El brot d’enterovirus referma la necessitat de recuperar l’UCI pediàtrica

Salut descarta construir un nou Hospital Joan XXIII, tal com reclama amb insistència l’alcalde Josep Fèlix Ballesteros

Per . Actualitzat el

El brot d’enterovirus que afecta Catalunya i que la setmana passada va obligar a traslladar a la Vall d’Hebron una catorzena de nens i nenes de Tarragona ha reobert el debat sobre la necessitat que l’Hospital Joan XXIII, centre sanitari de referència a la província, recuperi la Unitat de Cures Intensives Pediàtrica que va perdre l’any 2001. I és que, al marge dels casos que s’han derivat aquests darrers dies a l’UCI de la Vall d’Hebron, al llarg de l’any fins a 400 pacients pediàtrics de les nostres comarques han de traslladar-se a centres hospitalaris de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, ja que Tarragona no disposa d’una UCI pediàtrica. Els professionals sanitaris del territori ja fa temps que reclamen la necessitat de dotar novament el Joan XXIII d’aquest servei, importantíssim per atendre els nens i nenes més greus sense necessitat de desplaçar-se a més de 100 quilòmetres dels seus llocs de residència, petició a la qual s’ha sumat darrerament l’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, que reclama a més que Salut es decideixi a invertir en la construcció d’un nou Hospital Joan XXIII que consolidi la capitalitat sanitària de Tarragona al sud de Catalunya. De moment, des de la conselleria es declina la construcció del nou hospital i s’aposta per anar invertint en millores puntuals, com ara les que s’estan fent als quiròfans de Cirurgia Major Ambulatòria o les recents fetes a Urgències. A l’espera de conèixer l’estratègia definitiva de l’administració catalana envers les actuacions a desenvolupar a Tarragona en aquesta matèria, els esforços de la ciutat impliquen recuperar com a mínim l’UCI pediàtrica i establir un dispositiu propi de transport neonatal i pediàtric, servei que també està centralitzat actualment a Barcelona.

Josep Fèlix Ballesteros ha denunciat en les darreres setmanes que el futur de la sanitat a la ciutat de Tarragona està en perill i fins i tot acusa l’administració catalana d’afavorir l’Hospital Sant Joan de Reus en detriment de l’Hospital Joan XXIII, l’únic de la demarcació amb nivell assistencial 5 i centre de referència per a les patologies més greus. En el darrer ple municipal, l’alcalde de Tarragona va reiterar la necessitat que l’hospital de Tarragona «recuperi l’UCI Pediàtrica», alineant-se així amb la petició que els professionals pediàtrics del mateix Joan XXIII i de l’Hospital de Santa Tecla fa temps que presenten. De fet, es tractaria de recuperar un servei que Tarragona ja tenia i que l’any 2001 va perdre en decidir la Generalitat que calia centralitzar-lo als principals hospitals de Barcelona per donar servei a totes les regions de Catalunya. En l’actualitat hi ha uns 400 nens i nenes de la demarcació que han de ser derivats a la Ciutat Comtal per ser ingressats en centres hospitalaris que sí que disposen d’UCI. Els darrers casos els hem trobat ara fa pocs dies arran del brot d’enterovirus que afecta tot el país. «La gran majoria d’aquests menors de Tarragona no haurien marxat fora de la ciutat si Joan XXIII, com hem demanat en moltes ocasions, tingués UCI pediàtrica», va dir Ballesteros en el darrer ple municipal.

L’alcalde Ballesteros també reivindica a la conselleria de Salut un compromís per la construcció d’un nou Hospital Joan XXIII que salvi definitivament les mancances estructurals de l’edifici actual. El POUM de Tarragona, de fet, preveu uns terrenys per a serveis sanitaris a la Vall del Llorito, espai que el consistori podria oferir a la Generalitat per tal d’ubicar el nou equipament.
La resposta de la Generalitat no s’ha fet esperar. El director del Servei Català de la Salut, David Elvira, en una entrevista ACN, va manifestar que la conselleria està per la labor d’apostar pel Joan XXIII, «però fer un nou hospital requereix temps i diners». De moment Salut, aposta per la millora de les instal·lacions actuals.