Psicosi entre les famílies tarragonines davant l’estrany virus que afecta infants de tot Catalunya

De moment hi ha 12 nens afectats al Camp de Tarragona de llocs tan dispersos com Icomar, Alió, Reus i Torreforta. La higiene frequent de mans amb aigua i sabó és la millor manera de prevenir el contagi.

Per . Actualitzat el

La psicosi entre les famílies tarragonines amb fills s’ha incrementat a mesura que, en les darreres hores, s’han anat coneixent nous detalls sobre el brot de l’estrany virus (l’enterovirus D68) que ha provocat l’ingrés hospitalari d’una quarantena de nens i nenes de diversos punts de Catalunya, 12 d’ells de les nostres comarques a l’Hospital Joan XXIII.

Si bé la gran majoria de casos evolucionen favorablement, a hores d’ara, i a l’espera de la compareixença oficial que la conselleria de Salut té prevista per aquest dijous al migdia per aportar la darrera hora sobre l’evolució del brot, des de NotíciesTGN podem donar informació per a aquells pares i mares que es pregunten què està passant i fins a quin punt es corre un risc portant els fills a l’escola.

L’enterovirus diagnosticat en una quarentena de casos a Catalunya presenta els símptomes inicials similars al d’un refredat o una grip, però en cas de complicar-se pot derivar en febres altes (més de 38 graus), somnolència, dificultats per parlar i per moure’s, tot arribant en casos extrems a produir afectacions neurològiques i paràlisi. És per això que des de les autoritats sanitàries recomanen a pares i mares que estiguin atents al comportament dels seus fills i que no dubtin a portar-los al pediatra si detecten algun del símptomes descrits.

Pel que fa l’afectació que aquest brot d’enterovirus està tenint a les comarques de Tarragona, el nombre de casos detectats ha puja fins a 12, després que incialment es parlès de 6-8 casos. Els menors afectats són de punts geogràfics ben diversos (Torreforta, Alió, Reus, Icomar…) i tots tenen edats compreses entre 2 i 5 anys, a excepció d’un nadó de només 8 mesos. L’enterovirus és molt comú a l’estiu (juny, juliol i agost), responsable de febrades, gastroenteritis i complicacions respiratòries, si bé ara ha aparegut un brot que, segons els experts, té una especial predisposició a produir infeccions en l’aparell nerviós dels infants més vulnerables.

El virus es contagia per contacte directe amb els afectats, a través de les gotes que es formen a l’hora de tossir o amb els estornuts. Es transmet, doncs, igual que la grip. És per això que els infants afectats han d’estar separats de la resta de la població. Motiu pel qual a Joan XXIII els pacients estan en habitacions individuals. Es tracta d’una infecció que pot seriosa si afecta el sistema nerviós central, però a Joan XXIII ja s’han començat a donar altes dels primers pacients.

Les principals mesures de prevenció són que els nens tinguin molta higiene, rentant-se frequentment les mans i la cara amb aigua i sabó. Les solucions alcohòliques que s’utilitzen normalment per evitar el contagi de refredats o grip no serveixen davant de l’enterovirus. El virus es troba en les secrecions nasofaríngees (estornuts, mocs i saliva) i a les restes fecals, motiu pel qual la higiene i evitar el contacte directe amb afectats és importantíssim. També es recomenable evitar compartir aliments i gots.

La prova mèdica que es fa per confirmar el diagnòstic és una resonància cerebral, on es determina si es pateix una encefalitis que confirmarà o no la infecció per enterovirus.