«Estem en condicions d’operar abans de final d’any tots els pacients en llista d’espera excessiva»

El director mèdic de l’Hospital de Santa Tecla, Xavier Oliach, ens explica l’efecte de les derivacions

Per . Actualitzat el

Com s’està vehiculant la derivació de pacients quirúrgics de Joan XXIII a l’hospital de Santa Tecla?
Per una banda, estem preparant tots els nostres recursos de consultes i de quiròfans per encabir aquest volum de pacients i, per una altra, en funció de les patologies i les especialitats, estem definint amb Joan XXIII com atenem cadascun d’aquests pacients. És a dir, hi haurà molts pacients que seran operats pels mateixos cirurgians de Joan XXIII a les nostres instal·lacions, amb el suport de personal de Santa Tecla. Aquest és el mètode més senzill, sobretot per al pacient, ja que sempre estarà en mans del mateix cirurgià. En els casos que això no sigui possible, aquí a Santa Tecla disposarem de tota la documentació de cada cas i organitzarem una primera consulta per acabar de conèixer el pacient i així programar l’operació amb els cirurgians de Santa Tecla.

En quines condicions està la Xarxa de Santa per atendre tots aquests pacients?
Des d’ara fins a final d’any tant a Santa Tecla com a Llevant hem previst un increment setmanal de 8-10 quiròfans més, fet que ens permetrà atendre la previsió de 950 pacients determinats pel CatSalut. El nostre compromís és que a data 31 de desembre de 2016 tots els pacients derivats de Joan XXIII hauran estat operats. Santa Tecla es compromet a operar abans de final d’any tots els pacients que ens arribin i que estiguin en llista d’espera excessiva.

I qui s’encarregarà del postoperatori?
Depèn de com s’hagi compost l’equip quirúrgic. Si l’equip ha estat de Joan XXIII i el seguiment del pacient pot ser ambulatori, doncs s’encarregarà el mateix personal a Joan XXIII. Si l’equip quirúrgic ha estat de la Tecla i el pacient ha de romandre ingressat, es quedarà amb nosaltres i el postoperatori es farà en funció de qui l’hagi operat.

Quines especialitats operarà la Xarxa de Santa Tecla?
Casos de cirurgia general, otorinolaringologia i traumatologia. Les cirurgies que ens requeriran més estades hospitalàries i més consum quirúrgic seran, presumiblement, les de pròtesi de genoll, que acostumen a necessitar un postoperatori relativament llarg.

Aquesta derivació de pacients de Joan XXIII afectarà el calendari dels pacients que Santa Tecla ja tenia programats?
No. Mantenim el compromís amb els nostres pacients que el seu temps d’espera no es veurà alterat. És per això que afegim hores extra de quiròfan. A la Xarxa de Santa Tecla ja fa temps que treballem intensament amb l’objectiu d’anar reduint els nostres temps d’espera quirúrgics. La premissa sempre ha estat que no es pot produir cap afectació als nostres pacients i que els hem de continuar operant en els terminis òptims, com fins ara. En paral·lel, ampliem la nostra capacitat quirúrgica per atendre els casos derivats de Joan XXIII mentre no pugui disposar dels seus quiròfans en obres.

Quin paper tindran els professionals a l’hora de fer front a aquesta càrrega de treball d’aquí a final d’any?
És evident que existirà una càrrega de treball important per a tot el personal de l’hospital: cirurgians, professionals de planta, personal de preoperatori i postoperatori, infermeria, administratius… S’està fent un esforç molt important, però creiem que cal fer-lo per la població de Tarragona.

La Xarxa de Santa Tecla podria atendre més pacients dels previstos inicialment?
Ja fa mesos que diem que estem disposats augmentar els nostres dispositius per aportar una solució a tots els pacients de Tarragona que estiguin en llista d’espera quirúrgica a punt de traspassar el termini de garantia marcat per l’administració.