Torredembarra rep la distinció de Vila Florida

Els aspectes que es valoren són el patrimoni vegetal i paisatgístic, el medi ambient i la sostenibilitat com la gestió de l’aigua, entre altres

Per . Actualitzat el

vila florida torredembarra

Torredembarra s’incorpora al moviment Viles Florides, que ja suma 82 municipis a tota Catalunya així com més de 200 llars i espais públics al llarg de tot el territori. És una iniciativa de la Confederació d’Horticultura Ornamental de Catalunya (CHOC) que promou la transformació de racons, pobles i ciutats de Catalunya a través de la flor i la planta ornamental. El projecte, que compta amb el suport de l’Agència Catalana de Turisme, busca valorar la protecció dels espais verds, la millora de la qualitat de vida, la conscienciació social vers polítiques sostenibles o el desenvolupament d’economies locals a través de l’atractiu de parcs i jardins. En aquesta línia, es distingeix els municipis que treballen per la transformació dels seus espais públics a través de l’enjardinament i la millora dels espais verds.

Torredembarra és un municipi que es caracteritza per un urbanisme majoritàriament horitzontal, amb una tercera part dels seus habitatges de segona residència i que ha destacat en la seva dinàmica d’estalvi i ús eficient de l’aigua. El regidor de Via Pública i Manteniment, Valeriano Pino, ha explicat que per a l’Ajuntament formar part de Viles Florides “és una forma de fer visibles aquests esforços i de donar visibilitat a la feina feta en la cura dels espais enjardinats. Creiem —afirmen— que podem ser un bon exemple tant per la ciutadania com de la mateixa administració local”. Les regidories de Via Pública i Manteniment, de Sostenibilitat i de Turisme són les encarregades de gestionar el projecte.

Viles Florides

Viles Florides vol reconèixer la riquesa natural i paisatgística del país mitjançant el reconeixement públic de tots aquells projectes d’enjardinament, ornamentació floral i cultura del verd urbà que, tant en l’àmbit públic com privat, esdevinguin un exemple a seguir. El projecte valora la protecció dels espais verds, la millora de la qualitat de vida, la conscienciació social vers polítiques sostenibles o el desenvolupament d’economies locals a través de l’atractiu dels parcs i jardins.

El projecte és obert a tothom i poden participar-hi els municipis així com qualsevol col·lectiu, empresa o particular amb sensibilitat vers la natura i la cura dels espais verds. El principal reconeixement de Viles Florides és en l’àmbit de l’administració pública local. Actualment hi ha a Catalunya 82 municipis distingits com a vila florida en reconeixement a la seva tasca per a la millora de l’espai urbà. Les Viles Florides són aquells pobles i ciutats que destaquen per l’actuació real, conscient i de llarga durada en matèria d’enjardinament i millora de la qualitat de vida dels seus habitants. De forma anual s’entreguen les Flors d’Honor, el distintiu que certifica aquests municipis com a viles florides. La Flor d’Honor –n’hi ha d’una a cinc– s’entreguen segons el criteri d’un jurat especialitzat de la CHOC. Actualment, el municipi d’Olot és el que té una major distinció i l’únic amb quatre Flors d’Honor, mentre que hi ha 22 municipis amb tres, 37 amb dues i 6 amb una. (3 municipis no han estat valorats encara: Solsona, La Garriga i Besalú).

Els aspectes que es valoren de cada municipi són el patrimoni vegetal i paisatgístic: la relació entre l’espai verd i el nombre d’habitants, la relació entre els recursos destinats al manteniment i la superfície verda i enjardinada, la diversitat floral, la funcionalitat dels espais verds, la integració paisatgística, la singularitat dels espais, l’estat de manteniment, l’existència d’un inventari de patrimoni vegetal, la qualitat dels subministraments vegetals, la selecció d’espècies o l’estètica. També es té en compte el respecte pel medi ambient i la sostenibilitat a través de variables com la gestió de l’aigua, els programes de control de plagues i malalties, la neteja i gestió de residus, o la qualitat de mobiliari urbà.