Desallotjats 130 empleats de Dow Chemical per un incident amb benzè

Repsol al·lega que «no s’ha produït cap ni situació d’emergència»

Per . Actualitzat el

Més d’un centenar de professionals de Dow Chemical han estat desallotjats ràpidament aquest matí del seu edifici de manteniment i serveis, que ocupa part d’uns terrenys compartits amb Repsol, després que s’hagi registrat un incident amb producte benzè, un contaminant reconegut com a cancerígen. Seguint el protocol de prevenció, se’ls han fet proves d’orina. Repsol, per contra, no ha hagut d’evacuar cap treballador ja que a la zona de la fuita no hi té personal. La concentració de benzè s’ha elevat fins a donar valors de 10 ppm – parts per milió –, quan el límit és de 0,5, és a dir, 20 vegades per sobre.

Segons un delegat sindical, uns 3 treballadors haurien presentat mals de cap i nàusees. Des de Repsol, però, es nega aquest extrem i es remarca que no hi ha hagut cap persona afectada ni ha estat necessari activar cap pla d’emergència ni decretar cap mesura excepcional de protecció per a la població. La incidència provindria d’una arqueta desbordada, a la zona de les torxes.

Des del gabinet de comunicació de Repsol s’assegura que no s’ha detectat en cap moment cap increment de contaminació, a més que a la zona no hi té cap treballador. Des de DOW Chemical a Tarragona s’ha confirmat que unes 130 persones han estat desallotjades com a mesura preventiva en detectar valors molt elevats de benzè.

Segons Repsol, a primera hora d’aquest matí, durant el buidat d’un dipòsit (aigua barrejada amb hidrocarburs), s’ha fet un transvasament d’aquets líquids de procés cap a la Planta de Tractament d’Aigües, mitjançant el sistema de conducció tancat (arquetes) i una bassa de retenció (oberta) existent al Complex Industrial. La maniobra de transvasament d’aigües de procés es realitza regularment i està protocolitzada i contemplada en el procediments d’operació de les instal·lacions. Al no estar coberta la bassa de retenció, ha provocat una olor a hidrocarbur en les immediacions d’aquest punt. «No s’ha produït cap fuita, ni cap situació d’emergència. La molèstia ha estat puntual, localitzada en l’espai (en una àrea de procés) i en el temps, i no s’ha notificat al 112 perquè no és preceptiu», explica l’empresa en un comunicat que clou dient que «l’empresa DOW ha activat protocols de prevenció, donada la proximitat de les seves instal·lacions a la zona os es realitzava la maniobra. Repsol no ha activat cap protocol de prevenció al no tenir personal a la zona».