«Volem sensibilitzar i conscienciar la població des dels hospitals»

Entrevista a la Dra. Virginia Callao, directora del Banc de Sang i Teixits Camp de Tarragona-Terres de l’Ebre

Per . Actualitzat el

Dra. Virginia Callao

La doctora Virginia Callao és responsable del Banc de Sang i Teixits al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre des del mes de desembre de 2015, quan va substituir el doctor Enric Contreras. L’empresa pública té la responsabilitat de tots els processos transfusionals que es realitzen als 15 centres hospitalaris que hi ha a la demarcació de Tarragona, entre els quals els centres de la Xarxa de Santa Tecla (Hospital de Santa Tecla de Tarragona i Hospital del Vendrell). L’objectiu a mitjà termini és habilitar un punt fix del Banc de Sang i Teixits a les instal·lacions de l’hospital de la Rambla Vella per tal que la població del centre de la capital tarragonina disposi d’un punt de donació pròxim i còmode al llarg de tot l’any.

Com va el ritme de donacions a la demarcació aquest 2016?

No sabem exactament per què, però des de principis d’any el nombre de donacions ha baixat un 7% al conjunt de Catalunya. A Tarragona, l’evolució és molt similar. Això és preocupant perquè es dóna la circumstància que la demanda de sang als centres hospitalaris del país s’ha incrementat un 6% aquest 2016.

Llavors calen més donants?

Sempre. L’objectiu a Catalunya és arribar a les mil donacions diàries. Per això des del Banc de Sang i Teixits hem de ser cada vegada més imaginatius per sensibilitzar i mobilitzar la població. Aquest estiu farem una campanya forta perquè la gent no oblidi d’anar a donar sang, encara que estiguin de vacances. L’objectiu és, de mica en mica, conscienciar la població i aconseguir que el fet de donar sang es converteixi en un hàbit, en un costum, i no en un fet extraordinari.

I quin paper han de tenir els centres sanitaris?

Un paper molt important. Volem sensibilitzar i conscienciar la ciutadania des dels hospitals. És per això que impulsem campanyes com la del pròxim dia 30 a l’hospital de Santa Tecla. És important que la gent s’acostumi a anar al seu hospital de tota la vida a fer un acte solidari, igual que és clau que el personal sanitari del centre preguin consciència sobre la importància de disposar de prou reserves de sang al país. Volem que, des del punt de vista nostre, els hospitals esdevinguin espais capaços d’atraure la solidaritat de la seva gent, siguin pacients, familiars o professionals sanitaris.

Quines perspectives tenen per a la campanya del 30 de juny a Santa Tecla?

Es tracta de la primera vegada que fem una jornada de captació de donacions a l’hospital de Santa Tecla. Per tant, no disposem de cap referència prèvia. L’objectiu és aconseguir un mínim de 50 donacions en aquesta primera acció, quantitat que seria del tot satisfactòria en aquesta primera ocasió. Però el més important és que haurem de fer un primer pas per acabar instaurant l’esperit de la donació a l’Hospital de Santa Tecla, on, per cert, tots els processos de transfusions es fan amb total seguretat per al pacient de la mà d’un equip humà molt expert. Als dos hospitals de la Xarxa de Santa Tecla, tant al Santa Tecla de Tarragona com al Vendrell, es fa una molt bona feina en aquest camp.