Dijous, jornada d’eleccions al Col·legi de Metges de Tarragona

3.151 facultatius de la demarcació estan cridats a les urnes per decidir entre la candidatura de Fernando Vizcarro i de Sergi Boada

Per . Actualitzat el

El Col·legi Oficial de Metges de Tarragona (COMT) celebra eleccions aquest 19 de maig. Un total de 3.151 facultatius de la demarcació estan cridats a les urnes per escollir entre les dues candidatures presentades. La primera és l’encapçalada per l’actual president del col·legi, Fernando Vizcarro, que aspira a continuar en el càrrec juntament amb el seu equip de govern, mentre que l’alternativa és la que proposa Sergi Boada, actual coordinador de la Unitat del Dolor de l’Hospital Joan XXIII de Tarragona.

Fins al dia 18 de maig els col·legiats han pogut tramitar el seu vot per correu, mentre que aquest dijous 19 de maig es fan les votacions presencials a les seus del COMT a Tarragona (3 meses), Reus (1 mesa) i Tortosa (1 mesa). En els comicis, a banda de la junta de govern per a la pròxima legislatura, es trien també els 202 col·legiats que formaran part de l’Assemblea de Compromissaris (òrgan de representació territorial del COMT). La presa de possessió de la nova Junta de Govern es preveu per al 25 de maig. Per als indecisos, aquí els deixem dues breus entrevistes els dos candidats a la presidència del COMT per als pròxims anys.

OPCIÓ A – Doctor Fernando Vizcarro

dr.-vizcarro«Som la garantia de la feina ben feta»

Quin motiu l’empeny a tornar-se a presentar com a candidat a les eleccions?
El nostre sempre ha estat un projecte pensat per tres mandats. En el primer vam sanejar econòmicament el COMT i el vam preparar, en els pitjors moments de crisi, per fer un salt endavant pel que fa a serveis i modernitat; hem aconseguit més serveis sense apujar les quotes, i tot des de la màxima transparència, amb comptes auditats externament any rere any. En el segon mandat hem aconseguit consolidar els serveis oferts, principalment el nostre Pla de Protecció Social, que ha donat cobertura a metges en situacions difícils, tan malauradament comuns en els temps que ens han tocat viure. Ara el nostre repte implica ampliar les cobertures als col·legiats i els serveis, sobretot aquells que tenen a veure amb la conciliació i la projecció social.

En quins àmbits d’actuació se centrarà en aquesta legislatura?
La precarització de la professió és el cavall de batalla en aquests instants:  la medicina low cost no és un servei que es pugui oferir i el COMT és l’eina essencial de defensa de la nostra professió, ens cal reivindicar-lo com a tal, ja que nosaltres som els garants del servei als ciutadans. Ens cal harmonitzar les retribucions entre el sector públic i privat, així com denunciar i fer costat als metges davant d’empreses que volen un profit massa elevat. El marc legal fa que el col·legi tingui poca maniobra per executar accions efectives en aquest sentit, però no ens silenciaran. L’altre tema que ens preocupa són les agressions als professionals de la medicina; estem impulsant un protocol amb la conselleria d’Interior que ens permeti tenir eines per combatre aquesta xacra de la societat, el metge ha de poder gaudir d’un entorn segur en la seva tasca. Per últim, la conciliació familiar ha de ser un objectiu cada cop més abastable, impulsant llars d’infants als centres i serveis al col·legiat que hi puguin ajudar. També és remarcable la tasca que exercim en la formació, tasca que volem fer encara de manera més amplia, ja que en la nostra professió és essencial un reciclatge i actualització constant de coneixements.

Quina estructura ha de tenir el Col·legi des de el seu punt de vista a partir d’ara?
Amb l’estructura actual hem guanyat moltíssim en eficiència i certament del que es tracta és de potenciar les nostres vocalies i d’estar, com en aquests darrers anys, al costat del col·legiat. Plantejar grans remodelacions d’un model que funciona i que està engranat sovint pot fer que acabi en el resultat contrari. Al COMT es tracta ara mateix de seguir desenvolupant i ampliant la tasca actual, defensant la professió i garantint el bon servei al ciutadà.

Quins objectius es marca en concret?
Com a objectiu de candidatura treballarem per assegurar el relleu generacional. Al nostre equip tenim gent jove i amb moltes ganes, que ha gaudit de l’experiència d’aquests anys i han fet una magnífica tasca. Cal que aquesta implicació segueixi en el futur. La nostra obsessió serà fer més gran el Pla de Protecció Social i seguir potenciant la borsa de treball, així com fer més visible el paper del COMT en la societat.

Són factibles els seus objectius en quatre anys?
El nostre programa està fet des de l’experiència dels darrers vuit anys, escoltant i estant al costat de molts i molts professionals. La feina feta ens diu que amb un col·legi cohesionat, unit i amb una sola veu podem assolir tots els nostres objectius. Nosaltres tenim la il·lusió intacta i hem demostrat capacitat de compliment en tot allò que ens hem proposat.

Quina opinió té sobre l’altra candidatura?
És molt bo que hi hagi d’altres opcions i que el COMT estigui viu. Conec personalment i he ajudat molts dels que estan a l’altra candidatura, però permeti que només opini de l’equip que m’acompanya: no ha canviat en els darrers anys, i el seu esperit de sacrifici i superació és remarcable, i sobretot, són una representació fidedigna de tots els sectors de la nostra professió, les campanyes no es poden plantejar només per uns pocs en benefici d’uns pocs.

Un missatge als votants?
Que participin en les eleccions i que tinguin en compte la nostra candidatura per la feina desenvolupada i per tot allò que encara ens queda per fer. Han estat anys en què hem fet moltíssimes coses, ara ens toca arribar més lluny. Som la garantia de la feina ben feta i els responsables d’haver transformat el COMT en el que és ara mateix.

 

OPCIÓ B – Doctor Sergi Boada

Sergi-Boada«Volem un col·legi influent i proper»

Quin motiu l’empeny a presentar-se com a candidat a les eleccions?
No em presento sol… Formo part d’un equip de 24 persones que hem decidit fer un pas endavant i posar-nos al servei dels metges col·legiats a Tarragona. Volem canviar el col·legi aportant una manera nova de fer les coses més actual,  dinàmica i, en definitiva, més propera. Hi ha molts metges de Tarragona col·legiats a Barcelona. La majoria de nosaltres sentim el COMT com una institució allunyada de la realitat que vivim els metges.

En quins àmbits d’actuació se centrarà?
En primer lloc, la transparència. Durant aquesta campanya electoral hem detectat que un gran nombre dels dubtes que els companys ens plantegen estan directament relacionats amb la part econòmica, és a dir, on va a parar la quota que paguem com a col·legiats. Fa poques setmanes ens va arribar a casa un exemplar de la revista col·legial que rebem periòdicament on, entre altres assumptes, sortia publicat el balanç del col·legi on, sense aprofundir, apareixen aspectes com uns 840.000 € invertits per part del Col·legi en «altres despeses d’explotació». El col·legiat ha de conèixer perfectament i amb tot detall aquesta informació. Com a segona gran prioritat volem fer que el Col·legi Oficial de Metges sigui al més eficient possible. Volem treure el màxim rendiment a les quotes sense caure en l’argument fàcil que seria rebaixar-les. Es tracta de donar més utilitat al col·legi, que els metges ho sentissin com una inversió per a nosaltres i no una despesa, que és el sentiment actual majoritari.
I, en últim lloc, i com eix vertebrador de tot allò que faci el col·legi, volem invertir esforços en l’àmbit de la comunicació. Apostem per apropar el col·legi al col·legiat. Amb el suport de bons professionals i, sobretot, de les noves tecnologies, perquè tots puguem participar de les decisions importants del Col·legi, fer tràmits o beneficiar-nos de la formació, per exemple, des de qualsevol part i a qualsevol hora. D’altra banda la comunicació ens ajudarà a ser influents. Volem apropar-nos a la societat, donar a conèixer la nostra activitat i convertir-nos en el col·legi professional de referència de la demarcació.

Quina estructura ha de tenir el Col·legi des del seu punt de vista?
Ens presentem amb un equip de 24 metges de diferents especialitats,  referents professionalment. Som metges que treballem dia a dia en contacte amb els nostres pacients. Volem fugir d’un col·legi presidencialista i per això volem una nova estructura amb tres vicepresidències actives (Atenció Primària, Medicina Hospitalària i Medicina en Exercici Lliure). Transversalment, tenim clares cinc vocalies necessàries com són Formació Continuada i Metges Joves, Comunicació i COMT 2.0, Cooperació Internacional i Metge no Actiu, Gestió Integral Professional i Relacions Institucionals i Mediació. A més,  tal com marquen les normes estatutàries, cobrim tres càrrecs de la Junta de Govern com són Secretaria, Sotssecretaria i Tresoreria, que es responsabilitzaran de la nova àrea de gestió del col·legi. Encara que les normes parlen de titulars i suplents,  nosaltres volem innovar i presentar un esquema on prima el  treball en equip.

Quins objectius es marca en concret?
Som molt ambiciosos. Tenim moltes ganes d’aportar la il·lusió que desprèn el nostre equip al dia a dia del col·legi. Aquest impuls ens ajudarà a aconseguir resoldre els problemes reals de la institució i que creiem que són un llast per al nostre col·legi, com són la falta de transparència, la ineficiència, ja que els metges no rebem els serveis que ens mereixem amb la quota que paguem, i la necessitat de projectar-nos com a institució gràcies a una renovada política comunicativa.

Són factibles els seus objectius en quatre anys?
El nostre programa està meticulosament treballat. El problema que hem tingut a l’hora de planificar-lo ha estat, precisament, la manca d’informació per part del nostre col·legi. No existeix un portal de transparència (tal com exigeix la llei) i això ens ha impedit saber exactament què hi ha darrere de les despeses i els ingressos del col·legi.

Quina opinió té sobre l’altra candidatura?
Sempre he tingut moltíssim respecte i estima personal cap a Fernando. Ell va ser a la primera persona a qui vaig comunicar personalment la nostra intenció de presentar candidatura. Això no impedeix que des de la nostra candidatura pensem que després de vuit anys ja ha complert una etapa i que és el moment de renovació. D’altra banda, i ho dic amb tot el respecte, hi ha aspectes del procés electoral i de l’estratègia de captació de vots per part de la candidatura que encapçala el Dr. Vizcarro que s’han dut a terme de manera molt poc elegant. Crec que, com a metges, hem de donar exemple a la societat i aquesta campanya era una bona oportunitat.

Un missatge als votants?
Sobretot que votin, i que ho facin en llibertat. Que s’interessin per l’actualitat del col·legi. Que siguin exigents, que preguntin. Volem que ens votin perquè la veu dels metges s’escolti i sigui realment influent.
Donarem  la cara pels col·legiats, defensarem els seus interessos, que són els nostres. Som metges com ells. Volem que s’escolti el nostre eslògan de campanya perquè és el reflex del tarannà que li volem donar al col·legi. Som MetgesCOMTu.