L’hospital de Santa Tecla rep les primeres derivacions de Joan XXIII

Una vuitantena de pacients han optat ja per ser intervinguts als quiròfans dels centres sanitaris de la Rambla Vella i de Llevant

Per . Actualitzat el

L’anunciada derivació de 2.500 pacients quirúrgics de Joan XXIII cap a altres hospitals del territori ja ha començat. Aquesta setmana s’han traslladat a l’hospital de Santa Tecla de Tarragona els primers 80 casos en les especialitats de cirurgia general, otorinolaringologia i traumatologia. Aquesta vuitantena de pacients, que han escollit voluntàriament operar-se a la Xarxa de Santa Tecla per no haver d’esperar la fi de les obres de millora als quiròfans de Joan XXIII sense desplaçar-se fora de la ciutat de Tarragona, tindran el seu problema de salut solucionat abans que finalitzi l’any 2016. En molts casos els pacients seran atesos per equips mèdics mixtos integrats per facultatius de Joan XXIII amb el suport el personal de l’hospital de Santa Tecla, fet que facilitarà molt el procés. En aquells casos que per diverses circumstàncies aquest treball conjunt no sigui viable, l’hospital de Santa Tecla realitzarà una primera consulta per conèixer amb detall el cas abans de procedir a la programació de la intervenció quirúrgica. La previsió és que la Xarxa de Santa Tecla atengui més de 950 pacients derivats de Joan XXIII d’aquí a final d’any. És per aquest motiu que la direcció de la institució sanitària ha decidit ampliar hores de quiròfan, tant a les instal·lacions de l’hospital de Santa Tecla com al Complex Sanitari de Llevant, per tal de fer front a aquesta activitat addicional encarregada per la Regió Sanitària amb l’objectiu de reduir les llistes d’espera a la capital tarragonina.

L’hospital de Santa Tecla (Rambla Vella i Llevant) realitza unes 6.000 intervencions quirúrgiques l’any, tot mantenint un nivell de llistes d’espera dins dels paràmetres marcats pel CatSalut. Aquest fet li permet afrontar amb garanties l’activitat addicional aportada per la derivació de més de 900 pacients procedents de Joan XXIII. Per tal de fer front a aquest augment de l’activitat (un 25%), s’habilitaran fins a 10 quiròfans més cada setmana. Aquest fer permetrà atendre els pacients de Joan XXIII dins dels terminis marcats per l’administració sense afectar les operacions programades per als pacients que ja estaven a la llista d’espera pròpia de la Xarxa de Santa Tecla.

La derivació de pacients de Joan XXIII a altres hospitals de la demarcació respon a la necessitat de donar resposta a uns 2.500 casos de pacients quirúrgics en llista d’espera excessiva que estan a punt de superar el termini de garantia marcat per la conselleria de Salut. La realització d’obres de millora als quiròfans de Cirurgia Major Ambulatòria de Joan XXIII impedeix donar resposta a tota la ciutadania en aquests moments, motiu pel qual el CatSalut ha decidit de manera puntual oferir als pacients afectats la possibilitat d’operar-se a altres centres de la demarcació. La previsió de la Regió Sanitària de Tarragona és derivar uns 960 casos a la Xarxa de Santa Tecla, uns 940 de casos a l’Hospital Sant Joan i al CMQR de Reus i uns 350 casos al Pius de Valls. La derivació final és sempre decisió del pacient. Està previst que els nous quiròfans de Joan XXIII estiguin operatius a finals d’any.