Les escoles, sense explicacions de la Generalitat sobre l’enterovirus

Alguns centres apliquen mesures extraordinàries d’higiene per iniciativa pròpia davant del silenci de l’administració

Per . Actualitzat el

Els centres escolars de la demarcació encara no han rebut cap informació ni indicació oficial de la Generalitat de Catalunya, ja sigui a través del departament de Salut o d’Ensenyament, sobre com actuar davant de l’alerta que ha despertat el brot d’enterovirus D68. Un estrany virus que, de moment, ha afectat una quarantena de nens de tot Catalunya, una quinzena dels quals a les comarques de Tarragona, tots ells ingressats als centres hospitalaris de Joan XXIII i a centres de Barcelona. Els nens afectats tenen edats compreses entre 8 mesos i cinc anys i alguns han hagut de ser ingressats en UCI Pediàtriques.

Davant del silenci de l’administració i com a resposta a l’angoixa de pares i mares dels escolars, des de les direccions de les escoles s’està actuant per ‘mutu propi’ per tal de reduir al màxim les possibilitats de contagi de l’estrany virus que, fins i tot, ha fet replantejar a alguns pares la conveniència de portar els nens a classe.

A l’espera de rebre una comunicació formal de l’administració, que incomprensiblement encara no ha enviat un protocol d’actuació concret per a centres escolars, des de les escoles s’està contactant directament amb metges per tal de conèixer quines són les mesures aplicables als centres docents. Un exemple el troben a l’Escola Teresianes de Tarragona, ubicada a la Rambla Nova de la capital tarragonina, on el seu director, Paco Sardaña fa dies que treballa per aplicar totes les mesures possibles per «garantir la seguretat dels nostres alumnes». Ara fa uns dies la direcció del centre va enviar una circular interna a tots els professionals del centre alertant sobre l’existència d’aquest enterovirus i la seva sintomatologia per tal que estiguessin amatents i s’incrementés la freqüència de rentat de mans amb aigua i sabó entre l’alumnat, especialment després de fer servir els lavabos. A més a més, cada tarda es procedeix a fer una ventalició especial de les aules i es procedirà a fer una desinfecció de tots els punts d’aigua. Des del centre s’ha enviat un comunicat als pares d’alumnes explicant que és important estar atents a possibles símptomes i, sobretot, no portar els nens a l’escola si presenten algun quadre de febre o gastroenteritis.

Altres escoles consultades, com ara el Col·legi Sant Pau, també han reconegut que a dia d’avui ningú de l’administració no els ha informat sobre el fenomen de l’enterovirus. Fonts consultades per NotíciesTGN han confirmat que des de Salut s’està elaborant un protocol d’actuació que serà distribuït en breu entre els centres escolars de tot Catalunya amb indicacions que la majoria de centres ja han començat a aplicar per iniciativa pròpia.