La medicina romana també va beure de les fonts d’Egipte

Les representacions es faran aquest dissabte (11 h, en català i 13 h, en castellà) a la sala d’actes de l’Antiga Audiència (2 €)

Per . Actualitzat el

Tarraco Viva. Grup Thaleia

Al segle I i II dC a les ciutats romanes ja hi havia metges especialistes i cada barri tenia els seus ‘medicus’,  àrees de salut similars als nostres CAP; hi havia ginecòlegs, oftamòlegs, traumatòlegs, farmacèutics… es feien sutures arterials, es posava anestèsia…  i tot amb un instrumental que no diferia molt de l’actual quant a forma i servei.  Per conèixer tot això i molt més sobre la medicina en el món romà el Grup de Reconstrucció Històrica Thaleia realitza, des de l’any 2005, l’activitat anomenada Ars Medica, en què es mostra com treballaven els metges a l’antiga Tàrraco i, per extensió, a l’Imperi romà durant els segles I i II dC. El responsable d’aquesta activitat, que cada edició s’ha centrat en un aspecte concret de la medicina, és el metge traumatòleg Miquel Sanchís, que destaca la «rigorositat» de tot el procés de reconstrucció, tant pel que fa al vestuari com en els estris mèdics, entre altres.

Segons el doctor Sanchís, «ens adonem que les diferències entre la medicina actual i la romana no són tantes i rauen, principalment, en l’instrumental i en la tecnologia. És més, s’han perdut molts valors com pot ser l’observació per part del metge, allò que anomenem medicina holística, que engloba la totalitat. En l’època de l’Imperi romà la medicina va agafar molt de prestigi gràcies a les aportaciones de Grècia i, prèviament, d’Egipte». En aquesta ocasió, precisament, el fil conductor de l’activitat serà l’herència que la medicina romana va rebre d’altres cultures com l’egípcia, que aquest any és el leitmotiv de tot el festival.

L’activitat

Així, els espectadors que aquest pròxim cap de setmana vagin a qualsevol de les dues representacions que tindran lloc a l’Antiga Audiència (a diferència d’anys anteriors en què es feia a la sala del Sarcòfag d’Hipòlit) assistiran al desenvolupament de cinc casos clínics: una hemorràgia intercranial, una pneumònia, una fractura òssia, una patologia reumàtica i una cremada.

De la mà de Tiberi Claudi Apolinar, un metge tarragoní del segle I, els espectadors podran assistir a una trepanació i a una immobilització de fractura de cúbit i radi, entre altres intervencions, mentre el doctor Sanchís va desgranant els comentaris que situen l’acció en el seu context històric. «En tots els casos utilitzarem els estris propis d’aquella època i els compararem amb el material que s’utilitza actualment», assegura Sanchís.

L’activitat es realitza amb la col·laboració del Col·legi de Metges de Tarragona, que cedeix un bust; la Xarxa de Santa Tecla, que cedeix l’instrumental que es fa servir actualment, i l’institut Cal·lípolis.

tviva_02