L’Ajuntament obre les portes a modificar el reglament del Mercat Central

La regidora de Comerç estaria disposada a escoltar les demandes de molts paradistes sobre l’horari del nou equipament

Per . Actualitzat el

La consellera de Comerç, Elvira Ferrando, ha anunciat una reunió amb els paradistes del Mercat Central per buscar «la formula més adequada i també, si és necessari, modificar el Reglament o si té cabuda dins de l’actual». Això no obstant, la regidora recorda que les noves propostes han de ser «compatibles amb els eixos estratègics i les directrius de funcionament fixades pel Pla de Funcionament i Dinamització del Nou Mercat Central».

Un dels punts de debat sobre el nou reglament que ha causat més polèmica és el nou horari d’obligat compliment. Segons la normativa aprovada en ple municipal l’abril de 2015, les parades hauran d’obrir de nou del matí a nou del vespre. En cas d’incomplir aquest horari se’ls sancionaria amb la pèrdua de la concessió i, per tant, de l’establiment. Aquesta mesura, segons denuncien prop del 70% dels paradistes, els podria dur a la ruïna perquè molts d’aquests comerciants treballen sols o amb un familiar i no disposen de beneficis suficients per contractar el personal necessari per obrir dotze hores al dia.

Tot i que, la consellera de Comerç va afirmar en roda de premsa que aquest horari havia estat negociat a la comissió negociadora del Mercat Central (que inclou representants dels paradistes i del consistori), l’Associació de Venedors del Mercat Central de Tarragona ha explicat a NotíciesTGN que no va haver-hi cap negociació en aquest sentit. «L’horari va estar aprovat sense el nostre consentiment», explica la presidenta de l’entitat, Maria Virgili. Alhora admet que, en una assemblea posterior, els paradistes membres de l’associació havien de decidir entre «portar el reglament a instàncies superiors o quedar-se’l» i que van decidir optar per la segona opció. En una entrevista que NotíciesTGN va fer a Elvira Ferrando ahir a la tarda, la regidora admetia que les afirmacions de Virgili són certes, però matisava que «no va ser una imposició». Recordant aquesta assemblea, Angelines Martínez, la paradista que va recollir les firmes en contra del nou horari, explica que se’ls va dir que «dur el reglament a instàncies superiors val una fortuna» i denuncia que «les assemblees estan manipulades».

Recordem que després de l’aprovació inicial del nou reglament es va obrir un període d’al·legacions d’un mes, sense cap cost per aquells que en van presentar. Durant aquest marge de temps, els representants dels paradistes (que formen part de la minoria que està d’acord en obrir dotze hores) van presentar diverses al·legacions però cap relacionada en l’horari. «Això ho van consensuar sense nosaltres», denuncia l’Angelines a la vegada que pregunta si els seus representants «han lluitat pel que els ha interessat?».

En aquest sentit, Maria Virgili, recorda que es van oferir còpies del nou reglament i que «només el van demanar 2 o 3 persones». «No és només l’horari», explica, «és una qüestió de deixadesa». A l’altra cara de la moneda, Angelines lamenta que els representants dels paradistes no defensin els interessos de la majoria.