Una aplicació permet controlar el mòbil només amb moviments de cap

EVA Facial Mouse facilita l’accés a mòbils i tauletes a les persones amb mobilitat reduïda

Per . Actualitzat el

Aplicació mòbil moviments cap

EVA Facial Mouse és una aplicació gratuïta per a dispositius Android que permet accedir a les funcions del dispositiu d’una manera alternativa, sense la necessitat d’usar les mans. L’aplicació, que ha estat desenvolupada a Tarragona per l’empresa CREA Sistemes Informàtics i amb el suport de Fundació Vodafone Espanya, està destinada a aquelles persones que, per qualsevol motiu, no poden fer ús de les interaccions habituals amb dispositius mòbils i/o tauletes, i els facilita poder accedir a les funcions del dispositiu per mitjà del seguiment de la cara de l’usuari captat a través de la càmera frontal.

Alguns dels col·lectius que poden beneficiar-se d’aquest projecte són les persones amb amputacions, paràlisi cerebral, lesió medul·lar, distròfia muscular, esclerosi múltiple, esclerosi lateral amiotròfica (ELA) i altres malalties o discapacitats.

La finalitat de l’aplicació, gratuïta i de codi obert, és que les persones amb discapacitat es puguin beneficiar de l’ús de telèfons mòbils intel·ligents i tauletes, i puguin ocupar el lloc que els correspon en tots els àmbits de la vida: familiar, educatiu, laboral, recreatiu i comunitari.

CREA Sistemes informàtics col·labora des de 2004 amb APPC Tarragona per a la investigació, desenvolupament i aplicació de solucions tecnològiques per a les persones amb paràlisi cerebral. CREA ja va desenvolupar, el 2008, Enable Viacam (eViacam), un programari que substitueix la funcionalitat del ratolí i permet moure el punter a partir del moviment del cap, però en aquest cas funciona amb un ordinador equipat amb una càmera web.

Confederació ASPACE i Fundació Vodafone Espanya treballen per fer servir les TIC com a eina d’inserció social de les persones amb paràlisi cerebral, afavorint les seves relacions i facilitant-los la comunicació.