En Comú Podem, favorits per guanyar el 26J a Tarragona segons les enquestes

El CIS apunta a l’obtenció d’un segon diputat al Congrés per Tarragona a costa de Convergència (CDC), que perdria la seva representació

Per . Actualitzat el

Fèlix Alonso

L’enquesta preelectoral feta pública pel Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) pronostica la victòria d’En Comú Podem a la circumscripció de Tarragona en les eleccions generals del 26 de juny, fet que consolidaria Fèlix Alonso, alcalde d’Altafulla, com a congressista del territori amb més suports per la pròxima legislatura (ja va ser el més votat en les eleccions del 20D). El CIS apunta fins i tot la possibilitat que En Comú Podem incrementi el seu avantatge envers la resta de formacions fins a punt d’assolir 2 diputats, fet que provocaria que Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) es quedés sense representació tarragonina a Madrid. Malgrat això, el líder tarragoní d’En Comú Podem creu que aquest segon diputat de la seva formació anirà a costa del PP.

Els resultats de l’enquesta preelectoral del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) ha deixat un panorama molt obert pel que fa a nivell general. El sondeig, però, també ofereix dades per demarcació. En el cas de Tarragona, on s’han fet 436 entrevistes de 35 municipis diferents, a diferència del 20-D, aquest 26-J hi ha un diputat que balla: el de Convergència. En l’estimació de vot —el document no especifica la intenció directa per demarcacions— dóna un diputat per al PP, el PSOE, ERC i C’s, mentre que En Comú Podem —la formació que presumiblement repetiria primera posició— podria aconseguir el segon representant a costa de deixar sense cadira l’alcalde de Tortosa i cap de llista de CDC, Ferran Bel. El substituiria una membre de Podem, Yolanda López, que acompanya en segona posició l’alcalde d’Altafulla i militant d’EUiA Fèlix Alonso.

En Comú Podem guanyaria a Catalunya

L’escó de Tarragona no seria una excepció. En Comú Podem tornaria a guanyar a Catalunya amb tres escons més, segons l’enquesta. La candidatura liderada per Xavier Domènech obtindria entre 14 i 15 escons, 2-3 escons més que els que té ara. En aquest sentit, ERC mantindria el segon lloc amb 9 escons. El PSC també es mantindria i conservaria els 8 diputats actuals. En canvi, CDC seria el gran perjudicat en aquestes eleccions i perdria entre un i dos escons. Segons el baròmetre, Ciutadans continuaria sent cinquena força amb cinc escons. Per últim, el PP podria sumar-ne un més, en tenia quatre, o quedar-se igual.

El PP, a l’Estat

El PP guanyaria les eleccions el 26-J però no obtindria la majoria suficient per governar. Els populars obtindrien un 29,2% dels vots i entre 118 i 121 escons. Amb aquests resultats, la formació hauria de pactar, ja que en cap cas aconseguiria la majoria absoluta que se situa en 176 diputats. En aquest sentit, Unidos Podemos i les seves coalicions superarien el PSOE en gairebé deu escons. La candidatura liderada per Pablo Iglesias obtindria entre 88 i 92 diputats, un resultat molt millor que el del 20-D. Els socialistes, que els passats comicis tenien 90 escons, ara aconseguirien entre 78 i 80 amb el 21,2% dels vots. Per la seva banda, Ciutadans es queda una altra vegada en el quart lloc amb el 14,6% dels vots i entre 38 i 39 escons, una mica menys dels 40 que va aconseguir el 20-D. Per elaborar aquest sondeig s’han realitzat 17.000 entrevistes personals en domicilis de més de mil municipis un mes abans del dia de les eleccions.