Un reclús crema un matalàs i obliga a desallotjar part de presó

La mala qualitat del menjar a la presó, possible detonant de l’incident

Per . Actualitzat el

Ensurt de matinada a la presó de Mas d’Enric, al Catllar, per l’incendi provocat per un reclús a la seva cel·la. Fonts sindicals apunten que l’intern, enfadat per la mala qualitat del menjar que se serveix a la cuina del centre penitenciari, hauria decidit cremar el matalàs del seu llit, provocant un incendi altament tòxic que va obligar els funcionaris de la presó a evacuar al pati exterior del complex els 90 reclusos del mòdul 2, afectat pel fum. El mateix instigador del foc i tres companys més van haver de ser ingressats per inhalació de fum a l’Hospital de Santa Tecla, on va recuperar-se favorablement de la intoxicació i rebre l’alta. L’incident de la nit de dilluns a dimarts posa de manifest, segons els sindicats, que la qualitat del menjar de la presó de Mas d’Enric és motiu habitual de confrontació i de tensió entre reclusos i funcionaris des que es va inaugurar el centre penitenciari. Un delegat sindical assegurava ahir que fins i tot s’ha donat el cas que una vintena de reclusos s’ha negat alguna vegada a entrar al menjador com a protesta per la qualitat de l’àpat.

Des de la direcció general de Serveis Penitenciaris, però, es nega que l’incident tingui cap relació amb la qualitat del menjar de la presó, servit a càrrec de l’empresa pública CIRE. El director general de serveis penitenciaris del departament d’Interior, Amand Calderó, assegurava aquest dimarts que  «el reclús presentava un quadre d’alteració i agressivitat fora del normal. Els serveis mèdics avaluaran què li va passar, però el seu estat no responia a cap mena de reivindicació o protesta. No hi ha cap relació entre la qualitat del menjar de la presó i la reacció d’aquest reclús». El fum es va propagar ràpidament i el desallotjament del mòdul afectat es va fer amb celeritat. Segons Calderó, «cal posar en relleu l’actuació diligent dels funcionaris de la presó, així com dels Mossos d’Esquadra, dels Bombers de la Generalitat, del SEM… que en tot moment han treballat per salvaguardar la vida dels reclusos i la seguretat de Mas d’Enric».

Des dels sindicats s’ha reiterat la petició d’incrementar els efectius a la presó tarragonina, ja que denuncien que la ràtio de funcionaris-reclusos no és suficient per garantir la seguretat de la instal·lació. Des de l’administració s’assegura que la plantilla està dimensionada d’acord amb l’actual nivell d’ocupació del centre (on hi ha uns 300 interns) i que en aquest cas no ha fallat cap protocol de seguretat.

En l’incident d’aquesta setmana, a banda dels reclusos afectats pel fum, un funcionari de presó va patir una contusió lleu a  les costelles. Tots estan ja recuperats.