De la cuina, al camp (la vida de l’orgànica)

La planta de compostatge de Botarell rep encara una xifra molt alta d’impropis

Per . Actualitzat el

Un cop arriba el camió a la planta de compostatge de Botarell s’afegeix fracció vegetal triturada i es deixa en una pila durant deu dies dins de la nau de fermentació. Durant aquest període s’hi passa la voltejadora per acabar de fer la barreja i per trencar bosses i els forats del terra ajuden que el material es vagi eixugant. Després es treuen els impropis més grans de manera mecànica amb una trituradora Trommel que funciona com un colador de 8 cm. El material passa després un mínim de 12 setmanes a la nau de maduració on se li afegeix aigua amb la voltejadora perquè els organismes facin el compostatge aeròbic més ràpid. Finalment, es fa la darrera separació mecànica però aquest cop amb un forat d’un centímetre i es passa per una taula densimètrica que separa vidres i pedres. El resultat final és un compost de classe dos que els pagesos utilitzen especialment pel conreu d’oliveres.

La planta de Botarell, que rep la recollida d’orgànica de la majoria de municipis del Camp de Tarragona, registra una taxa d’impropis a l’entrada del voltant del 20%. Una xifra molt elevada que no permet que el compost final sigui de més qualitat.