La tràgedia del Titànic explicada pels testimonis

L’exposició ‘Titanic, the Reconstruction’ recrea diversos espais del desafortunat vaixell, en fa una reproducció a escala 1:30 i dóna veu als supervivents

Per . Actualitzat el

‘Titanic, the Reconstruction’ s’instal·la ben a prop d’un mar que el desafortunat vaixell mai va arribar a navegar. A la vora del Mediterrani, al Refugi 1 del Moll de Costa, la Fundación Titanic ha recreat la sortida de l’embarcació des del moll de Southampton, el 10 d’abril de 1912, en un conjunt a escala 1:30, de 12 metres de llargada, 4,5 d’amplada i 3 metres d’altura.

Aquesta maqueta és només un primer pas per ubicar el visitant que tot seguit podrà gaudir de reproduccions a mida real de la cabina Marconi des d’on s’enviaven els missatges de socors el 15 d’abril de 1912 o de les bodegues que contenien nombrosos objectes de valor.

La mostra, però, no s’atura en la reconstrucció històrica i ens mostra una sèrie d’objectes personals dels passatgers de l’únic viatge del Titànic. Peces úniques que van acompanyades de les fotografies i les veus dels seus propietaris explicant aquell episodi tan malauradament cèlebre. Uns testimonis que converteixen la mostra en un documental coral de l’horror viscut en aquella primavera de fa ja més d’un segle. «Quan entrevistava aquests testimonis i els preguntava què era el que més recordaven d’aquell viatge, pensava que em contestarien els crits», explica Jesús Ferreiro, responsable de l’exposició, «però tots coincidien a recordar el silenci que es va fer pocs minuts després dels crits de les persones que morien congelades al mar».

La primera escala d’aquesta mostra ha estat Tarragona, on estarà exposada fins al 22 de maig. Posteriorment viatjarà a Barcelona, Bilbao, Madrid, Londres, París, Milà, Roma, Mèxic DF, Bogotà i Nova York.