Franco és batlle honorari de Tarragona

ERC-MES-MDC demana que es retiri el títol d’alcalde honorari i perpetu de la ciutat al dictador

Per . Actualitzat el

El grup municipal d’ERC-MES-MDC demana que es retiri el títol d’alcalde honorari i perpetu de Tarragona al dictador Francisco Franco. Segons han pogut saber els republicans, Franco continua sent alcalde honorari i perpetu de la ciutat de Tarragona. La distinció li va ser atorgada el mes de març de 1964 a proposta de l’alcalde Benigno Dalmau, tal i com reflecteixen les actes del consell plenari de l’època que es conserven a l’Arxiu Municipal.

«Retirar-li aquesta distinció a Franco és un acte de justícia i reparació per tots els tarragonins i tarragonines que van patir repressió, humiliacions, presó i mort durant la dictadura franquista» afirma el portaveu republicà Pau Ricomà, qui lamenta que a dia d’avui Franco encara ostenti aquest títol. Ricomà recorda també que l’any 2009, a proposta del grup municipal d’ERC d’aleshores, ja es va retirar a Franco la Medalla d’Or de la Ciutat que se li havia concedit l’any 1952. «Aquell va ser l’exercici de reparació històrica més gran que feia l’Ajuntament de Tarragona des de la represa democràtica. Per culminar el que es va iniciar aleshores cal retirar-li qualsevol honor que encara ostenti», explica Ricomà.

El grup municipal d’ERC-MES-MDC portarà aquesta demanda al proper consell plenari a través d’una moció que esperen que compti amb un ampli suport. En aquest sentit el portaveu republicà, Pau Ricomà, recorda que el passat mes de març el plenari va aprovar de forma pionera una moció instant l’ajuntament a personar-se en la querella contra els crims franquistes comesos a Tarragona. ‘Si Tarragona ha estat la primera ciutat en demanar que s’investiguin els crims del franquisme ara no pot ser l’última en retirar-li els honors al màxim responsable d’aquests crims’, conclou Ricomà.