Cel Net demana explicacions per la fumarada

L’entitat reivindica un estudi de la qualitat de l’aire independent

Per . Actualitzat el

Des de fa més de 24 hores, dues xemeneies situades al complex petroquímic del polígon nord del Camp de Tarragona, cremen ininterrompudament. Les grans flamarades han causat columnes de fum negre apreciables a més de 20 km de distància de l’incident. Davant d’aquests fets, la Plataforma Cel Net ha enviat un comunicat mostrant la seva indignació «davant incidències com aquestes que es repeteixen periòdicament dins d’un marc d’aparent “normalitat”, generat per la constant manca d’informació i responsabilitat per part de les empreses químiques i l’administració pública».

L’entitat, que ja va denunciar l’existència de productes cancerígens a l’aire tarragoní, lamenta que «els responsables de les petroquímiques i l’administració pública parlin d’aturades no programades, d’errors concrets, d’incidents esporàdics… i s’oblidi que aquests episodis no tan sols no són tant alegrament justificables, sinó que, a més, només són la punta d’un gran iceberg. L’alarmant contaminació lumínica i sonora d’aquests dos dies només són la part més evident i visible d’una problemàtica amb la qual la població conviu diàriament, des de fa més de 40 anys».

«No ens volem referir a quan deixa de guanyar la indústria química cremant etilè i propilè, no es tracta de conceptes eufemístics com “parada no programada”, sinó que estem jugant amb la salut i el benestar de milers de famílies que vivim envoltades permanentment de la seva contaminació», diuen des de Cel Net.

La Plataforma Cel Net demana als responsables màxims de les empreses implicades en l’incident que «donin públicament explicacions dels motius del seu error i quin tipus d’accions portaran a terme en un futur pròxim perquè no torni a repetir-se». Així mateix, demana «a tots els alcaldes que segueixen sense prendre cap mesura davant el clam de la població», que «col·laborin activament finançant un estudi de la qualitat de l’aire al Camp de Tarragona de forma independent, deixant de fer política de mirada curta i interessos personals i vetllin d’una vegada per totes per la salut de tots els seus ciutadans». I a la Generalitat, que «posi més interès en el control real de les emissions contaminants i no tant en la valoració i opinió dels responsables d’aquestes indústries».

La plataforma, que fa anys que lluita perquè es realitzi un estudi de la qualitat de l’aire al Camp de Tarragona, lamenta que «els responsables polítics no estan a l’alçada del que les circumstàncies els hi exigeixen». I critiquen la majoria d’alcaldes de les poblacions afectades per «fer creure a la ciutadania que treballen per millorar la qualitat de l’aire, quant a la pràctica conviuen al servei de la indústria i els seus finançaments de joc i festa».

En relació a la creació de la Taula de la Qualitat de l’Aire, de la qual el grup de la Universitat Politècnica de Catalunya va marxar per «manca de voluntat» de molts dels integrants, la plataforma lamenta que s’utilitza per «volen fer creure que amb ja resol el problema, que la gent deixarà de preocupar-se per la seva salut i la de les seves famílies. Estem cansats que ens tractin d’estúpids perquè se’ns ha fet evident vegada rere vegada que no hi ha una voluntat real de trobar una solució a aquesta problemàtica».

Denuncien, també, «la falta de rigor en els controls de la qualitat de l’aire per part de les empreses químiques i de la Generalitat. No se’ns pot dir que no hi ha cap risc per la salut. Amb quins arguments es pot justificar això després de veure totes les imatges que tantes persones han compartit a través de les xarxes socials? Aquesta falta de rigor en els anàlisis de la Qualitat de l’Aire són permanents i diaris, dies com ahir i avui només fan d’altaveu d’aquest despropòsit i falta de voluntat per solucionar el problema».