Tarragona gasta uns 300.000€ en netejar abocadors il·legals

El 2015, es van recollir més de 400 tones de residus en aquests espais incontrolats

Per . Actualitzat el

L’Ajuntament treu pit i posa sobre la taula 416 tones de residus retirats d’abocadors il·legals durant el 2015. Aquesta quantitat equival a les 124 neteges de solars municipals que la conselleria de Medi Ambient i Neteja va dur a terme durant l’any passat. En aquest 2016, ja s’han netejat 26 abocadors en terrenys públics que han suposat la recollida de 104 tones de residus. «Molts abocadors es repeteixen. Els netegem i tornen a sortir», explica la consellera de Medi Ambient, Ivana Martínez.

Un cicle provocat per ciutadans incívics que degraden espais públics posa en perill l’anella verda i la integritat d’altres tarragonins que hi passegen. Aquesta mala fe d’alguns dels nostres paisans, cal recordar que l’Ajuntament posa a disposició de tothom un servei de recollida de residus voluminosos a domicili, ens costa prop de 300.000 euros a l’any que podrien tenir finalitats més lucratives per a la ciutadania.

La neteja dels terrenys privats és més lenta

La consellera de Medi Ambient recorda que quan el solar és de propietat privada s’ha de fer una denúncia, un posterior requeriment de neteja i donar quinze dies als propietaris per treure els residus. «Nosaltres per llei estem obligats a fer aquest requeriment de neteja i això pot donar la sensació de demora», justifica que només s’agilitza quan es considera que hi ha una situació de risc. L’any 2015 es van fer 127 expedients de requeriment de neteja, i de gener a abril del 2016 se n’estan tramitant 27.

Ivana Martínez s’ha esforçat a disculpar els propietaris d’aquests solars que són víctimes del mateix mal. Uns delinqüents que segueixen actuant tot i la tasca de la Guàrdia Urbana i les multes amb què poden ser sancionats. «És molt molt difícil trobar-te la persona que està obrint la furgoneta i està deixant la runa. Qui va fer això és perquè ho vol fer malament perquè li donem eines per fer-ho bé», admet.

Aquestes eines són les deixalleries (la fixa i les mòbils) i un servei de recollida de residus voluminosos a domicili que es pot sol·licitar trucant al telèfon verd (977 29 62 22).

Altres recursos per mantenir net l’entorn

A més, des del 2014 l’Ajuntament ha posat en marxa, en col·laboració amb el Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya, la Brigada de Treballs en Benefici de la Comunitat, que està formada per persones que han comès delictes lleus que commuten la seva condemna per treballs comunitaris. En el cas d’aquesta Brigada s’encarreguen de la neteja i manteniment d’espais forestals i litorals, periòdicament treballen en zones com les desembocadures dels rius Gaià i Francolí, camins anella verda, aparcaments de monuments perifèrics, solars entorn vies interurbanes, etc. La posada en marxa va tenir una inversió de 30.000 euros i el cost anual d’aquesta brigada és de 40.000 euros.

Des del 2013, la Fundació Onada s’encarrega del condicionament de camins i l’eliminació d’abocadors incontrolats en terrenys públics de sòl no urbanitzable. El servei té un cost anual de 20.000 euros. Entre altres punts, s’han encarregat de la neteja del camí de les coves del Llorito, camí a l’urbanització Rodolat del Moro i camí del Clot del Mèdol.