Salut: «Els nens han d’anar a l’escola i fer vida normal»

En total 12 menors de Tarragona s’han derivat a Barcelona, mentre que 6 continuen ingressats a Joan XXIII. Salut confirma la mort d’un infant a Reus el passat mes d’abril amb símptomes similars als que poden donar els enterovirus.

Per . Actualitzat el

Després de gairebé dos dies d’alarma social per la proliferació de casos de nens afectats per enterovirus a Catalunya la conselleria de Salut ha decidit convocar una roda de premsa per donar explicacions. La trobada amb els mitjans ha tingut lloc a Barcelona i ha servit per posar ordre al ball de dades sobre el nombre d’afectats que aquests dies han publicat els diferents mitjans de comunicació. Segons Salut, el primer cas d’infecció per enterovirus es va detectar el passat mes de febrer a la Vall d’Hebron i la resta van registrar-se entre els mesos d’abril i maig a diversos punts de Catalunya, bastants dels quals (18) a les comarques de Tarragona. En total s’han comptabilitzat 48 casos, 21 dels quals van requerir aïllament hospitalari i 9 van ser ingressats a Unitat de Cures Intensives (cinc d’ells per motius greus). En l’actualitat queden dos menors d’edat ingressats en UCI Pediàtrica, un d’ell considerat un cas greu i l’altre amb seqüeles (una nena de 3 anys que està ingressada a l’Institut Guttman amb tetapreglia i problemes respiratoris).

De Tarragona ha calgut traslladar 12 menors a l’Hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona mentre que 6 continuen ingressats a l’Hospital Joan XXIII, que recordem va deixar de tenir UCI Pediàtrica pròpia l’any 2001 quan l’administració catalana va decidir centralitar-ho tot a la ciutat comtal.

Des de Salut s’ha volgut treure importància la retard en la seva compareixença, que no s’ha produït fins dies després de l’esclat de la problemàtica als mitjans i les xarxes socials, i s’ha destacat que la «prioritat» ha estat en tot moment garantir l’aspecte assistencial. Quant a les mesures preventives per evitar les possibilitats de contagis, des de la conselleria s’insisteix que són les «estàndars» que s’han d’aplicar en la vida quotidiana: higiene, evitar el contacte amb persones infectades i aïllament en cas de malaltia. Quant a la psicosi que el brot de l’enterovirus ha generat en l’opinió pública, des de Salut es fa una crida a la tranquil·litat: «A les escoles la vida ha de ser normal. «A les escoles la vida ha de ser normal. Els nens han d’anar a l’escola i si un nen té febre, no ha d’anar a l’escola. Però això no només ara que hi ha l’enterovirus, sinó per normal durant tot l’any. A l’escola sí, però no si tenim febre», han insistit els responsables de Salut que han comparegut davant dels mitjans de comunicació.

En la roda de premsa els experts han explicat la dificultat que suposa determinar les causes del brot i han insistit que cal mirar-se cas per cas, «ja que hi ha més de 100 enterovirus diferents i la majoria dels quals presenten quadre clínics lleus que no han de comportar complicacions».

Una mort a Reus

En la roda de premsa Salut ha confirmat que el passat mes d’abril a Reus es va registrar la mort d’un menor que presentava un quadre clínic similar al que dóna l’enterovirus, però de moment no s’ha pogut confirmar al 100% que el virus fos la causa de la defunció del petit.