Càritas va atendre 20.153 persones durant l’any passat a la demarcació

Majoritàriament són famílies joves, amb un nivell formatiu baix i poques perspectives d’incorporar-se al mercat laboral

Per . Actualitzat el

Càritas

El 81,6% dels participants de Càritas continuen sent parelles d’entre 25 i 44 anys, amb fills, aturats i amb un nivell mínim de formació. No obstant això, Càritas ha constatat que aquest col·lectiu ha baixat respecte a l’any anterior i s’ha incrementat el de persones de més de 65 anys.

Pel que fa a la nacionalitat, gairebé el 50% de les famílies són autòctones. Han baixat els participants procedents de l’Amèrica llatina i s’han incrementat els procedents del Magreb el nord d’Àfrica.

Les principals necessitats estan directament relacionades amb la inserció laboral perquè la manca de feina de llarga durada ha minvat els ingressos i han agreujat les dificultats econòmiques per fer front al pagament del lloguer o la hipoteca, subministraments de la llar, despeses escolars, medicaments… Les Càritas parroquials han realitzat 82.416 atencions aquestes atencions bàsiques i les persones beneficiades han estat 20.153.

Als menjadors socials s’han acollit 4.769 persones. El projecte Filigrana de roba ha realitzat 52.540 atencions. Pel que fa al Servei de Distribució d’Aliments (SDA), el programa ha atès 16.446 persones.

Pel que fa al moviment econòmic, Càritas Diocesana va invertir quasi 2 milions d’euros en els diferents programes d’Acció social. La partida més forta del pressupost ha estat destinada al programa Família i acollida; seguida de Formació i inserció laboral.

Reforç dels programes Laboral i Servei de Migració

El Servei de Migració, que ajuda els participants en tot el procés de regularització de la seva situació, va atendre 242 persones; va fer 340 entrevistes i 680 intervencions. A causa de la crisi dels refugiats, el Servei de Migració va començar a treballar amb Càritas Catalunya en la coordinació de l’acollida i va dedicar part de la seva feina cap aquest col·lectiu.

Pel que fa al programa laboral, que treballa en els itineraris d’inclusió sociolaboral dels participants: formació, orientació, intermediació i autotreball, les persones ateses han estat 574.

Ajudes a la infància

El projecte de beques menjador, que complementa els ajuts que dóna l’administració en les situacions en què els infants pateixen necessitats de nutrició dins d’un context familiar de crisi econòmica, va oferir 4.535 àpats i va beneficiar 104 nens. El projecte ha tingut l’ajuda econòmica de Càritas Catalunya, d’algunes de les famílies dels infants beneficiats i de Càritas diocesana.

D’altra banda, la Fundació IMO, que ofereix atenció oftalmològica al col·lectiu en situació de risc i de vulnerabilitat social, va arribar al barri de Bonavista de Tarragona, a les dues escoles– Bonavista i Joan XXIII –, amb la col·laboració de Càritas Catalunya i Càritas Diocesana de Tarragona. Es van fer 158 revisions i es van trobar 66 patologies.

Tarragona acull la trobada nacional

Càritas Diocesana de Tarragona organitzarà la 3a Trobada de Càritas Catalunya amb el lema «Transformem la societat des de la Misericòrdia». Serà el pròxim 22 d’octubre al Camp de Mart i hi participaran el sociòleg basc Imanol Zubero i el teòleg tarragoní Miquel Barbarà.

També hi participaran Pallassos sense fronteres, s’hi faran castells i dinar de germanor.