El Joan XXIII derivarà uns 2.500 pacients arreu del territori

Amb aquesta mesura el centre tarragoní podrà complir l’objectiu d’intervencions tot i les obres a l’àrea quirúrgica

Per . Actualitzat el

Les obres iniciades el passat juliol a l’àrea quirúrgica de l’hospital Joan XXIII fan que el centre tarragoní no pugui complir amb l’objectiu d’intervencions per al 2016. Per evitar que prop de 2.500 usuaris quedin fora del termini fixat per la Generalitat per ser operats, s’oferirà a aquests pacients la possibilitat de ser intervinguts en un altre hospital del territori integrat al SISCAT, el Sistema sanitari integral d’utilització pública de Catalunya.

L’activitat prevista per al Joan XXIII aquest 2016 era de 5.682 intervencions quirúrgiques de diferents especialitats. Es calcula que la construcció de les tres noves sales d’operacions farà que l’activitat real que pot assumir el centre sigui de 3.223 intervencions, fet que implicarà haver de derivar 2.459 intervencions de diverses especialitats.

D’aquests pacients, 969 aniran a centres de la Xarxa Santa Tecla; 342, al Pius de Valls i 946, al Sant Joan de Reus i al Centre Mèdic Quirúrgic de la mateixa ciutat. Aquests prop de mil malalts que aniran de Tarragona a Reus han aixecat suspicàcies que el gerent de la Regió Sanitària Camp de Tarragona, Roger Pla, s’ha afanyat a desmentir: «en cap cas es tracta d’un canvi de fluxos amb subterfugi. És resoldre un problema puntual». Un problema que el mateix gerent admet que s’hauria pogut solucionar abans donat que les obres ja fa prop d’un any que van arrencar.

La previsió és que els tres nous quiròfans del Joan XXIII, destinats a Cirurgia Major Ambulatòria (CMA), estiguin enllestits el setembre i entrin en funcionament el novembre a molt estirar. A hores d’ara, el centre tarragoní té sis sales d’operacions funcionant durant el matí i cinc a la tarda.

La derivació en xifres

Així, 32 de les intervencions derivades a altres centres correspondran a cirurgia vascular; 421 a cirurgia general; 1.238 a cirurgia ortopèdica i traumatologia; 231 a oftalmologia i 538 a otorinolaringologia.

Del total de derivacions 969 es realitzaran a l’Hospital de Sant Pau i Santa Tecla. En aquest cas en les especialitat de cirurgia general i en traumatologia hi hauran equips mixtes.

Pel que fa a l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus i el Centre Mèdic Quirúrgic es derivaran 946 intervencions amb la possibilitat de poder configurar equips mixtes per a les intervencions en pròtesis de genolls. Així mateix, en l’especialitat d’otorinolaringologia es proposa cedir 1 quiròfan als professionals de l’Hospital Universitari Joan XXIII.

L’Hospital Pius de Valls tindrà 342 intervencions derivades amb la possibilitat de poder configurar equips mixtes per a les pròtesis de genoll.

El contacte amb els pacients als quals se’ls proposarà poder realitzar la intervenció en un altre centre es farà mitjançant trucada telefònica. En aquells casos en què els pacients no siguin localitzables se’ls trucarà fins a 3 vegades en horaris i moments del dia diferents. Si no s’aconseguís contactar-hi, se’ls enviaria una carta certificada per tals d’informar-los d’aquesta possibilitat.

El cost d’aquest pla d’actuació extraordinària sobre l’activitat quirúrgica a Joan XXIII si s’aplica en la seva totalitat serà de 4,8 milions d’euros.