Convoquen una mobilització contra H&M

La Campanya Roba Neta lamenta que l’empresa sueca no hagi complert els acords després de l’accident de Bangladesh

Per . Actualitzat el

Gairebé tres anys després que H&M es comprometés a fer que les seves fàbriques fossin més segures, SETEM Catalunya denuncia que «les persones que hi treballen segueixen arriscant les seves vides per cosir les peces d’H&M». Coincidint amb la reunió que celebrarà la junta d’accionistes d’H&M a Suècia el proper 3 de maig, s’han organitzat accions a tot el món per exigir a la companyia que compleixi els seus compromisos i la seva responsabilitat amb la seguretat de les treballadores. A Catalunya hi haurà mobilitzacions a Barcelona (19h, Porta de l’Àngel) i Tarragona (18:30h, davant del Parc Central).

El maig de 2013, poques setmanes després de l’esfondrament de l’edifici Rana Plaza, H&M va ser la primera companyia a signar l’Acord per la seguretat a les fàbriques icontra incendis a Bangladesh. Un Acord sense precedents a la història de la indústria tèxtil, ja que és legalment vinculant i té un bon nivell de transparència, que permet verificar que s’estigui complint els compromisos assolits. L’objectiu de l’Acord és aconseguir que les fàbriques compleixin amb els estàndards nacionals i internacionals dels edificis. H&M és la major compradora de roba confeccionada a Bangladesh, amb 229 fàbriques subministradores al país. Per això, defensors i defensores de drets humans de tot el món van aplaudir la decisió de la companyia de fer aquest pas.

Seguint els termes de l’Acord, les fàbriques proveïdores que H&M té a Bangladesh han sigut inspeccionades pel que fa a seguretat estructural, seguretat davant d’incendis i seguretat elèctrica, inspeccions realitzades per personal enginyer qualificat. Aquestes inspeccions van revelar que hi havia violacions de seguretat en totes i cadascuna de les fàbriques. En signar l’Acord, H&M també es va comprometre a garantir i finançar les reformes necessàries a les fàbriques proveïdores. No obstant això, segons les investigacions de quatre agències d’avaluació, la majoria de les fàbriques proveïdores estratègiques d’H&M no tenen encara a dia d’avui sortides d’incendis adequades.

Cal recordar que les emergències a les fàbriques es van repetint. L’última d’aquestes emergències és del febrer de 2016 quan es va declarar un incendi a la fàbrica Matrix Sweaters, fàbrica proveïdora d’H&M. L’incendi va tenir lloc un hora abans de l’inici dels torns del personal, per la qual cosa hi va haver poques persones ferides. Però no hem d’oblidar que el 2010, 21 persones van morir a l’incendi a la fàbrica Garib&Garib, fàbrica proveïdora d’H&M, per falta de sortides d’incendis adequades.

Per aquest motiu, des de la Campanya Roba Neta i les entitats de la campanya Som Comerç Just i Banca Ètica de Tarragona fan una crida a la mobilització. Coincidint amb la Junta General Anual de la companyia, que reunirà als seus líders i accionistes el proper 3 de maig a Solna (Suècia) –organitzacions de defensa dels drets laborals d’arreu del món exigirem a H&M que compleixi el seu compromís. Aquesta acció és part del Dia Internacional d’Acció per a la Seguretat de les Fàbriques, organitzat per la Clean Clothes Campaign, l’International Labour Rights Forum i United Students Against Sweatshops. De forma local, aquesta acció està organitzada per SETEM Catalunya i el Col·lectiu Rets.

La Campanya Roba Neta: és una xarxa internacional d’ONG, sindicats i organitzacions de persones consumidores. Treballa per millorar les condicions de les persones treballadores de la indústria global de la confecció. A Catalunya la liderem conjuntament SETEM Catalunya i el col·lectius RETS. www.robaneta.org / www.hmbrokenpromises.com

La campanya Som Comerç Just i Banca Ètica és un consorci format per SETEM Catalunya, Alternativa 3, Fiare, FETS-Finançament Ètic i Solidari-, OxfamIntermón i la Xarxa d’Economia Solidària. A Tarragona se sumen diverses entitats del territori: Comitè Óscar Romero, Enginyeria sense Fronteres, Una finestra del món, URV Solidària, Xarxa Eco, Entrepobles, SomEnergia, Salvem la Platja Llarga, ADICAE, El sueño de la campana, Mans Unides, Fundació Vicente Ferrer i Hammada.