordinadors i molta documentació. També s’han immobilitzat 142 productes bancaris, així com decretat l’embargament de 191 propietats immobiliàries a tota la geografia espanyola, però amb especial incidència a la demarcació de Tarragona.

La investigació continua oberta i no es descarten noves detenció. Tot el procediment judicial està sota secret de sumari.